Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporezivanje umirovljenika

Osobni odbitak od 3800 kuna bolje je koristiti na plaći nego na mirovini

Umirovljenici
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
23.02.2019.
u 16:00

Ministar rada Marko Pavić mirovinskom je reformom omogućio i prijevremenim umirovljenicima povratak u svijet rada

Nakon što se vrate u radni odnos, umirovljenici postaju obveznici poreza na dohodak kao i ostali radnici, bez olakšica koje su rezervirane za umirovljeničku populaciju. Pravo da rade na četiri sata umirovljenici su prvi put dobili 2014. godine, ali samo za skupine koje su otišle u starosnu mirovinu.

Od ove godine pravo da zadrže mirovinu i zaposle se na četiri sata dobile su i osobe koje su otišle u prijevremenu mirovinu, a djelatne vojne osobe i policajci mogu birati hoće li raditi osam sati i primati pola mirovine ili četiri sata uz cijelu mirovinu. Dok su u statusu umirovljenika, građani plaćaju porez na dohodak po stopi koja je 50 posto niža od radničke stope, no umanjenje umirovljeničke porezne obaveze odnosi samo na mirovine i drugi dohodak.

Plaća koju prime nakon što se zaposle četiri sata (ili puno radno vrijeme za bivše policajce i vojnike) oporezuje se stopama od 24 i 36 posto kao i sve ostale plaće. U toj situaciji jako je važno izračunati da li je bolje koristiti osobni odbitak (trenutno je to 3800 kuna) unutar mirovinskog sustava ili taj neoporezivi odbitak koristiti kod zaposlenog poslodavca. Porezni savjetnici smatraju da je u većini slučajeva osobni odbitak bolje koristiti u tvrtki nego u mirovinskom sustavu. Većina umirovljenika ima mirovine koje su niže od osobnog odbitka pa ga u cijelosti i ne mogu iskoristiti.

Osobni odbitak i odbitak za uzdržavane članove obitelji građani mogu dijeliti s drugima (roditelji za djecu) i samim sobom ako rade kod više isplatitelja. Umirovljenici koji se zaposle na četiri sata mogu svoj odbitak podijeliti tako da, primjerice, 2000 kuna odbitka koriste kao zaposleni, a 1800 kuna kao umirovljenici. Dijeljenje osobnog odbitka predviđeno je pravilnikom o porezu na dohodak, i u tom slučaju novozaposleni umirovljenik mora otići u poreznu upravu i zatražiti duplikat porezne kartice, s naznačenim dijeljenim iznosom odbitka.

Inače, nakon što se vrate u radni odnos umirovljenici plaćaju pune socijalne doprinose, ali kao zaposleni uz plaću imaju pravo i na naknadu za bolovanje, prijevoz, plaćen godišnji odmor i sve druge naknade vezane uz zaposlenje.

>> Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Komentara 2

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:28 23.02.2019.

bio sam se javio na nekoliko oglasa svi do jednog su tražili da radim 8 sati (jedan čak i 12 sati) a da me prijave na 4 sata ...

DU
Deleted user
19:10 24.02.2019.

To je opet nekakva prevara! Kakvi sad porezi? Zar nije "jasno rečeno" da se penzije neće dirati?! Zar penzioneri nisu platili dovoljno poreza u 40 godina života?! Znao sam da će se to desiti? A koliko će tek trajati raskid rada od 4 sata i povrat u čistu penziju? Šest mjeseci?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije