Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'hrvatski domobran'

Otkrivena spomen-ploča poratnim žrtvama komunističkog režima

spomen-ploča,domobrani (1)
Foto: ljm
1/3
13.07.2013.
u 16:58

Tu je u neljudskim uvjetima bilo zatočeno do 30 tisuća ratnih zarobljenika, rekao je Drago Franić

Udruga “Hrvatski domobran“ iz Požege podigla je na lokaciji nekadašnjeg logora Glates uz krug vojarne na sjeveru grada spomen-ploču na lokaciji nekadašnjeg logora. Svečano su je otkrili, u nazočnosti čelnika grada i Požeško-slavonske županije, predsjednik udruge Drago Franić i hrvatski vojnik iz tog vremena Luka Josipović, a posvećena je žrtvama komunističkog režima koje su stradale u logoru nakon Drugog svjetskog rata.

- Tu je u neljudskim uvjetima bilo zatočeno do 30 tisuća ratnih zarobljenika koji su mučeni i ubijani, dio njih likvidiran je nakon zatvaranja logora na putu kod Brestovca i Gradskih Vrhovaca, a ostatku se izgubio trag – istakao je predsjednik "Hrvatskog domobrana“ Drago Franić.

Predsjednik središnjice "Hrvatskog domobrana“ iz Zagreba Nikola Matačić pozvao je preživjele sudionike tih događaja i članove udruga koje nastavljaju ratne tradicije da prenose ova saznanja na mlade generacije jer se mnogo toga iz naše povijesti ne uči u školama.

Spomen-ploču blagoslovio je vlč. Ivica Žuljević iz požeške župe Sv. Terezije, a nazočili su domobrani iz Slatine, Nove Gradiške, Đakova i drugih slavonskih gradova.

>> U Vukovaru obilježen dan sjećanja na žrtve partizana 1945.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije