Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANDRA ŠVALJEK

'Sustav gospodarenja otpada u Zagrebu nije razvijen, već je zapušten'

Prosvjed, Zelen akcija i UZOR
Foto: Sanjin StrukićPIXSELL
1/8
20.11.2017.
u 15:52

Poručuje da treba izraditi studiju izvedivosti za centar za gospodarenje otpadom i prateću projektno-tehničku dokumentaciju koja će ispitivati varijantna rješenja za lokaciju i u funkcionalnom pogledu

Sandra Švaljek, predsjednica Kluba gradskih zastupnika svoje Nezavisne liste i HSLS-a, istaknula je u ponedjeljak da je tematsku sjednicu o uspostavi sustava gospodarenja otpadom inicirala i sazvala opozicija jer smatra da se gospodarenje otpadom, kao jedan od ključnih problema u Zagrebu, treba odmah na početku mandata naći na dnevnom redu Gradske skupštine.

"Ovdje smo ne samo zato da upozorimo da sustav gospodarenja otpada u Zagrebu nije razvijen, već je zapušten i ne odgovara najboljim praksama europskih gradova, nego i da pomognemo tamo gdje god je to moguće", poručila je Švaljek. 

Zato su na današnjoj sjednici predložili dopunu zaključka koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, u kojoj su zapravo postavili nekoliko minimalnih i nužnih zahtjeva u ovom trenutku, dodala je.

"Prije svega da se uspostavi sustav prikupljanja selektiranog otpada 'od vrata do vrata', da se prati kretanje cijena odvoza i prikupljanja otpada za kućanstva i da nova cijena ne smije nadmašiti postojeću cijenu. Zatim treba uspostaviti burza otpada jer ako se započne s odvojenim prikupljanjem otpada, onda moramo znati što će se s tim reciklantima dalje raditi. Bez burze cijeli sustav nema smisla", istaknula je Švaljek. 

Prosvjed, Zelen akcija i UZOR
1/13

Poručuje da treba izraditi studiju izvedivosti za centar za gospodarenje otpadom i prateću projektno-tehničku dokumentaciju koja će ispitivati varijantna rješenja za lokaciju i u funkcionalnom pogledu. 

"Za sada je Skupština donijela zaključak o tome da će jedina lokacija biti na području Zagreba, iako se centar gradi i za Zagrebačku županiju. Tu treba ispitati moguće lokacijske varijante", kaže Švaljek.

Javnost, stručnjaci i ostali dionici trebaju se uključiti u pripremu svih dokumenata, jer javnost ima pravo i znati o čemu se radi, nadzirati cjelokupne procese i dati svoj kvalitetni doprinos.

Na pitanje novinara hoće li se Grad stići pripremiti za to, s obzirom na to da je 1. veljače relativno blizu, te zašto se dosad tako malo radilo na problemu otpada, mada je i ona svojevremeno bila Bandićeva zamjenica, Švaljek je odgovorila kako je bila zamjenica gradonačelnika kratko vrijeme, a imala je vrlo jasan plan što treba napraviti u kratkom, srednjem i dugom roku.

"Da se po tom planu radilo već danas bismo bili daleko ispred u odnosu na ono što imamo u pogledu sustava gospodarenja otpadom", ustvrdila je Švaljek.

Ocijenila je kako se iz materijala koji su gradski zastupnici dobili vidi da Grad uopće nema kvalitetne analize stanja, ni plana niti cilja. "Materijal koji smo danas dobili liči na otpad koji se odlaže na Jakuševcu. Niti je sortiran, niti je obrađen i ničem ne koristi", kaže Švaljek.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:34 20.11.2017.

Trošimo svoje novce na vreće za smeće, trošimo svoje gorivo i vrijeme na odvoz u reciklažna dvorišta, trošimo svoje vrijem i cipele i odnosimo u kontejnere za staklo, plastiku...i da, još plaćamo Čistoći, Gradu Zagrebu....i tak mi lepo delamo, aa zarađuju razni CIOSI, miosi i kak se sve ne zovu. Ma fakat smo vudreni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije