Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbrka u sustavu

Ostojić naredio bolnicama hitnu isplatu plaća

Rajko Ostojić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
17.01.2014.
u 20:30


Isplata kasnila i prijetilo je da zaposleni dobiju samo osnovne plaće

Zaposleni u kliničkim bolničkim centrima danas prijepodne nisu dobili plaće iako su isplate inače između 10. i 15. u mjesecu, kako u kojoj bolnici. Zazvonilo je na uzbunu pa su se čule i prijetnje tužbama, a sindikalistica Spomenka Avberšek obrušila se na ministra. U rano poslijepodne Rajko Ostojić nazvao je ravnatelje i naložio im da se plaće isplate odmah isti dan.

Kriv je kolektivni?

“Plaće će biti isplaćene danas”, kratko su nam rekli u Ministarstvu.

– Da, dobio sam naputak prije tri sata da se plaće isplate danas i one su isplaćene, ne mogu znati jesu li sjele na račune – kazao je oko 15 sati prof. dr. Herman Haller, sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka.

Plaće su tako u svih pet KBC-a (Rijeka, Split, Osijek, Rebro i Vinogradska u Zagrebu) isplaćene po starom sistemu, a ne po modelu centralnog obračuna plaća kako je dogovoreno.

Isplata plaća u KBC-ima po modelu COP-a nikako da se uredi. Današnjoj isplati prethodilo je ogorčenje zbog dopisa iz Ministarstva zdravlja u kojem se poručuje nadležnima u KBC-ima da zaposlenima isplate samo osnovne plaće. Obrazloženje je bilo da se kroz centralni obračun plaća one još ne mogu obračunati prema novim uvjetima iz kolektivnog ugovora za zdravstvo potpisanog u prosincu jer nisu stigla tumačenja Komisije za tumačenje kolektivnog ugovora.

– Tko je tu lud?! Kakvo tumačenje? Imali su mjesec dana otkad je potpisan kolektivni ugovor da osiguraju izračun! I tko je vidio da nečuveni dopis kojim se nalaže isplata samo osnovne plaće potpisuje ekonomistica, zašto to ne kaže ministar zdravlja ili netko od pomoćnika? Sad krive COP i posredno ministra Linića, što je krajnje bezobrazno – grmjela je ujutro Spomenka Avberšek, čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

S. Avberšek podsjeća da je ministar financija dao osam mjeseci za prilagodbu na centralni obračun plaća te popustio da taj model bude samo za KBC-e iako je prvotno tako trebalo biti i za klinike i kliničke centre.

Sva primanja vidljiva

– A oni nisu bili u stanju prilagoditi program, odnosno napraviti šprancu na osnovi jednog KBC-a i onda po toj špranci isplaćivati svima. E da, problem je jer je COP vidljiv svima i onda se ne može skrivati da netko ima drugi koeficijent za isti posao – poslovično je otrovna temperamentna sindikalistica.

Inače, COP je sustav kojim Ministarstvo financija stječe jedinstvenu kontrolu nad trošenjem oko 22 milijarde kuna, koliko otprilike odlazi na sva primanja u javnom sektoru. COP-om će biti uočljiva sva primanja mimo osnovnih plaća. Do kraja 2013. godine u COP je ušlo gotovo 60 tisuća zaposlenih iz 84 institucije, tijekom siječnja u sustav ulazi MUP. Slijedi obuhvat ostalih zaposlenika u zdravstvu te onih u školstvu, za njih su pripreme u tijeku. Posljednja faza umrežavanja očekuje se u rujnu, kada će se obuhvatiti zaposleni u kulturi, zaštiti okoliša te preostale agencije i javne ustanove.

>> Da je po Babiću, liječnici bi dobili samo golu plaću

Komentara 11

NV
novo vriijeme
22:57 17.01.2014.

Koji licemjer, on je naredio da se zaustave plaće. Plaće su zaustavljene na zahtjev ministarstva zdravlja koje je tražilo da se već obračunate plaće obračunavaju iz početka, ovog puta bez dežurstava koje će iz nekog razloga isplatiti kasnije .

Avatar jure23
jure23
09:12 18.01.2014.

kakav nam je drug ministar i njegova reforma govori podatak da se nemogu naručiti na ultrazvuk abdomena u jednoj od županijskih bolnica, jednostavno nemaju termine !!! druže ostojiću neopoziva ostavka ...

NV
novo vriijeme
09:03 18.01.2014.

Plaće se nikada nisu isplaćivale 10-15. u mjesecu nego su se uvijek isplaćivale 10-tog u svim bolnicama. Sad još hoće okrasti zdravstvene djelatnike za 5 radnih dana. Ovo MInistarstvo potkaradava zdravstvene radnike na sve moguće ciganske načine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije