Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRHOVNI SUD RASPRAVLJAO O ŽALBAMA NA PRESUDU ZA AFERU FIMI MEDIJA

Optužba traži više kazne, obrane ukidanje presude

Zagreb: Nastavljeno suđenje u aferi INA-MOL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
11.06.2021.
u 15:05

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, branitelji Ive Sanadera  istaknuli su u žalbi da zagrebački Županijski sud pri donošenju druge nepravomoćne presude nije uvažio mišljenje Vrhovnog suda iz 2015.

Iako su za aferu Fimi medija predvidjeli dva dana, cijeli posao na Vrhovnom sudu okončan je samo u jedan. Optužba i obrana  su i petak na otvorenom djelu javne sjednice elaborirali  svoje žalbe na nepravomoćnu presudu koja je u toj aferi donesene koncem prošle godine. Riječ je bila o ponovljenom suđenju, jer je raniju nepravomoćnu osuđujuću presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud. Što je Vrhovni sud odlučio trebalo bi se znati kroz mjesec dana.

Ivo Sanader, bivši HDZ-ov premijer je  na ponovljenom suđenju nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora, odnosno godinu manje nego na prvom suđenju. Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je na prvom suđenju bio osuđen na tri godine zatvora. Branka Pavošević je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca zatvora, dok je na prvom suđenju bila osuđena na godinu i šest mjeseci zatvora.

Malo bolje je prošao i HDZ koji je osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna, dok mu je na prvom suđenju bila određena novčana kazna od pet milijuna kuna. HDZ-u je oduzeto 14,4 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi, dok mu je na prvom suđenju bilo nepravomoćno oduzeto 24,2 milijuna kuna. Što se tiče Sanadera, njemu i njegovoj obitelji nepravomoćno je oduzeto 16,1 milijun kuna nepripadno stečene imovinske koristi.  Protiv Ratka Mačeka je donesena odbijajuća presuda, dok  mu je dio optužbi otišao u zastaru, a Nevenka Jurak je preminula tijekom ponovljenog suđenja.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, branitelji Ive Sanadera  istaknuli su u žalbi da zagrebački Županijski sud pri donošenju druge nepravomoćne presude nije uvažio mišljenje Vrhovnog suda iz 2015.  Vrhovni je sud  tada ukinuo nepravomoćnu osuđujuća presudu   iz 2013.  smatrajući da je Sanaderu bilo uskraćeno konfrontacijsko pravo jer su suoptuženici Nevenka Jurak, Mladen Barišić i Branka Pavošević odbili odgovarati na Sanaderova pitanja.

- Smatramo i da je u više predmeta, s obzirom na činjenicu da su Sanaderu vođena razdvojena suđenja, došlo do dvostrukog oduzimanja imovinske koristi. Žalbeni postupak je  ''požuren'' jer u dijelu optužbe za zločinačko udruživanje 4. srpnja nastupa zastara. Žalbu smo predali 21. ožujka, a već u lipnju je započeo žalbeni postupak što je dosad neviđena brzina jer smo svi svjedoci da postoje predmeti koji po četiri godine stoje neriješeni na ovom sudu - kazala je J. Sloković.

Branitelji ostalih okrivljenika tražili su ukidanje nepravomoćne osuđujuće presude, dok je optužba tražila ukidanje presude Mačeku, te više kazne za sve, odnosno kazne koje su bile izrečene na prvom suđenju.

Ključne riječi

Komentara 6

VA
vadis1
15:12 11.06.2021.

Lopova Sanadera treba maksimalno kazniti po zakonu. Treba mu oduzeti svu pokradenu imovinu. Sanader je iz Austrije dosao kao golic, on nikakvo znacajno imanje nije imao. Uglavnom, sto sada ima je pokrao zahvaljujuci HDZ i drzavnim funkcijama.

KA
kamen3
15:37 11.06.2021.

Ma nema HDZ utjecaj na sudstvo u Hrvatskoj po je laž rekao je Plenki .

BI
Borg i Hrvati
15:28 11.06.2021.

Vrhovni sud odlučuje o HDZ-u, HDZ odlučuje o Vrhovnom sudu. Može li ljepše? Zaokružena i samodostatna interesno-logička cjelina sa samo jednim mogućim ishodom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije