Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novosti u zdravstvu

Doktoru i vikendom: Moći će raditi subotom, nedjeljom i blagdanom

rajko ostojić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.12.2013.
u 12:53

A ranije najavljene novosti u zdravstvu, spajanje bolnica od Nove godine, nailaze na velike otpore lokalnih zajednica u kojima se dosadašnje bolnice spajaju s onima u susjednom, većem gradu

Obiteljski liječnici, pedijatri i liječnici dentalne medicine provodit će posebno dežurstvo subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati. Posebno dežurstvo ugovorit će se s privatnicima i zdravstvenim ustanovama na temelju njihovih ponuda i rasporeda. O lokacijama i rasporedu posebnog dežurstva odlučit će upravni odjeli županija nadležni za zdravstvo u suradnji s domovima zdravlja i doktorima.

Plaća HZZO

Moći će dežurati liječnici koji imaju ugovor s HZZO-om, bilo da su privatnici koncesionari ili da su zaposlenici domova zdravlja.

– Tko od liječnika želi, može se javiti nadležnom odjelu u lokalnoj upravi, dogovorit će se tamo trebaju li im dežurstva i gdje na njihovu području, odredit će se lokacije, a plaća ih HZZO, i to po pregledanom pacijentu. Ponude se skupljaju u iduća dva tjedna i dežurstvo se ugovara dodatkom ugovora za 2014. Dosad su dežurstvo ugovarali samo domovi zdravlja koji su organizirali i plaćali naknadu liječniku u okviru raspoloživih sredstava ugovorenih s HZZO-om – objasnili su u HZZO-u.

A ranije najavljene novosti u zdravstvu, spajanje bolnica od Nove godine, nailaze na velike otpore lokalnih zajednica u kojima se dosadašnje bolnice spajaju s onima u susjednom, većem gradu. Ministar zdravlja ovih dana nije htio precizirati koji će se točno odjeli ukidati i gdje, a sanacijski upravitelji i ravnatelji nisu ni znali da je odluka o spajanju bolnica kojima su na čelu već napisana, a kamoli na koji način će se provoditi u praksi. Načelno, ako pojedine ugovorena ordinacija ne radi 100-postotnim kapacitetom, vjerojatno je da će, umjesto dviju ordinacija u novospojenoj bolnici, biti samo jedna te vrste, odnosno da će raditi reducirano, na način da će specijalisti iz drugog grada nekoliko puta tjedno ordinirati.

Vladinom odlukom nezadovoljni su neki brodskoposavski vijećnici, boje se da će spajanje novogradiške bolnice sa slavonskobrodskom imati negativne posljedice na kvalitetu zdravstvenih usluga. – Zajednica županija već je reagirala jer su županijskim bolnicama smanjena i tako mala sredstva te se dugovi iz mjeseca u mjesec povećavaju. Svi slavonski župani nezadovoljni su komunikacijom s Ministarstvom zdravlja. O spajanju naših dviju bolnica i ukidanju pojedinih odjela saznao sam iz medija – rekao je župan Danijel Marušić. Sanacijski upravitelj slavonskobrodske Opće bolnice Hrvoje Mitrović, međutim, ističe kako će se smanjiti troškovi uz povećanje zdravstvene usluge.

– Pacijenti iz Gradiške radi određenih će usluga i liječenja u nekim slučajevima morati doći u Brod, što su i dosad često činili. No, otpuštanja zaposlenika neće biti – rekao je Mitrović.

Palijativna njega

Povjerenik Hrvatskog sindikata hitne medicine za Brodsko-posavsku županiju Krešo Milinković kaže kako još ne znaju što zapravo donosi pripajanje bolnica, ali je uvjeren da Novogradiščanima neće donijeti ništa dobroga. Jedino što pouzdano zna jest to da bi liječnici trebali raditi u smjenama i da neće biti dežurstava, što je, kaže, u financijskom i organizacijskom smislu nepovoljno.

– Pitam se što će se dogoditi kod običnog prijeloma ruke. Možda će se u Gradiški samo ambulantno namještati ruka, a za operaciju ćemo morati putovati u Brod. To bi bila katastrofa – kaže.

I gradonačelnik Novog Marofa Darko Hrenić (HNS) nezadovoljan je pripajanjem Specijalne bolnice za kronične bolesti Općoj bolnici Varaždin. – Bolnica je sve bolje funkcionirala na području palijativne njege i ne vidim dobitak niti uštedu u spajanju. Nadam se da to neće utjecati na broj zaposlenih ili kvalitetu zdravstvene usluge – kaže gradonačelnik.

Komentara 4

Avatar imotska115
imotska115
15:27 21.12.2013.

Boze moj jao si ga onome tko dobije njegove krvne stanice, nadam se da nece promijeniti svoje dobro misljene.

NV
novo vriijeme
16:34 21.12.2013.

Najprije je popio krv pacijentima i zdravstenom osoblju a sada za potrebe slikanja daje.

BA
barbaizamerike
13:42 21.12.2013.

zivim vani pa tocno neznam kakva je situacija sad sa nagradivanjem doktora jesu lu u modi plave kuverte ili prsuti ili mozda neke tehnicke stvari?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije