Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo pismo pred Glavni odbor

Osam gradonačelnika traži da Bernardić ode?

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.07.2018.
u 16:41

I “pučisti” imaju mogućnost da organiziraju četvrtinu članova Glavnog odbora da na sjednici zatraže raspravu o povjerenju Bernardiću

Kako će se rasplesti kriza u SDP-u na subotnjoj sjednici Glavnog odbora, glavno je pitanje o kojem se u Partiji govori.

Jedino o čemu obje struje razmišljaju jest koji su sve scenariji mogući i kako se postaviti. Što zapravo znači da u ovom trenutku baš nitko ne zna što će se u subotu točno dogoditi. Nekoliko je mogućih scenarija.

Skupljanje kvoruma

Jedan, možda i najrealniji, jest da se na dnevnom redu pojavi pitanje sankcioniranja glavnih kolovođa pobune protiv Davora Bernardića, trojice članova Predsjedništva stranke, Siniše Hajdaš Dončića, Peđe Grbina i Mihaela Zmajlovića. Nema sumnje da ekipa oko Bernadića želi kazniti pučiste, ali je pitanje imaju li za to 52 potrebne ruke u Glavnom odboru za takav prijedlog.

S druge strane i “pučisti” imaju mogućnost da organiziraju četvrtinu članova Glavnog odbora da zatraže na sjednici raspravu o povjerenju Davoru Bernardiću. No i tu se postavlja pitanje koliko je realno da takav prijedlog prođe. Opcija je i da se na sjednici Glavnog odbora uopće ne skupi dovoljno članova, odnosno da ne bude kvoruma tako da se nikakva odluka zapravo i ne može donijeti.

Neki vjeruju i da bi se na sjednici Glavnog odbora trebala otvoriti dva paralelna procesa, odnosno trebala razriješiti dva pitanja – sankcije za pučiste, ali i pitanje odlaska predsjednika stranke Davora Bernardića.

Što će se na kraju dogoditi, brzo će se vidjeti, a razvoju situacije moglo bi “kumovati” i novo pismo osam mladih SDP-ovih gradonačelnika. Oni su i sa svojim prvim pismom u kojem su poručili da su za nove unutarstranačke izbore, ali ne na način na koji Hajdaš Dončić i Grbin ruše šefa, izazvali pravu pomutnju. Iako se pismo još uvijek piše i trebalo bi biti objavljeno ovih dana, smjer u kojem će osmorka navodno ići jest – Davor Bernardić mora otići, što prije, a stranku kao stabilizacijski predsjednik do EU izbora treba preuzeti Zlatko Komadina, kao potpredsjednik stranke koji je na zadnjoj konvenciji dobio najveći broj glasova delegata.

Udarac za “pučiste”

Bude li pismo doista takvo, bit će to znak i da je osam gradonačelnika u međuvremenu znatnije promijenilo stav s obzirom na to da su u prvom pismu tražili nove izbore i za šefa i za vodstvo i Glavni odbor. 
Nova verzija značila bi da su pristali da se ti stranački izbori održe tek za godinu dana, što bi u slučaju da Bernardić doista ode, bio još jedan udarac za “pučiste”.

Kobne brojke

Glavni odbor zakazan u subotu održava se tjedan dana nakon što je objavljen najnoviji CRO Demoskop koji nikako ne ide naruku aktualnom predsjedniku stranke. Gotovo sigurno ekipa koja ga želi “srušiti” s te funkcije upravo će pitanje rejtinga aktualnog šefa potegnuti u raspravi. Jer osim što SDP i dalje pada, a rejting HDZ-a raste, anketa je ovog puta pokazala nešto novo, a to je da su upravo birači SDP-a kazali da Bernardić nije za njih dobar izbor. Naime, samo 1,4 posto glasača SDP-a na pitanje tko im je najpozitivniji hrvatski političar reklo je da je to Bernardić.

– To je katastrofa – komentirao je jedan SDP-ov gradonačelnik.

Zagreb: SDP predstavio mjere za povećanje mirovina

Davor Bernardić
1/8

Komentara 17

KA
kacavenda
16:46 10.07.2018.

Nemojte se drugovi svađat, sirite bratstvo, jedinstvo i toleranciju, vec ste na 10%

Avatar Django
Django
17:32 10.07.2018.

Dakle, rejting agencije ne da su ono što svi znamo, dakle propagandna mašinerija u službi SDP-a, one su u službi određene grupe unutar te stranke. Ukoliko dođe do puča i svrgavanja Bernardića, kladim se u što god tko želi, da će agencije isti čas podići rejting SDP-a za najmanje 10%.

KO
koraknaprijed
07:20 11.07.2018.

Bero ne daj se! Ako ti moraš otići povedi i sve i ostale za sobom,to je pravi antifašizam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije