Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE:

Ostaci drevnog kontinenta zakopani ispod Indijskog oceana

more
Christiane Oelrich/DPA/PIXSELL
25.02.2013.
u 15:59

Riječ je o Mauriciji, uskom duguljastom komadu zemlje koji se nalazio između dijelova koji su u međuvremenu postali Indija i Madagaskar

Fragmenti dnevnog kontinenta pronađeni su zakopani ispod Indijskog oceana, prenosi BBC. Znanstvenici su pronašli dokaze o komadu zemlje koji je postojao prije 2000 do 85 milijuna godina. Riječ je o takozvanoj Mauriciji, koja se svojedobno raspala i nestala pod valovima.

Do prije 750 milijuna godina svi su današnji kontinenti bili okupljeni u jedan zajednički kontinent Rodiniju, a znanstvenici sada vjeruju da su pronašli dokaze o Mauriciji, uskom duguljastom komadu zemlje koji se nalazio između dijelova koji su u međuvremenu postali Indija i Madagaskar. Znanstvena ekipa do zaključka je došla proučavajući zrnca pijeska na obalama Mauricijusa. Pronašli su zrnca iz razdoblja vulkanske erupcije koja se dogodila prije 9 milijuna godina, no u njima su bili mnogo stariji minerali.

– Pronašli smo cirkone koje smo izvadili iz pijeska, a koji se obično nalaze u kontinentalnoj kori. Vrlo su stari – rekao je profesor Trond Torsvik s norveškog sveučilišta u Oslu. Cirkoni su stari između 600 i 1970 milijuna godina, a istraživači vjeruju da je riječ o ostacima drevne zemlje koji su tijekom vulkanske erupcije izvučeni na površinu otoka. Torsvik vjeruje da se komadi Mauricije nalaze oko 10 kilometara ispod Mauricijusa. Za više informacija potrebna su daljnja istraživanja.

– Trebamo seizmičke podatke koji mogu vizualizirati strukturu... To bi bio konačan dokaz. Moguće je i bušenje, no to bi koštalo puno – objasnio je Torsvik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije