Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK IH OPTUŽIO ZA VARANJE STARIJIH

Osnovali call centar, lažno se predstavljali kao policajci pa 89 osoba prevarili za milijun eura

Zagreb: Zgrada USKOK-a u Vlaškoj
Marko Prpic/PIXSELL
21.11.2023.
u 11:19

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 22 okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Ima ih 22, u istražnom zatvoru ih je 15, istraga je pokrenuta u studenom lani, u svibnju je proširena, a sada je USKOK podigao optužnicu protiv Romana Beganovića i njegovih suoptuženika koje tereti za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su 89 starijih osoba prevarili za oko milijun eura. Prema optužnici, Beganović je sve osmislio i u djelo proveo od rujna do studenoga lani. Organizirao je ostale optuženike, osnovao neku vrstu call centra iz kojeg su onda optuženici zvali starije osobe. Lažno su im se predstavljali kao policajci te su im tvrdili  kako istražuju djelatnike banke zbog sumnje da su u opticaj stavili lažne novčanice. Potom bi optuženici starijim osobama kazali kako "policajci" moraju provjeriti imaju li oni kod sebe ili na računu te lažne novčanice. Lažno su tvrdili da krivotvoreni novac u FINI mogu zamijeniti za pravi, te da to mogu činiti uz pomoć potvrde koju su im ispisali. Osim toga optuženici su im lažno tvrdili i da će im osigurati zlatni nakit kojeg su starije osobe posjedovale. Ništa ne sumnjajući, žrtve bi "policajcima" koji bi im došli na vrata  predavali novac i nakit, a kada bi shvatili da su prevareni, bilo bi  kasno.  Milijun eura koji su po optužnici Beganović i ostali tako na prevaru uzeli, među sobom su podijelili.

Inače, svaki detalj te prevare bio je pomno osmišljen. Iz kućnog "call centra" prevaranti bi nazvali svoju žrtvu, a razgovor bi tekao uvijek na isti način. - Dobar dan, ovdje policijska službenica iz policijske postaje u Heinzlovoj. Jeste li primili poziv koji smo vam poslali? - upitao bi netko tko bi rekao i ime navodnog policijskog službenika ili službenice.

- Nisam - odgovorila bi pomalo zbunjena starija osoba s druge strane linije. - Čujte, stvar je u tome da bi vi morali doći u banku. Otkrili smo dvije službenice banke koje su preko računa na koji vi primate mirovinu slali novac u Kinu i Indoneziju. A zatim su na vaš račun uplatile  oprani novac. One su prošli tjedan uhićene i sumnja se da su oštetile 77 građana za gotovo milijun kuna. Pa bi mi sada trebali prekontrolirati vaše novčanice jer sumnjamo da su krivotvorene. Možete nam čitati serijske brojeve? - upitala bi lažna policajka. Zbunjena žrtva bi ponekad sama, a ponekad uz pomoć člana obitelji poslušala što joj se govori, jer ne bi imala razloga za sumnju. Sve je izgledalo istinito. Prevara je bila  toliko sofisticirana, da bi se po potrebi u tu konverzaciju uključivali i drugi "policajci". A onda bi u nekom trenutku uslijedila i ponuda koja je uključivala prikrivenu prijetnju.

- Neke od novčanica su krivotvorene nesumnjivo i moraju se zamijeniti. Stoga vam mi iz policije moramo izdati potvrdu kojom će te ih zamijeniti u Fini. Ako to ne napravite, prijeti  vam kazna od tri do šest mjeseci zatvora. Stoga će vam potvrdu donijeti moj kolega, koji će te novčanice fotografirati kako bi poslužile u postupku protiv uhićenih bankarica - govorila bi dalje "policajka".

VEZANI ČLANCI:

Na koncu bi neki "policajac" došao na vrata žrtve te bi fizički preuzeo novac. Nekad bi preuzeo i zlatni nakit, jer su se i osumnjičenici i za to raspitivali. Koliko je "detaljno" operacija varanja starijih ljudi bili planirana, svjedoči i to što su se Beganović i ostali koristili tzv. radnim mobitelima na kojima su često mijenjali SIM kartice, a mobitele su koristili samo za jednokratne pozive. No nisu znali da ih policija tajno prati i prisluškuje, a tajno snimljena komunikacija pokazuje i da je ponekad znalo doći do problema među osumnjičenicima, oko podjele plijena, ta da su  neki do njih  lako zarađeni novac koristili i za kockanje. Sve to dovodilo je i do sukoba, koji su znali ponekad završiti i  fizičkim nasiljem u situacijama kada netko nije pomno pazio što mu je Beganović naredio. Jednom prigodom su optuženici odustali od "posla", jer je njihovoj žrtvi pozlilo, pa su se pobojali da bi mogla umrijeti, što bi im, kako su pojašnjavali sebi u međusobnim razgovorima, njima na vrata dovelo policiju. Pravu. A koliko su bili bešćutni u tome što su radili, svjedoči i jedan Beganovićev tajno snimljeni razgovor u kojem on nekome kaže: - Ako smo ekipa, nemoj me za....Nismo mi p.... Boli me k.... za 200.000, 300.000 eura. Ako smo ekipa, ekipa smo... 

USKOK u optužnici traži produljene istražnog zatvora za 15-ero optuženika koji su u istražnom zatvoru od uhićenja.

VIDEO Jaka kiša u Šibeniku

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije