Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Oslobođen Srbin kojeg su Srbi prijavili za ratni zločin

26.11.2008.
u 16:04

VUKOVAR - Sudsko vijeće Županijskog suda u Vukovaru kojim je predsjedao Nikola Bešenski izreklo je oslobađajuću presudu Žarku Leskovcu (77) iz Vukovara protiv kojega je Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu za ratni zločin nad civilima počinjen u jesen 1991. u Vukovaru.

Optužnica je Leskovca teretila da je nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991. godine kao pripadnik tzv. TO-a u krugu Veleporometa gdje su dovođeni zarobljeni branitelji i civili, gumenom palicom tri puta u glavu udario Ljubicu Tepavac, a zatim dva puta u glavu i Slađanu Curnić nakon čega su obje izgubile svijest i pale na tlo. Ovo je suđenje bilo jedinstveno po tome što su prvi put osobe srpske nacionalnosti optužile Srbina za ratni zločin nad civilima.

Sudac Nikola Bešenski je u obrazloženju oslobađajuće presude rekao da je tijekom rasprave dokazano kako Ljubica Tepavac uopće nije bila i Veleprometu što je potkrijepljeno iskazima svjedoka pa je njen iskaz potpuno odbijen. U vezi Slađane Curnić utvrđeno je da ju je Leskovac primio za ramena i spiječio bijeg iz podruma, ali pritom nije bila zlostavljana pa u ovom događaju nema elemenata ratnog zločina.

Tvrdnje nekih svjedoka da je Leskovac u podrumu Veleprometa i ispitivao neke od zarobljenika nisu uvažene jer se taj dio u optužnici uopće ne spominje, objasnio je Bešenski, a Vijeće je sudilo prema optužnici i tako presudilo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije