Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk liječnika

Da je po Babiću, liječnici bi dobili samo golu plaću

ivica babić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/7
10.01.2014.
u 20:30

‘U mirovanju’: 
Glavni zahtjev sindikata liječnika ostaje strukovni kolektivni ugovor.

Štrajk liječnika u mirovanju je sljedećih tjedan dana, a za to vrijeme Liječnički sindikat očekuje razgovore s ministrom zdravlja, odlučio je jučer štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata. Glavni zahtjev ostaje potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora.

Međutim, strukovni kolektivni ugovor liječnici ne mogu dobiti jer je prema Zakonu o reprezentativnosti legitiman sindikalni potpisnik Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, koji je, zajedno sa Sindikatom medicinskih sestara i tehničara, kolektivni ugovor već potpisao.

Granica zahtjeva - recesija

– Bojim se da je zahtjev Liječničkog sindikata za strukovni kolektivni dvojben, teško da bi ga dobili s obzirom na Zakon o reprezentativnosti – potvrđuje i Krešimir Rožman, stručnjak za radno pravo. Naime, taj zakon propisuje kriterije za sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju i omogućuje sindikatima koji nisu reprezentativni na granskoj razini da to budu na nacionalnoj razini. Po tom zakonu jesenas u pregovorima o kolektivnom ugovoru za zdravstvo nije bilo važno hoće li potpisati Babićev sindikat struke, već hoće li ga potpisati Spomenka Avberšek, čelnica granskog sindikata.

Dr. Ivica Babić kaže da je Zakon lako izmijeniti te da su ocjenu njegove ustavnosti sindikati zatražili još prije godinu dana.

– I donesen je preko noći radi dnevnopolitičkih potreba. Omogućuje kombinatorikom da Vlada kupi jednog sindikalca i tako ga privoli da potpiše ugovor štetan za druge – navodi Babić i dodaje kako sve zemlje EU imaju strukovne kolektivne ugovore, dok se samo u Hrvatskoj inzistira na granskom. Tako uvjete za liječnike propisuje netko drugi. A u željenom strukovnom kolektivnom ugovoru, Liječnički bi sindikat potpisao sva sadašnja financijska rješenja dok ne prestane recesija, s time da se nakon izlaska iz krize liječnicima adekvatno plate svi oblici prekovremenog rada. Sada im je prekovremena satnica niža od redovnog rada, što je apsurdno, ističe dr. Babić.

– Sram ga može biti! On sada traži častan uzmak, a jedino bi časno bilo da prizna da je bio tvrdoglav i tražio ekskluzivu, da se ispriča i dade ostavku! Zar je sad shvatio da je recesija, nije to shvatio prije četiri mjeseca?! – ogorčena je Spomenka Avberšek, čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. Ona podsjeća da bi 4. siječnja istekla produljena primjena kolektivnog ugovora u zdravstvu pa bi i liječnici u veljači dobili golu plaću, dakle primanja manja oko 45 posto, da je bilo, kaže, po Babićevu, odnosno da ona i Anica Prašnjak nisu potpisale kolektivni.

Pet dana više godišnjeg

Također su inzistirale, i nakon što je Babić napustio pregovore, da se liječnicima plaća 15 posto dodatka na plaću za subspecijalizaciju, što je bio jedan od Babićevih zahtjeva, pa je Vlada prije dva tjedna donijela o tome uredbu i sada će to biti prvi put plaćeno. Kolektivnim ugovorom zdravstveni djelatnici na tzv. teškim odjelima (kirurgija, intenzivna, onkologija...) dobili su pet dana više godišnjeg odmora. Babić uzvraća da su tih pet dana (ukupno 35) imali u ništavnom kolektivnom ugovoru, ali i da su ti godišnji odmori kraći nego u drugim europskim zemljama gdje traju 45 dana.

>> Liječnici ne žele štrajk već sastanak, Ostojić ih poziva da potpišu kolektivni ugovor

Komentara 18

NV
novo vriijeme
12:49 10.01.2014.

I dok traje ovo mrcvarenja zdravstvenih radnika , ministar dovršava posao uništavanja Imunološkog zavoda, nakon što je direktor kojeg on imenuje dozvolio da propadne oprema u vrijednosti 10 milijuna eura, a DORH nije priveo ovog kriminalca, zavod je uništen aa mi ćemo njegove proizvode plaćati za 3 x veću cijenu. Veća cijena, veća pinka. I onda ministar ima obraza tražiti da zdravstveni radnici rade za 40 kuna.

KA
Karloho
22:10 10.01.2014.

Ako za ikoga treba naci novac onda su to lijecnici i medicinske sestre.

NV
novo vriijeme
12:16 10.01.2014.

Prvo ministar neka prestane zlorabiti položaj i neka vrati predsjedniku sindikata radno mjesto koje mu je oteo, Ostojić se ponaša kao Kim Sung, čekamo daBabića baci psima da ga rastrgnu i tako riješi štrajk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije