Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ministarstvu najavljuju

Osuđenike će pratiti narukvicom za elektronički nadzor

zatvorski čuvar
Foto: Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL
09.02.2015.
u 08:25

U Ministarstvu pravosuđa kažu da su ''iz fondova Europske unije osigurali projekt za probacijsku službu, u okviru kojega su predviđena i sredstva za pilot-projekt elektroničkog nadzora''.

Narukvice za elektronički nadzor osuđenika početkom sljedeće godine stižu u Hrvatsku, najavilo je Ministarstvo pravosuđa, javlja 24 sata. Takav način nadziranja zatvorenika Srbija i Bosna i Hercegovina koriste godinama. Bosna je kućni zatvor s elektroničkim nadzorom uvela 2012. godine za one koji su osuđeni na kaznu zatvora do jedne godine a opremu za nadzor unajmljuju.

Prema izračunu Ministarstva pravde FBiH, boravak osuđenika u zatvoru stoji ih između 314,27 i 392,8 kuna, dok osuđenik s elektroničkim nadzorom predstavlja trošak od oko 78,56 kuna. U Ministarstvu pravosuđa kažu da su ''iz fondova Europske unije osigurali projekt za probacijsku službu, u okviru kojega su predviđena i sredstva za pilot projekt elektroničkog nadzora''. Objašnjavaju da početak provedbe planiraju za 2016. godine, a u sklopu projekta planiraju nabaviti 20 elektroničkih narukvica.

Duško Bjelotomić, vlasnik tvrtke Protekta rekao je da ''prema načinu nošenja postoje dvije vrste narukvica, ona za ruku i ona za nogu'' te da se ''razlikuju i po tome imaju li GPS tehnologiju ili RF tehnologiju''.

>> Zatvorenik se objesio samo par dana nakon što je liječnik zaključio da nije sklon suicidu!?

Komentara 3

SA
sablja810
09:23 09.02.2015.

Pa tzv. Probacijski sustav postoji i u primjeni je vec 50 ! godina, a narukvica desetak godina i vise. Ali, cime se moze opravdati ovakvo ignoriranje ili kasnjenje ?! Iako, su zatvori stravicno pretrpani, sa ovime se ceka godinama. Takodjer, postoji velika diskriminacija, samo sanader i ekipa imaju celiju za sebe, dok ostali came u pretrpanim sobama, cesto i na dusekima na zemlji ili hodnicima. Takva je praksa bila do 2012 !!!!! I zasto ima toliko tuzbi protiv RH, koji Ustavni Sud odbija, a prolazi u Strassbourgu ?! Koliko je RH isplatila odstete na ime tuzbi protiv RH ?!

MU
Mućanin
09:05 09.02.2015.

I da je jedna jadna BiH država ispred nas samo govori koja smo mi jadna banana država!

SA
sablja810
09:26 09.02.2015.

Na TV reklamama cijena kave u limenkama 38 kuna, a u zatvorima 58 kuna, i tako godinama. Za ocitu prijevaru nitko neodgovora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije