Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Orbán i Morawiecki vetom urušavaju vlastita gospodarstva

Mađarska i Poljska najveći su neto primatelji iz europskog proračuna, a sve ostale primateljice ukupno prime tek nešto više od iznosa kojeg privuku Budimpešta i Varšava.
28. studenoga 2020. u 12:20 7 komentara 597 prikaza
FILE PHOTO: Visegrad group meets with EC President Ursula von der Leyen in Brussels
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mađarski premijer Viktor Orbán otklonio je jučer bilo kakvu mogućnost kompromisa oko mađarskog i poljskog veta na budući višegodišnji financijski okvir Europske unije i zajednički fond za oporavak nakon pandemije koronavirusa poručujući kako u vezi s pitanjem vladavine prava nije spreman ni na kakve kompromise.

FILE PHOTO: Visegrad group meets with EC President Ursula von der Leyen in Brussels VIDEOSUMMIT LIDERA EU O VETU NA PRORAČUN ZA OPORAVAK Mađarsko-poljska blokada riješit će se tako da im se uzme pravo glasa?

Tako je umjesto kompromisa i postupnog popuštanja mađarski premijer nastavio dodatno zaoštravati svoje protivljenje usvajanju novog megaproračuna Europske unije i fonda za oporavak, koji su zajedno teški više od 1800 milijardi eura, na čije su prihvaćanje Mađarska i Poljska uložili veto jer ne žele prihvatiti mehanizam koji povlačenje novca iz fondova EU uvjetuje poštovanjem vladavine prava.

Govoreći u svom redovitom intervjuu za državni radio Kossuth, Orbán je poručio da ne želi sklapati kompromise, nego tražiti rješenja. Suglasje srednjoeuropskih članica EU, prema njegovim riječima, nije moguće kupiti novcem, a jedini način da se osiguraju sredstva zemljama koje su u problemima jest, kako je rekao, prihvaćanje sedmogodišnjeg proračuna EU.

“Dvotračni” pristup

Dan prije Orbán je s poljskim kolegom Mateuszom Morawieckim podvukao da vladavina prava ne može biti uvjet za povlačenje sredstava iz europskog proračuna i fonda za oporavak, osim ako se ne promijeni temeljni ugovor EU. Takav mehanizam, kojim se prvi put u povijesti EU povlačenje novca iz europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava, dogovoren je u trijalogu između Vijeća EU, Europskog parlamenta i Europske komisije.

European Commission President Ursula von der Leyen ČELNICI ZABRINUTI Ustraju li Mađarska i Poljska u blokadi EU, novca će biti samo za humanitarnu pomoć

Mađarska i Poljska nisu mogle blokirati tu odluku jer je ona donesena kvalificiranom većinom, ali su onda posegnule za blokadom proračuna EU i fonda za oporavak, o čemu se odlučuje jednoglasno, a Orbán tvrdi da će oni koji ustraju na povezivanju povlačenja sredstava s “političkim pitanjima” uništiti nekoliko visokozaduženih članica koje će se naći u velikim problemima.

Orbán i Morawiecki su nakon sastanka u Budimpešti predstavili zajedničko stajalište prema vetu i blokadi, zauzevši se za, kako su rekli, “dvotračni” pristup u prevladavanju blokade, predlažući da se bilo kakvo dodatno uvjetovanje ograniči isključivo na zaštitu financijskih interesa EU u skladu sa zaključcima srpanjskog summita EU, a da se na Europskom vijeću raspravi treba li uopće uspostaviti vezu između vladavine prava i financijskih interesa Unije.

Orbán i Morawiecki predlažu da se najprije usvoji proračun, a da se o uvjetovanju razgovara naknadno. Premijeri Mađarske i Poljske ustraju na tezi da su za blokadu krivi oni koji su uspostavili mehanizam uvjetovanja povlačenja europskog novca poštovanjem vladavine prava uvjeravajući kako žele onemogućiti mehanizam koji, kako poručuju, neće osnažiti, nego oslabiti vladavinu prava jer će vladavina prava u predloženom slučaju, kako kažu, biti zloupotrijebljena u političke svrhe.

FILE PHOTO: Visegrad group meets with EC President Ursula von der Leyen in Brussels TOMISLAV KRASNEC Žele li Mađarska i Poljska zaista postati grobari Europske unije?

Kada je pak riječ o vetu, Orbán i Morawiecki su posve nedvosmisleni, uvjeravajući da Mađarska i Poljska neće prihvatiti nijedan prijedlog koji ne bude prihvatljiv za obje zemlje, niti će odustati od veta, koji je, kako je naglasio poljski premijer, “stvarno oružje”.

Janša ostao jedini saveznik

Zanimljivo je da se oko ovog pitanja podijelila Višegradska skupina s obzirom na to da su Slovačka i Češka sada odbile put kojim su krenule Poljska i Mađarska. Međutim, solidarnost s pozicijama Budimpešte i Varšave iskazao je slovenski premijer Janez Janša, čime je još jednom potvrdio političku bliskost i savezništvo s Orbánom. Janša je čelnicima EU poslao pismo u kojem se zauzeo za kompromis kako bi se brzo potvrdio proračun Unije izjasnivši se protiv uvjetovanja raspodjele europskih sredstava pitanjem vladavine prava.

Janša je iskazao spremnost ponuditi konkretne ideje za prevladavanje spora, o čemu je razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja predsjeda Unijom, ali bez vidljivih rezultata. Iz Njemačke i Europske komisije poručuju Poljskoj i Mađarskoj da se sa svojim primjedbama na uvjetovanje europskog novca umjesto blokade obrate Sudu EU, no iz Budimpešte takvu ideju odbacuju kao “nedostatnu”.

Europski parlament POLITIČKA KRIZA EU staje na kraj buntovnim članicama? Mađarska i Poljska bi mogle ostati bez milijardi

Ustrajanje Mađarske i Poljske na blokadi dovodi i te dvije zemlje u nezavidnu financijsku situaciju s obzirom na to da su Mađarska i Poljska istodobno i najveće neto primateljice iz proračuna EU, a sve ostale primateljice ukupno prime tek nešto više od iznosa što ga iz EU proračuna povuku Budimpešta i Varšava. Upravo je zbog toga Unija i bila u nemogućoj situaciji s obzirom na to da su Budimpešta i Varšava sve ove godine uspješno povlačile milijarde iz EU, dok su kod kuće marljivo razgrađivali europske vrijednosti i vladavinu prava.

Kao zemlje koje najviše ovise o europskom novcu, Mađarska i Poljska automatski su i najpogođenije blokadom raspodjele europskog novca, osobito u ovoj krizi, na što ovih dana upozoravaju i poljski poduzetnici poručujući kako bez europskog novca neće biti moguće zaštititi gospodarstvo, radna mjesta i socijalni standard, a isto vrijedi i za Mađarsku. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar Tata mi major JNA-tko sam ja?
  Tata mi major JNA-tko sam ja?:

  Propaganda i klanjanje svetoj Eu tvorbi

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  ˝Vladavina prava ˝ u EU znači neograničen uvoz tzv. migranata, islamizacija zemlje na štetu lokalnog stanovništva te potpuna kontrola medija i sudstva od strane ljevičarskih , globalističkih potrčkala ( vidi RH, na našu žalost) ; puna podrška mađarskim i poljskim ... prikaži još!im vlastima u obrani nacionalnih interesa

 • xaron:

  Poljaci i Madjeri su dugo primali slične ( ideološke ) instrukcije iz Moskve, te neče da primaju instrukcije iz Berlina. Vrlo kasno.