Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži se nasljednik

Ostojić i Klarin protiv Bernardića u Dalmaciji

SDP na sjednici Glavnog odbora odlučuje o povjerenju predsjedniku stranke Bernardiću
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/8
03.11.2017.
u 19:41

Ambicije da preuzmu devastiranu splitsku organizaciju pokazala četvorica kandidata, ali ni jedan nije poznat široj javnosti

Iako je preživio pokušaj rušenja, Davor Bernardić, šef SDP-a tek treba dobiti drugo poluvrijeme. U stranci su počeli unutarstranački izbori, a hoće li nakon njih predsjednik moći tvrditi da kontrolira teren i da stranačke organizacije vode njegovi ljudi, veliko je pitanje. Zna se da bi gradske i općinske organizacije trebale nova vodstva dobiti do kraja godine, a županijske organizacije, koje imaju snagu pokretati i opoziv predsjednika, iduće godine.

Veliki povratak

Struja nezadovoljna Bernardićem ne krije da će u većini gradova i županija imati svoje kandidate, a posebne nade polažu na Dalmaciju. Navodno će Ranko Ostojić pokušati osvojiti splitsko-dalmatinski SDP i time se vjerojatno suprotstaviti aktualnom šefu Arsenu Bauku.

Ništa manje zanimljivo neće biti ni u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji u kojoj bi moglo doći do povratka Ivana Klarina. Iako je nakon podnošenja ostavke Klarin javno govorio da se ne namjerava opet kandidirati, a dao je i ostavku u Saboru, vrlo vjerojatno će opet u izbornu utrku. Uspiju li, Bernardić bi u dvije dalmatinske županije imao na čelu dvojicu najvećih protivnika. Šef SDP-a gubi i Šibenik čiju je gradsku organizaciju dosad vodio Franko Vidović. Ubuduće će je voditi Tonči Restović, s obzirom na to da je jedini kandidat, a postupak kandidiranja je završen.

S posebnim se zanimanjem u stranci prati i bitka za Split. Ambiciju da preuzme tu devastiranu organizaciju, koja nakon raspuštanja nema ni 600 članova, imaju četiri kandidata i svi su nepoznati široj javnosti. Dobro upućeni tvrde da najviše šansi imaju odvjetnik Ivan Čizmić, za kojeg se priča da je Bernardićev čovjek, i Goran Kotur kojeg svojata ekipa “kontra” Bernardića. Bivši potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić, koji je imao volju preuzeti tu organizaciju, odustao je od kandidature. Kao što je i Željko Jovanović odustao od ideje da se kandidira za šefa riječkog SDP-a.

Obersnel ili Filipović

– Za razvoj i jačanje SDP-a u Rijeci organizaciju mora voditi netko izravno uključen u gradsku politiku – kazao je Jovanović i tako poručio da se šefa mora tražiti između aktualnog šefa Vojka Obersnela i njegova zamjenika u Gradu Marka Filipovića. Njima bi planove pak mogao pomrsiti Vojko Braut kojeg, priča se, u utrku guraju predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Najveća stranačka bitka vodit će se za Zagreb u 2018.

Najveća unutarstranačka bitka u SDP-u bit će ona za Zagreb, što ne čudi s obzirom na to da je upravo Bernardić godinama vodio tu SDP-ovu organizaciju, pa se može očekivati da će se svim silama truditi da na čelnoj funkciji dobije svog čovjeka.

Šuška se da će šefov kandidat biti Denis Hrestak, no on još nije istaknuo kandidaturu. Zato jesu Gordan Maras, Aleksandra Kolarić, Dominik Etlinger i Alen Čičak.

No prije izbora šefa, pod povećalom su izbori za mjesne organizacije koji idu do kraja godine. Zanimljivo je da četiri mjesne organizacije trenutačno nemaju vodstvo jer su predsjednici dali ostavke ili su vodstva raspuštena, što najbolje oslikava situaciju na terenu.

Komentara 10

Avatar grbadeva
grbadeva
20:29 03.11.2017.

Ostojić i Klarin bi se trebali poklopiti ušima na dulje vrijeme. Ne znam što oni uopće imaju za reći nakon što je SDP totalno devastiran u Splitsko dalmatinskoj i Šibensko kninskoj županiji gdje su njih dva vedrili i oblačili.

DH
dalibor.hren
07:17 04.11.2017.

Zar je Komadina još živ? Čovjek se, davno, povukao s mjesta ministra prometa zbog teške bolesti!?

Avatar mama mia
mama mia
07:07 04.11.2017.

Ova dvojica navik skupa ko Pat i Patašon ko krpa i zakrpa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije