Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika i otpad

Lijevi za više kanti ispred kuća, a zeleni bi ekokarticu

Zagreb: Gradonačelnik Bandić provjerio tijek realizacije pilot projekta odvojenog prikupljanja otpada
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
15.11.2017.
u 22:15

Zeleni predlažu da se na 677 zelenih otoka uvede dežurstvo

Naplatiti otpad po količini, a u cijenu odvoza uračunati samo komunalni miješani jer ostalo je “smeće” Gradu samo prilika da dodatno zaradi – na koji bi se način u Zagrebu trebala primijeniti Uredba o gospodarenju otpadom objasnili su jučer skupštinski zastupnici lijevog bloka.

Zaposliti još ljudi u Čistoći

Građanima se dosad odvajanje na kućnom pragu nije olakšalo, istaknuo je Tomislav Tomašević, koji je kao glavne razloge za to istaknuo nedostatak kanti, a i zelene otoke, koji su stotinama metara udaljeni od kućanstava. Upravo u njima, međutim, spas vidi Nenad Matić iz stranke Zelena lista, koji predlaže uvođenje ekološke kartice za svako kućanstvo.

– Zadužio bi se na njima određeni iznos koji bi se, zatim, smanjivao pri svakom odlaskom na zeleni otok – rekao je Matić, pa objasnio kako bi se u startu Čistoći mjesečno dugovalo, primjerice, dvjesto kuna, a svaki put kad bi se otpad odnio na otok, osoba koja bi bila zaposlena na svakom od njih, vagala bi doneseno i smanjivala iznos na ekološkoj kartici. Onima koji bi sami odvajali, mjesečna bi uplatnica bila manja, dok bi onima, za koje bi to radili djelatnici u reciklažnim centrima, ona bila veća.

Značilo bi to i 677 novih zaposlenika u Čistoći, i to u slučaju da samo po jedan čovjek cijeli dan dežura na otoku. Što bi se, u takvom slučaju odlaganja, radilo s biootpadom, zeleni, rekao je Matić, nisu smislili, već će to prepustiti Gradu. Koji će, sudeći po podacima koji će se naći na klupama zastupnika na tematskoj sjednici o otpadu 20. studenog, imati još puno posla. Način na koji će se otpad naplaćivati kad obveza bude recikliranje, još uvijek nije nađen, a nabavit će se morati i još gotovo dvjesto tisuća kanti, kao i točno 149 novih vozila, što za skupljanje otpada, što za pranje ulica.

Premalo se zaradi od papira

Najviše nedostaje onih za biootpad, a u gradu su trenutačno 1863, dok ih treba još 118.137, a nedostaje još i 56 tisuća kanti za papir te gotovo osam tisuća onih za miješani komunalni otpad. A kad se one nabave, sustav pražnjenja trebao bi se elektronički evidentirati, dok su, za one koji neće otpad razvrstavati, predviđene kazne, ali još se uvijek ne zna kakve. Proširit će se i broj reciklažnih dvorišta, odnosno uz deset fiksnih i pet mobilnih, izgradit će se još dva, a Grad je objavio i podatke o tome koliko od sekundarnih sirovina zaradi. Najviše je prihoda od papira, kojeg se i najviše skupi, a od kojeg se u gradsku blagajnu slilo 3,4 milijuna kuna u prvih osam mjeseci ove godine.

Premalo, ocijenili su jučer skupštinari lijevog bloka, koji su izračunali da se godišnje na Jakuševac odlaže sirovina vrijednih oko čak 150 milijuna kuna.

VIDEO: Novi Rotor u Zagrebu

Komentara 7

DU
Deleted user
21:14 16.11.2017.

Mi nosimo do kontajnera i razvrstavamo otpad za firme koje ga prerađuju i zarađuju, mi o svom trošku vozimo otpad u reciklažna dvorišta da bi ga firme preradile i zaradile, i još plaćamo Čistoći za komunalni otpad, kupujemo vreće zaza smeće, Što je nama jeftinije??

Avatar Niškorist
Niškorist
14:58 16.11.2017.

U koju kantu bacaju političare i Bandića ?

Avatar IgorBr
IgorBr
22:17 15.11.2017.

A Bandić bi fontanu okruženu stupićima sa zastavom Hrvatske na vrhu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije