Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Lijevi za više kanti ispred kuća, a zeleni bi ekokarticu

Zeleni predlažu da se na 677 zelenih otoka uvede dežurstvo
15. studenoga 2017. u 22:15 7 komentara 655 prikaza
Zagreb: Gradonačelnik Bandić provjerio tijek realizacije pilot projekta odvojenog prikupljanja otpada
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Naplatiti otpad po količini, a u cijenu odvoza uračunati samo komunalni miješani jer ostalo je “smeće” Gradu samo prilika da dodatno zaradi – na koji bi se način u Zagrebu trebala primijeniti Uredba o gospodarenju otpadom objasnili su jučer skupštinski zastupnici lijevog bloka.

otpad Stela Lechpammer Zašto nam je draže srljati u nepoznato nego pokupiti dobar savjet od susjeda?

Zaposliti još ljudi u Čistoći

Građanima se dosad odvajanje na kućnom pragu nije olakšalo, istaknuo je Tomislav Tomašević, koji je kao glavne razloge za to istaknuo nedostatak kanti, a i zelene otoke, koji su stotinama metara udaljeni od kućanstava. Upravo u njima, međutim, spas vidi Nenad Matić iz stranke Zelena lista, koji predlaže uvođenje ekološke kartice za svako kućanstvo.

– Zadužio bi se na njima određeni iznos koji bi se, zatim, smanjivao pri svakom odlaskom na zeleni otok – rekao je Matić, pa objasnio kako bi se u startu Čistoći mjesečno dugovalo, primjerice, dvjesto kuna, a svaki put kad bi se otpad odnio na otok, osoba koja bi bila zaposlena na svakom od njih, vagala bi doneseno i smanjivala iznos na ekološkoj kartici. Onima koji bi sami odvajali, mjesečna bi uplatnica bila manja, dok bi onima, za koje bi to radili djelatnici u reciklažnim centrima, ona bila veća.

Značilo bi to i 677 novih zaposlenika u Čistoći, i to u slučaju da samo po jedan čovjek cijeli dan dežura na otoku. Što bi se, u takvom slučaju odlaganja, radilo s biootpadom, zeleni, rekao je Matić, nisu smislili, već će to prepustiti Gradu. Koji će, sudeći po podacima koji će se naći na klupama zastupnika na tematskoj sjednici o otpadu 20. studenog, imati još puno posla. Način na koji će se otpad naplaćivati kad obveza bude recikliranje, još uvijek nije nađen, a nabavit će se morati i još gotovo dvjesto tisuća kanti, kao i točno 149 novih vozila, što za skupljanje otpada, što za pranje ulica.

Četrdeset kućanstava služi se kućnim mini-komposterima Dok je Bandić čekao, županija reciklira U tri mjeseca ne radi se posao koji traje tri godine

Premalo se zaradi od papira

Najviše nedostaje onih za biootpad, a u gradu su trenutačno 1863, dok ih treba još 118.137, a nedostaje još i 56 tisuća kanti za papir te gotovo osam tisuća onih za miješani komunalni otpad. A kad se one nabave, sustav pražnjenja trebao bi se elektronički evidentirati, dok su, za one koji neće otpad razvrstavati, predviđene kazne, ali još se uvijek ne zna kakve. Proširit će se i broj reciklažnih dvorišta, odnosno uz deset fiksnih i pet mobilnih, izgradit će se još dva, a Grad je objavio i podatke o tome koliko od sekundarnih sirovina zaradi. Najviše je prihoda od papira, kojeg se i najviše skupi, a od kojeg se u gradsku blagajnu slilo 3,4 milijuna kuna u prvih osam mjeseci ove godine.

Premalo, ocijenili su jučer skupštinari lijevog bloka, koji su izračunali da se godišnje na Jakuševac odlaže sirovina vrijednih oko čak 150 milijuna kuna.

VIDEO: Novi Rotor u Zagrebu

Milan Bandić NOVI KOMPOSTERI Više nećemo bacati otpad na hrpe u dvorištu otpad Ustavni sud Zagreb može naplaćivati odvoz otpada i za prazne spremnike Uništavanje vodnog bogatstva Ne promijenimo li navike, do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe
Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Deleted user:

  Mi nosimo do kontajnera i razvrstavamo otpad za firme koje ga prerađuju i zarađuju, mi o svom trošku vozimo otpad u reciklažna dvorišta da bi ga firme preradile i zaradile, i još plaćamo Čistoći za komunalni otpad, kupujemo vreće za ... prikaži još!za smeće, Što je nama jeftinije??

 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  U koju kantu bacaju političare i Bandića ?

 • Avatar IgorBr
  IgorBr:

  A Bandić bi fontanu okruženu stupićima sa zastavom Hrvatske na vrhu.