Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zero waste'
Povratak na članak

Odustanite od izgradnje regionalnih centara za otpad

Koalicija “Zero Waste Hrvatska” upozorava na to da regionalni centri služe bogaćenju pojedinaca i štete okolišu i građanima

Komentari 13

JU
juma
00:36 27.11.2017.

Ovdje u CH postoje spalionice i otpad ne mozete vidjeti nigdje. Sve se reciklira ili pretvori u energiju, a drzava im je cista poput apoteke. Ne znam zasto mi gradimo ove ogromne deponije i gomilamo smece i otpad u prirodi zagadjujuci okolis?

VL
IC
icocrobih
07:34 27.11.2017.

Kod mene u Bernu spalionica smeca je manje od kilometra udaljena od univerzitetske bolnice. Spalionica je istovremeno i elektrana i proizvodi trecinu potrebne energije za grad Bern. Zrak koji izlazi iz spalionice je cisci od onog koji ulazi.

VL
Avatar nekakav
nekakav
11:06 27.11.2017.

protiv spalionica smeća su samo dvije skupine, jedna koja u tome vidi konkurenciju njihovom uhodanom biznisu, i dio ljudi koji pada na 'podatke o zagađenju iz tih spalionica'. ja da imam novac, kao što ga nemam, bih kupio jakuševac i spalio svo smeće tamo, i dobio plac za gradnju super stambenih blokova, i zaradio milijarde. a vi se sahranjujte sa centrima i idejama sa odvajanjem otpada. ista fora kao sa organskim pamukom u indiji, sve se bere na jednom polju, završava u istoj hali, u jednom boksu piše organski pamuk, u drugom je 'konvencionalni'. dođeš, pogledaš, kupiš. dobiš papir, eko. što je tu organsko? smeće treba spaljivati, postoji tehnologija, filtri, sve postoji, i naravno da košta. počnimo manje smeća proizvoditi. kupite kilu sira, a ne svaki dan 20 deka, koje vam posebno zamotaju. povežite se sa nekom seljankom, imate flaše za mlijeko, sanduke za povrće, i nemate smeća. ali ne, kupujmo zapakirano!! e pa platite!

VL
DR
Drekavac
06:02 27.11.2017.

svaka zupanija mora imati centar za otpad cemu onda sluzi teritorijalni ustroj drzave.....

VL
MI
miki45
08:54 27.11.2017.

nemate vi pametnih bosanaca u bernu --mi imamo pun Zagreb jako skolovanih velikih hrvatina sa novcanikom pedigre vidite bandica koliko je jako pametan i veliki hrvatina mamica sve jedan do drugoga to sredzuju onako po bosanski lonac dok jos nestosto ima u hrvatskom novcaniku

VL
Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
12:01 27.11.2017.

Spaljivanje smeća je besplatan izvoz istoga u slabije upućene “regione”

VL
Avatar Resničan
Resničan
09:19 27.11.2017.

Centri za gospodarenje otpadom (CGO) na prvu zvuče jako pozitivno i ekološki napredno.No isti su zamišljeni očito u vremenu kada su ekološki ciljevi bili na niskim razinama.U CGO pogonima smeće se u biti dovozi te bukvalno melje te od izvučenog papira i plastike radi RDF ili SRF koji se planira spaljivati.Sve ostalo ide na deponije.Toliko o ekologiji.Info za ove naše vrsne znalce iz inozemstva- najnoviji trend po zapadnoj Europi je zatvaranje spalionica jer je vrijeme pokazalo njene loše utjecaje na zdravlje a i povećanjem reciklaže i odvojenog prikupljanja otpada, ponestaje materijala za spaljivanje.Spaljivanjem plastik nastaju toksini, jedne od najopasnijih čestica za ljudsko zdravlje koje niti jedan filter ne može zaustaviti.Također i visoko toksični pepel koji se ne može zbrinuti na običnim deponijima..Zbog svojevremenog gospodarskog zaostatka sada imamo prigodu zbrinjavati otpad slijedeći najbolja iskustva i tehnologije, učeći na iskustvima drugih.Spalionice sigurno nisu dobro rješenje!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.