Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Doznajemo koliko je država u 11 godina platila Medikolu za PET/CT pretragu

Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.07.2019.
u 20:20

U nabavku četiri aparata, čini se, idu i država i Medikol pa bi se mogla dogoditi apsurdna situacija da Hrvatska na kraju ima višak skupih uređaja.

Hrvatska treba i mora imati PET/CT pretragu, suglasna je struka. Dvojbe nema ni oko toga da ti uređaji trebaju biti regionalno raspoređeni; Zagreb, Osijek, Rijeka, Split. Baš kako su i danas. Ali kada se postavi pitanje tko im tada treba biti vlasnik, u pravilu ostanemo bez sugovornika.

Pretraga važna prvenstveno onkološkim bolesnicima (ali ne i jedino), u zemlji koja je proglasila rat raku, postala je tema dana kroz koju se provlači niz svakakvih informacija. Ono u što nema sumnje jest da je riječ o puno novca: o skupim aparatima i o skupoj pretrazi. Dok su cijene aparata kod privatnika privatna stvar, a kod države javne nabave, cijena pretrage i ukupan iznos koji plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) javan je podatak jer je uostalom javan i taj novac.

Do “kuršlusa” je ovih dana došlo jer je usred svega toga javnog činjenica da su aparati, njih četiri od ukupno pet u zemlji, u vlasništvu privatne poliklinike Medikol. Tako je, podsjetimo, od starta, konkretno od 19. studenog 2007. kada je HZZO po prvi put platio PET/CT pretrage toj poliklinici i otkad je uostalom ta pretraga uopće postala i dostupna u Hrvatskoj. U međuvremenu je, 2012. godine, na Rebru kupljen jedan takav uređaj.

Okolnosti kojih se danas mnogi prisjećaju ne bi više trebale biti dominantne u ovoj temi, okolnosti poput tko se i zašto uime države odrekao tako važnog segmenta u zdravstvu, nego bi danas trebalo biti ključno pitanje – hoće li pacijenti, gdje i pod kojim uvjetima imati PET/CT te hoće li i koliko to koštati državu odnosno građane?     

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Apokaliptične slike Zagreba: Što smo udisali i koliko je bilo opasno za zdravlje znat će se za 10 dana

>>Tko je u timu Grabar-Kitarović za predsjedničke izbore: Župan Anušić šef stožera

>>Zloglasni talibanski vođa Hakani osobno je naredio napad na hrvatske vojnike 

>>Rajko Janjanin: Skandirali su mi u Zagrebu i kao igraču Crvene zvezde

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
23:09 25.07.2019.

Je li se barbika uopce kandidirala ili jos ceka fotelju u bruxellesu?

PA
Prosvijećeni apsolutist 2
22:41 25.07.2019.

Mislio sam da ce Mamic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije