Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mađarsko-poljska blokada riješit će se tako da im se uzme pravo glasa?

Blokada, za koju je od svih čelnika EU razumijevanje pokazao jedino Janez Janša, mogla bi potrajati
20. studenoga 2020. u 21:30 47 komentara 2692 prikaza
FILE PHOTO: Visegrad group meets with EC President Ursula von der Leyen in Brussels
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Umjesto kompromisa, premijeri Mađarske i Poljske dodatno zaoštravaju svoje protivljenje usvajanju novog megaproračuna Europske unije, na koji su uložili veto jer im se ne sviđa mehanizam koji povlačenje novca iz fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava. I poljski je premijer Morawiecki, slično kao što je to ranije učinio mađarski Orban, počeo uspoređivati taj europski mehanizam zaštite vladavine prava s komunističkim metodama iz doba SSSR-a i Varšavskog pakta.

Bled Strategic Forum, in Bled Janšino pismo 'Popustite Orbánu, još će jedan brod otploviti iz EU'

Vladavina prava i kršenje vladavine prava postali su propagandna batina u EU. Mi odbacujemo takav pristup. Dobro su nam poznate propagande batine iz komunističkih vremena – rekao je Mateusz Morawiecki u govoru koji tamošnji mediji opisuju kao dosad najoštriji njegov govor o EU.

– Kažemo glasno “da” Europskoj uniji, ali glasno “ne” raznim mehanizmima koji nas tretiraju kao djecu i dovode Poljsku i druge države članice u neravnopravan položaj – dodao je poljski premijer.

Šefovi država i vlada svih 27 članica razgovarali su sinoć na videokonferencijskom sastanku Europskog vijeća, na kojemu se očekivao rast pritiska na Poljsku i Mađarsku, no nije se nužno očekivalo da sve bude riješeno. Mađarsko-poljska blokada, za koju je od svih lidera u EU razumijevanje pokazao još jedino slovenski premijer Janez Janša, mogla bi potrajati, a pritisak ostatka EU na te dvije zemlje rasti još neko vrijeme.

Mehanizam koji prvi put u povijesti EU veže povlačenje novca iz fondova uz poštovanje vladavine prava dogovoren je u trijalogu između Vijeća EU, Europskog parlamenta i Komisije. Većina država članica, uključujući Hrvatsku, podržava ga u tom dogovorenom obliku, a iz EP-a poručuju da nema šanse da pristanu na ikakvo ublažavanje. Isto poručuje i nizozemski premijer Mark Rutte, koji je u obraćanju svom parlamentu u Haagu čak sugerirao da bi se EU mogao ponovno okupiti, ali samo s 25 članica, bez Mađarske i Poljske.

European Commission President Ursula von der Leyen ČELNICI ZABRINUTI Ustraju li Mađarska i Poljska u blokadi EU, novca će biti samo za humanitarnu pomoć

Vlade u Varšavi i Budimpešti već su ranije, prije ovih pregovora o financijama u EU, dovele svoje države u status prvih nad kojima se, zbog sumnji u sustavno kršenje vladavine prava, otvara “kaznena” procedura iz članka 7. temeljnog europskog ugovora. Ta procedura samo je otvorena, nije zatvorena. Vijeće EU nije dosad imalo glasanje o tome želi li zaista kazniti Poljsku ili Mađarsku, a krajnja kazna može biti oduzimanje prava glasa u Vijeću EU. Neki promatrači smatraju da bi u tome mogao biti jedan teoretski izlaz iz ove situacije: da se ta kaznena procedura iz članka 7. brzinski dovede do kraja i, ako Poljska i Mađarska ostanu bez prava glasa, istovremeno nestaje i blokada. No, to je opasno “nuklearna” opcija, presedan nakon kojeg nema povratka, a u EU svi uglavnom žele izbjeći tako radikalne poteze. Drugi mogući izlaz je u tome da se ta “kaznena” procedura iz članka 7. brzinski završi suprotnim ishodom: bez sankcija za Poljsku i Mađarsku. Zatvaranje članka 7. bez kazne možda bi bio ustupak koji poljska i mađarska vlada zapravo i žele postići ovom blokadom novog proračuna EU i fonda za oporavak od koronakrize.

auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
 • Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
  Osvetnik Ernesta Fulira:

  Suverenizam i nekonformizam su osnovna ljudska i neotuđiva prava. Vladavina prava jest i poštivanje zakona koje su te države donijele a koji se ne sviđaju čelnicima “ispravnih” EU zemalja. Treba pokazati srednji prst Sorosevskim agendama. Jako.

 • 𝐇𝐑.𝐂𝐑𝐎:

  Sad je sve jasno, EU je obični institucionalni alat koji globalističkoj ljevici služi za nametanje svojih ideoloških stavova i jednoumlja.

 • stefj:

  Hm, ne gubi li se time smisao EU-a? Bit svega je bilo da nema preglasavanja i nametanja. Bar ne službeno... Mada, koliko su nas izmaltretirali raznim ucjenama s jedne strane i svojom totalnom neefiksnošću s druge strane, sve se može očekivati...