Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pedofilska afera

Osumnjičeni fratar iz Splita mogao bi se izvući zbog zastare

Fratar pedofil
Foto: YouTube screenshot
1/2
09.05.2018.
u 18:55

Zlostavljanja su se događala 90-ih godina pa je moguće i da su sva djela otišla u zastaru. Istragu sada provodi Državno odvjetništvo

Jeziva svjedočanstva žrtava koje iznose detalje mučne torture koju su prolazili trpeći u djetinjstvu i adolescenciji seksualna iživljavanja fratra G. G. i dalje se pojavljuju, mjesec dana nakon izbijanja u javnosti pedofilskog skandala u crkvi Svetog Frane u Splitu.

Istodobno, Državno odvjetništvo, kojem je policija o cijelom slučaju predala posebno izvješće na daljnje postupanje, i Splitsko-makarska nadbiskupija, koja provodi svoju istragu, o svemu šute. Još nema službene potvrde da je pedofilskog zlostavljanja bilo pa samim time ni koliko je dječaka žrtava i hoće li fratar G. G. za svoja kaznena djela odgovarati. Prema onome što govore žrtve, zlostavljanja su se događala devedesetih godina prošlog stoljeća pa je moguće i da su sva djela, ako ih je bilo, otišla u zastaru.

Istraga i u Crkvi

Nadbiskupija je pak 78-godišnjeg fratra G. G. suspendirala, kako je obavijestila javnost u priopćenju, jer je “Nadbiskupski ordinarijat u Splitu primio obavijest o mogućem kažnjivom djelu”. Sukladno propisima kanonskog prava pokrenuli su vlastitu istragu, odnosno imenovali suca istražitelja i bilježnika koji su dobili zadatak raspitati se o činjenicama. Ustanovi li se da je prijava vjerodostojna, ustvrdili su prije pet tjedana, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima što su im tada mnogi zamjerili držeći da su to trebali učiniti odmah.

Na javno objavljene prozivke da je nadbiskup Marin Barišić godinama znao da nešto nije u redu i da nije sve normalno u odnosima prozvanog fratra s dječacima iz Nadbiskupije nisu reagirali. Objavljeno je i da je prva prijava Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima franjevca, u kojoj je jedna od žrtava prozvala fratra, navodno podnesena još 2011. godine pa se javno postavlja pitanje jesu li crkvene vlasti znale za zlostavljanja djece i zatvarale oči. Nadbiskupija se nije oglasila ni nakon optužbi iznesenih u Slobodnoj Dalmaciji bivše studentice teologije koja tvrdi da je prije 15 godina nadbiskupa Barišića upozorila na jedan od slučajeva zlostavljanja, nakon čega je prozvani fratar premješten i to je bilo sve.

Silvana Burilović, voditeljica Informativnog odjela Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, rekla nam je da se nadbiskup trenutačno o svemu tome ne može izjasniti, neće to moći učiniti ni danas ni sutra, ali idućih dana svakako hoće.

Policija je nakon priopćenja iz Nadbiskupije početkom travnja o suspenziji fratra zbog sumnji na počinjenje kaznenog djela odmah otvorila svoju istragu. Ispitala je navodne žrtve i počinitelja. S obzirom na delikatnost slučaja, nikakvih službenih informacija nema, ali navodno su razgovarali s između pet i sedam mlađih muškaraca koji su optužili fratra da ih je prije 20-ak godina, koristeći svoj položaj i autoritet te zlorabeći njihovo povjerenje seksualno iskorištavao. Optuženi fratar sve optužbe negira.

Odugovlačenje nije u interesu

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provodi istraživanje i već je utvrdilo da je dio prijavljenih slučajeva otišao u zastaru. Još se ne zna jesu li i svi slučajevi otišli u zastaru, a ako jesu, fratar bi se mogao izvući bez kazne s obzirom na to da je riječ o prepreci za podizanje kaznenog postupka. Kada će se točno znati može li se klerik i kazneno goniti, još se ne zna, ali u Odvjetništvu nas uvjeravaju da nikome nije u interesu da se odugovlači, jer ako i pronađu neki slučaj koji je možebitno još aktualan, vrlo je vjerojatno da su rokovi za zastaru vrlo kratki.

Što se crkvene istrage tiče, ona može rezultirati jedino internim mjerama u okviru franjevačkog reda. Hoće li do toga doći, ovisi o zaključku imenovanog inkvizitora.

U rujnu 2011. izbio je skandal s fra Antom Madunićem, župnikom iz Prološca Donjeg kod Imotskog, koji je nepravomoćno osuđen na godinu dana i četiri mjeseca zatvora za pohotu jer je malodobnim djevojčicama tinejdžerske dobi, svojim župljankama, plaćao za seksualne odnose i slao im SMS poruke lascivnog sadržaja.
Međutim, presuda je na Županijskom sudu “pala”, slučaj je vraćen na ponovno suđenje, a fra Madunić je umro prije početka novog sudskog postupka. Nakon izbijanja skandala, fra Madunić je jedno vrijeme bio nedostupan organima progona. Crkva ga je navodno sklonila u samostan u Živogošću, a kada se nije pojavio na istražnom ročištu, za njim je raspisana tjeralica. Poslije nekoliko mjeseci sam se prijavio. Sucu istrage Slavku Lozini priznao je djelo. Kasnije je negirao krivnju.

Ključne riječi

Komentara 51

Avatar krcedolac
krcedolac
19:47 09.05.2018.

Pa lik je već jako star...i normalno eto zastare...

JO
Joel
19:33 09.05.2018.

Biti muškarac, koji voli muškarce, u jednon hrvatskom, talijanskom, južno-američkom .... mjestu bilo je opasno po život. Jedan je izlaz bio da se maskiraš ženidbom i cijeli život mučiš u toj improvizaciji. Drugi i kudikamo bolji način bio je postati svećenik. Tada ti nitko ne uzima za zlo i čak si cijenjen. Ali je sirotinja, koja najbolje vjeruje, platila cijenu sakrivanja. Vjeruje se da je do sada tek jedan od stotinu dječaka napastovanih u crkvi progovorio o tome. Vjeruje se i da bi napastovanih dječaka bilo još više da svećenstvo nije "praznilo svoje baterije" medju sobom.

Avatar istovari
istovari
20:08 09.05.2018.

Kao da je lako biti članom najvećeg pedofilskog lanca na svijetu i braniti ti prestižnu titulu u sve većoj konkurenciji! Malo razumijevanja puče vjernički!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije