Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveprisutne letjelice

Osamdesetih CIA predvidjela bitke dronovima

Vojna bespilotna letjelica
Foto: Twitter
1/5
11.03.2016.
u 11:42

Izvještaj imena "Bespilotne letjelice u Trećem svijetu: Nova vojna sposobnost" tvrdi da će se bespilotne letjelice koristiti u vojne, ali i terorističke svrhe

Američka centralna obavještajna agencija (CIA) sredinom osamdesetih predviđala je pojavu dronova koji će u budućnosti voditi bitke. 

Iako tada još nisu postojali, povjerljivi podaci iz 1986. otkrili su ideju korištenja dronova, javlja Daily Beast.

Izvještaj imena "Bespilotne letjelice u Trećem svijetu: Nova vojna sposobnost" tvrdi da će se bespilotne letjelice koristiti u vojne, ali i terorističke svrhe.

Bliskoistočne zemlje prve 

Izrael je već 1982 u invaziji na Libanon testirao mogućnost napada dronovima. Koristili su ih i pri ratovanju sa sirijskom vojskom u dolini Beka'a kako bi otkrili položaje protuzračne obrane Sirijaca. Smatrali su da će zavarati protivnike da se radi o avionima s posadom, a zatim ispaliti rakete. 

Amerikanci bespilotne letjelice koriste u vijetnamskom ratu, ali ponaprije za nadgledanje terena. Smatraju se pretečom današnjih modernih uređaja.

86 država ima bespilotne letjelice

86 vojski različitih država posjeduje neku vrstu bespilotne letjelice, uključujući i one previđene za borbu. Irak, Pakistan i Nigerija zemlje su čije snage ih koriste u svrhu ratovanja.

Stvarna korisnost dronova javlja se pojavom GPS-a. Postoje podaci o Air Force Predator modelu koji je tražio srpske vojne mete među civilima tijekom rata u Bosni. 

Teroristi ih također koriste

Tijekom rata između Izraela i Libanona 2006., Hezbbolah je naredio korištenje dronova za bombardiranje.  Eksplozivi su vezani za iranski dron koji je nadljetao područje Izraela. Srušen je od ihadističke skupine F-16. Također, ISIL i al Qaeda koristili su ih za propagandu i zračna izviđanja.

 - Nije toliko važna pretpostavka tehnologije, već geopolitike - smatra Peter Singer, stručnjak za strategiju i viši suradnik New America Foundation.

>> Direktor CIA-e: Znali smo da ISIL sprema neki napad, ali nismo mogli otkriti da će to biti Pariz

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
10:32 14.03.2016.

aj me ,,,prave dronove a imaju satallite,,, koja laz...satalliti uopce ne postoje vec sam radio dalasi DECA...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije