Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održano svečano predstavljanje

Osnovana Hrvatska udruga za smanjenja šteta po zdravlje

HaRPH
Foto: HaRPH
1/3
08.02.2023.
u 17:14

Novoosnovana Udruga u svom će se radu usredotočiti na predavanja i edukacije o važnosti primjene načela smanjenja štete, surađivati s drugim udrugama, predložiti modele zdravstvenog sustava i postupaka s fokusom na smanjenje šteta po zdravlje, publicirati edukativne materijale, razvijati smjernice za pružanje zdravstvenih usluga te unaprjeđivati partnerstva između vladinih i akademskih institucija te industrije i pružatelja usluga zdravstvene skrbi na području smanjenja šteta

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održano je svečano predstavljanje novoosnovane Hrvatske udruge za smanjenja šteta po zdravlje (HaRPH) koja okuplja zdravstvene radnike, ali i stručnjake iz drugih područja poput farmacije, farmako-ekonomike i edukacije. Na svečanosti predstavljanja Udruge okupili su se stručnjaci iz područja obiteljske medicine, javnog zdravstva, psihologije i farmacije, predstavnici državnih institucija te se povela dinamična rasprava sudionika panel diskusije.

Udrugu HaRPH predstavio je predsjednik i suosnivač doc. dr. sc. Ranko Stevanović, prim. dr. med. koji je istaknuo da je cilj udruge poticanje rasprave i implementacije javnozdravstvenog načela "smanjenja šteta po zdravlje" (engl. Harm reduction) u rješavanju problema vezanih uz zdravlje hrvatskih građana. Ovo načelo ima za cilj smanjiti negativne posljedice štetnog ponašanja umjesto da se isključivo usmjeri na uklanjanje ponašanja koje objektivno nije uvijek moguće. Pristup smanjenja štete najčešće se veže uz borbu ovisnosti o drogama, ali se može primijeniti i u drugim rizičnim ponašanjima kao što su poremećaji prehrane ili ovisnostima o alkoholu, pušenju, kockanju i druge povezane teme.

- Pojedinci koji se bore s ovisnosti trebaju podršku i resurse kako bi napravili pozitivne promjene u svojim životima i smanjili štetno ponašanje. Pristup smanjenja štete prepoznaje da je potpuna apstinencija od lošeg ponašanja često neuspješna, nerealna ili neostvariva za većinu te je izvedivije i učinkovitije pomagati pojedincima da smanje štetu povezanu s ponašanjem. Iako je smanjenje štete inicijalno konceptualizirano kao strategija za ljude koji koriste štetne tvari, stvarnost je da pacijenti sa stanjima poput pretilosti te kronični i drugi bolesnici također mogu imati koristi od pristupa smanjenja štete. Primjena načela smanjenja šteta u zdravstvenim ustanovama može poboljšati ishode kliničke skrbi jer je poznato da kvaliteta odnosa između pružatelja usluga i pacijenta utječe na zdravstvene ishode i pridržavanje liječenju - istaknuo je danas Stevanović.

Na okruglom stolu "Zajedno protiv ovisnosti – kako smanjiti društvenu štetu?", sudjelovali su ugledni stručnjaci iz raznih područja zdravstva: Željko Petković, Ante Bagarić, Ranko Stevanović, Jasminka Vugec Mihok, Hrvoje Tiljak i Tihomir Strizrep. Željko Petković, pomoćnik ravnatelja u Uredu za suzbijanje zlouporabe droga u sklopu rasprave, kazao je kako nova Nacionalna strategija borbe protiv ovisnosti predstavlja bitan iskorak u odnosu na stanje koje smo imali prije. Radi se o dokumentu koji prepoznaje koncept smanjenja štete kao jednog od pristupa u borbi protiv ovisnosti, uz prevenciju, edukaciju i liječenje.

Osvrnuvši se na pristup smanjenja šteta u kontekstu ovisnosti o pušenju, Stevanović je izjavio kako represija kod ovisnika, bilo o drogama ili pušenju, nema učinka te će ovisnici prije prestati sa štetnom aktivnošću ako imaju pristup alternativnim proizvodima.

Ante Bagarić, specijalist psihijatar, govorio je o žudnji kao glavnom uzroku ovisnosti te posebno istaknuo važnost zamjenskih terapija koje mogu pomoći u reguliranju žudnje i potrebe kod heroinskih ovisnika.

Rasprava se dotaknula problema raširenosti i dostupnosti kockarnica te novog dodatnog izazova - online kockanja, posebno kod mladih. Jasminka Vugec Mihok istaknula je potrebu da dionici zajedno moraju raditi na programima i politikama dostupnosti supstitucijske terapije.

Govoreći na temu fenomena opsjednutosti ljepotom i estetskim operacijama, Hrvoje Tiljak pozvao je na oprez jer postoji sve veći broj nestručnih pružatelja usluga "izvan liječničkih ordinacija", a Tihomir Strizrep istaknuo je da su primjeri zemalja s najboljim rezultatima upravo usmjereni na smanjenje štete i potrebne suradnje između liječnika, pacijenta i države. 

Novoosnovana Udruga u svom će se radu usredotočiti na predavanja i edukacije o važnosti primjene načela smanjenja štete, surađivati s drugim udrugama, predložiti modele zdravstvenog sustava i postupaka s fokusom na smanjenje šteta po zdravlje, publicirati edukativne materijale, razvijati smjernice za pružanje zdravstvenih usluga te unaprjeđivati partnerstva između vladinih i akademskih institucija te industrije i pružatelja usluga zdravstvene skrbi na području smanjenja šteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije