Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Opozicija se formira u antikorupcijski blok, Most ne zovu jer im je desno

– Za sada je sigurno da će Deklaraciju potpisati HSS i HSU. No mi ćemo pozvati i ostale nama bliske parlamentarne stranke poput GLAS-a i IDS-a, ali i Snage da potpišu Deklaraciju – kaže Bernardić
29. listopada 2019. u 09:47 62 komentara 2223 prikaza
Bernardić, Beljak i Hrelja lideri su jezgre buduće lijeve koalicije za parlamentarne izbore
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kako izići na parlamentarne izbore, jedno je od ključnih pitanja o kojemu se raspravlja u najjačoj oporbenoj stranci, SDP-u. Ono što je u ovom trenutku sigurno jest da je SDP definitivno “detektirao” svoja dva ključna partnera – HSS i HSU, a s kojima bi početkom idućeg tjedna, kako stvari stoje, trebao potpisati i Deklaraciju o borbi protiv korupcije.

Andrej Plenković Kriza u koaliciji HDZ: HNS spašava obraz. HNS: Spremni smo na raskid!

Programsko povezivanje

Riječ je, kaže šef SDP-a Davor Bernardić, o povezivanju parlamentarnih stranaka koje će se potpisom na Deklaraciju obvezati da će se sustavno boriti protiv korupcije, da će inzistirati na transparentnosti, zakonima sprečavati zloporabu položaja i korupciju na državnoj i lokalnoj razini koje će tražiti da se uredi pitanje podrijetla imovine i koje će se boriti za jačanje neovisnosti institucija poput DORH-a i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

– Za sada je sigurno da će Deklaraciju potpisati HSS i HSU. No mi ćemo pozvati i ostale nama bliske parlamentarne stranke poput GLAS-a i IDS-a, ali i Snage da potpišu Deklaraciju – kaže Bernardić.

Most neće zvati jer im je desno. Podržao je Škoru, a i dva puta, kaže Bernardić, doveo na vlast HDZ. Neće zvati ni Demokrate Miranda Mrsića kojeg su iz SDP-a i izbacili, a nije dobrodošao ni Bojan Glavašević koji je, kaže Bernardić, sam napustio SDP.

Premijer skrenuo fokus na sindikalce Sindikalni čelnici primaju od 12.000 do 22.000 kuna plaće

Nakon što Deklaraciju potpišu parlamentarne stranke koje se na to odluče, Bernardić kaže da će tada ponuditi i neparlamentarnim strankama poput Laburista, PGS-a, SU-a... da potpišu Deklaraciju. A hoće li tako ujedinjeni svi i na parlamentarne izbore?

Za početak, kaže Bernardić, najprije bismo se trebali svi naći na programskim osnovama, na važnim pitanjima za zemlju, ali i znakovito dodaje da su u SDP-u itekako svjesni da im za uspjeh na budućim parlamentarnim izborima treba širi savez. Na te će izbore SDP ići s HSS-om i HSU-om i to je praktički već dogovoreno, a hoće li se ta koalicija širiti i dalje s ostalim lijevo-liberalno-centrističkim stankama ili će na izbore u dva bloka, tek će se vidjeti.

Ako se pita šefa HSS-a Krešu Beljaka, potpisivanje Deklaracije o borbi protiv korupcije prvi je korak da se opozicija napokon opameti i da uđu u jedan blok što je, drži, jedino logično.

Predsjednicki kandidat Zoran Milanović sastao se s vodstvom vodstvom PGS-a Zanimljiv susret Milanovića zaustavila policija: 'Mislili su da se bavimo švercom ljudi'

Dobra opozicijska priča

– HDZ je s jedne strane i on je toliko premrežen hobotničkim krakovima da je jedini način da ga se pobijedi na izborima da se stave sve glave pod jedan kup. Sada je HDZ na 25-26 posto rejtinga i dobiva na izborima. Logika kaže da se trebaju udružiti svi koji su protiv ovakvog načina vođenja države – uvjeren je.

A Deklaracija, nastavlja Beljak, mora biti temelj oko kojeg će se stvoriti veliki koalicijski blok.

Šef HSU-a Silvano Hrelja naglašava pak da je Deklaracija jedna dobra opozicijska priča s obzirom na ponašanje vladajućih. Također kaže da je ona dobra platforma za zajednički izlazak i na parlamentarne izbore i da je to svakako tema o kojoj će se međuosobno sa SDP-om još razgovarati. HSS i HSU već su potpisali jednu deklaraciju sa SDP-om, i to Deklaraciju o dobrom društvu. Bilo je to još 2017. godine, a uz spomenuti trojac tu su Deklaraciju potpisali i Laburisti i Naprijed Hrvatska, stranka bivšeg predsjednika države Ive Josipovića koja se u međuvremenu spojila sa SDP-om.

Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • Deleted user:

    Hrelja i Beljak i četka Mrak u antikorupcijskom bloku?da nije tragično bilo bi smiješno

  • dirižabl:

    Kreso Beljak osniva antikorupcijski blok?! Dobra fora

  • Deleted user:

    Neznam bi li se smijao ili plakao kad čitam ovaj članak. Pa ovi ljudi su bili na vlasti do prije 4 godine! Što su napravili tada!? Koga su pritvorili zbog korupcije u visokoj politici za 4 godine vlasti??