Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zero waste'

Odustanite od izgradnje regionalnih centara za otpad

Odlagalište otpada Piškornica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/2
27.11.2017.
u 00:15

Koalicija “Zero Waste Hrvatska” upozorava na to da regionalni centri služe bogaćenju pojedinaca i štete okolišu i građanima

Udruge i građanske inicijative okupljene u koaliciji “Zero Waste Hrvatska” upozorile su na posljedice, po njima nerazumnog forsiranja izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom i traže da se odustane od njih.

Predlažu hitnu uspostavu kvalitetnih lokalnih sustava odvajanja, ponovne uporabe, kompostiranja i recikliranja otpada.

Podsjetivši na slučaj direktora Piškornice koji je sam sebi isplatio milijun kuna bonusa, predstavnici 14 udruga i građanskih inicijativa tvrde da centri služe kao privid da se nešto radi, a zapravo su “važan faktor u osiguravanju nereda u sustavu gospodarenja otpadom koji služi bogaćenju pojedinaca kroz štete za okoliš i građane”.

– Diljem Hrvatske nastavlja se gurati isti koncept regionalnih centara za smeće pa se opravdano pitamo koliko je još takvih slučajeva bilo diljem Republike Hrvatske i koliko će ih još biti? Nefunkcionalnost regionalnih centara dobro je vidljiva i na primjeru prvog sagrađenog centra Marišćine pokraj Rijeke.

Odlagalište otpada Piškornica
1/12

Zbog njegova nefunkcioniranja smeće se iz Rijeke i okolice počelo prevoziti diljem Hrvatske do Koprivnice, kamioni su se prevrtali po autocesti, a mjesečni računi građanima Rijeke nedavno su narasli više od 110 posto – napominju u Zero Wasteu i dodaju da su gradovi poput Preloga, Čakovca i Krka dokazali da se kvalitetnim mjerama može doći do 50 ili 60 posto odvajanja otpada. 


Komentara 13

JU
juma
00:36 27.11.2017.

Ovdje u CH postoje spalionice i otpad ne mozete vidjeti nigdje. Sve se reciklira ili pretvori u energiju, a drzava im je cista poput apoteke. Ne znam zasto mi gradimo ove ogromne deponije i gomilamo smece i otpad u prirodi zagadjujuci okolis?

IC
icocrobih
07:34 27.11.2017.

Kod mene u Bernu spalionica smeca je manje od kilometra udaljena od univerzitetske bolnice. Spalionica je istovremeno i elektrana i proizvodi trecinu potrebne energije za grad Bern. Zrak koji izlazi iz spalionice je cisci od onog koji ulazi.

Avatar nekakav
nekakav
11:06 27.11.2017.

protiv spalionica smeća su samo dvije skupine, jedna koja u tome vidi konkurenciju njihovom uhodanom biznisu, i dio ljudi koji pada na 'podatke o zagađenju iz tih spalionica'. ja da imam novac, kao što ga nemam, bih kupio jakuševac i spalio svo smeće tamo, i dobio plac za gradnju super stambenih blokova, i zaradio milijarde. a vi se sahranjujte sa centrima i idejama sa odvajanjem otpada. ista fora kao sa organskim pamukom u indiji, sve se bere na jednom polju, završava u istoj hali, u jednom boksu piše organski pamuk, u drugom je 'konvencionalni'. dođeš, pogledaš, kupiš. dobiš papir, eko. što je tu organsko? smeće treba spaljivati, postoji tehnologija, filtri, sve postoji, i naravno da košta. počnimo manje smeća proizvoditi. kupite kilu sira, a ne svaki dan 20 deka, koje vam posebno zamotaju. povežite se sa nekom seljankom, imate flaše za mlijeko, sanduke za povrće, i nemate smeća. ali ne, kupujmo zapakirano!! e pa platite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije