Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolja kvaliteta učenja

Osnovci će učiti kreirati vlastite aplikacije

informatika
Foto: Damir Špehar/Pixsell
17.11.2017.
u 08:35

Ministrica Blaženka Divjak predstavila je jučer novu informatiku u kojoj više nema - disketa

Kreirati vlastitu aplikaciju od ideje pa sve do konačnog proizvoda, a ne kao do sada tek učiti programski jezik bez razumijevanja, formiranje timova u učionicama koji će učiti kodirati, ali i kreirati vlastite e-portfelje, kao i naučiti kako zaštiti podatke, ali i koje su opasnosti i načini zaštite od elektroničkog nasilja, novi je sadržaj informatike koji će od sljedeće školske godine učiti učenici petih i šestih razreda.

Informatika im postaje obvezni predmet koji će slušati 70 sati godišnje, odnosno dva sata tjedno. U prvom dijelu opremanja informatičkih kabineta novom opremom na popisu je dvjesto osnovnih škola za koje će oprema koštati 10,9 milijuna kuna, a u idućoj godini nova informatička oprema stiže na adrese 430 osnovnih škola za što će biti potrebno 26 milijuna kuna. Odluka o opremanju škola donosila se, naime, po izvještajima koje su Ministarstvu obrazovanja posljednjih mjeseci dostavljali ravnatelji svih škola, a po istom se principu donijela odluka i o novim zapošljavanjima nastavnika informatike.

Tako će od sljedeće školske 2018./2019. godine nastavu uz postojećih 481, u cijeloj Hrvatskoj predavati 76 novih nastavnika informatike za koje će natječaj biti raspisan iduće godine.

Novi sadržaj informatike od sljedeće se godine primjenjuje i u izbornom dijelu toga predmeta.

– Novim kurikulom informatike stavljen je naglasak na veću samostalnost nastavnika. Trenutačno zaposleni nastavnici od sljedeće će godine na edukacije kako bi se pripremili za novi način podučavanja – kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je jučer s premijerom Plenkovićem i službeno predstavila novu informatiku u čijem sadržaju mjesta za diskete više nema.

Da će iduće ljeto provesti radno – kako u opremanju učionica, tako i na obveznim edukacijama – ne smeta djelatnicima Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju. Dapače, kažu, i novu opremu i odluku o obveznoj informatici jedva su dočekali.

– Pozdravljamo uvođenje obvezne informatike u pete i šeste razrede. Radujemo se što ćemo dobiti novi kabinet, do sada smo imali jedan koji nam u idućoj godini neće biti dostatan. Dakle, naša škola će morati u značajnije opremanje informatičkom opremom, ali nismo iskazali veću potrebu za novim nastavnicima. Imamo dva nastavnika, a nakon uvođenja obveznog predmeta jedan od njih ići će na povećanu satnicu – kazala je Rosanda Bilović, ravnateljica škole. Uvođenje obavezne informatike u školama podići će ukupnu satnicu petih i šestih razreda, no ministrica obrazovanja Divjak poručuje da se to neće odraziti ni na jedan drugi predmet.

– Neće se smanjivati satnica ijednog drugog predmeta – kazala je Divjak. I dok se postojeća garnitura hvali velikim iskorakom i uvođenjem informatike, ona se uvodi po kurikulu koji je sastavljala sedmeročlana stručna radna skupina pod vodstvom voditelja Borisa Jokića. A takav kurikul ne samo da je dobio i podršku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti već je dobio i međunarodnu pohvalu. Dapače, Britanci su sadržaj nove informatike već opisali kao bolji sadržaj od onog koji u školama imaju njihovi učenici.

Komentara 3

DU
Deleted user
18:28 17.11.2017.

Već se primjećuje greška, jer programiranje je "Timski Rad" a ne rad pojedinca? Jasno, treba učiti prvo aktualan programski jezik odmah, a ne početi od d-base? Naša djeca su pametna, a programiranje je oduvijek bio rad grupe znanstvenika raznih struka, jer je to jedini način rada!

NO
nogogaz
09:06 17.11.2017.

Trećina dice u lipoj našoj gladna je najmanje jedan dan u sedmici. A druga sondiranja kažu da je takve dice više ili oko 50%. Pitam se kako ce siromašni roditelji kupit telefone za svoju dicu... Sama ideja super je ii sve cestitke do tu! Ali bojim se da i ovaj put nece zaživit kako je zamisljena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije