Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve više nesreća

Opet u problemima zbog starijih vozača: Trebaju li češće na preglede?

autobahn
Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
14.05.2018.
u 13:19

Njemačka spada među zemlje Europske unije u kojoj vozači nisu obvezni nakon određene životne dobi ići na redovite zdravstvene preglede ukoliko žele zadržati vozačku dozvolu

U Njemačkoj se, nakon što se u nedjelju jedan 81-godišnji vozač u okolici Berlina punom brzinom zaletio u grupu biciklista, iznova razbuktala rasprava o obvezi zdravstvenog pregleda za starije vozače.

Prema informacijama policije, 81-godišnji vozač, koji je u nedjelju u blizini Berlina naletio na grupu biciklsta, još uvijek ne može biti ispitan jer se nalazi u stanju šoka. Dvojica od četvorice ozlijeđenih biciklista se još uvijek nalaze u životnoj opasnosti.

Prije nekoliko dana u Frankenthalu na jugu Njemačke policija je oduzela vozačku dozvolu jednom 89-godišnjem vozaču nakon što je ovaj, pokušavajući izići s parkinga jednog trgovačkog centra, oštetio nekoliko vozila. Prema priopćenju policije, 89-vozač je „jedva stajao na nogama“ te „zbog slabog sluha“ nije bio u stanju komunicirati s policijom.

Stariji vozači, prema statistikama, koje je objavio javni servis RBB, sve češće uzrokuju prometne nesreće.

„Posljednjih 25 godina postotak prometnih nesreća u kojima su glavni krivci bili seniori u stalnom je porastu“, javlja RBB pozivajući se ne podatke Saveznog ureda za statistiku. Postotak nesreća koje su prouzročili stariji vozači 1991. je iznosio 5,4 posto, a 2016. 15,4 posto.

Njemačka spada među zemlje Europske unije u kojoj vozači nisu obvezni nakon određene životne dobi ići na redovite zdravstvene preglede ukoliko žele zadržati vozačku dozvolu.

U Nizozemskoj su vozači nakon napunjene 75 godine starosti dužni obavljati redovite zdravstvene preglede ukoliko žele zadržati vozačku dozvolu. U Portugalu je s 50 godina starosna granica još niža.

Kako javlja RBB, uvođenje obveze liječničkog pregleda za starije vozače trenutno u Njemačkoj nije realno. Ministar prometa Aleksandar Dobrindt je nedavno iznova odbacio ovu mogućnost. Promatrači smatraju da se niti jedna politička opcija ne želi zamjeriti brojnom biračkom tijelu koji čine umirovljenici.

Auto klubovi smatraju da je mogućnost dobrovoljnog podvrgavanja ispitu sposobnosti vožnje za starije dovoljna mjera. No, prema statistikama, prošle godine se svega 3.000 starijih vozača podvrglo ovom testu na dobrovoljnoj osnovi.

Komentara 19

Avatar reference
reference
13:36 14.05.2018.

koliko 81-godišnjih vozača se zalijece u bicikliste i koliko ih sudjeluje u saobracajnim nesrecama, 1 u 100 miliona, a koliko mularije od 18, 19, 20, 25, 30 godina imaju saobracajne udese... znaci po tome ovi bi svake druge godine trebali imat lijecnicki. bas citam dubrovacki vijesnik , u dubrovackoj republici je od nove godine do danas bilo oko 50 udesa, naj stariji je imo 40 godina. i sto sad.

DU
Deleted user
15:48 14.05.2018.

naši neće imati te probleme jer sa mirovinom oko 2000 kuna neće imati za benzin kamo li za auto

DU
Deleted user
13:33 14.05.2018.

Problem s starijim vozacima postoji. A sto s mladjim koji u Hrvatskoj na dionicama kroz tunel voze 130 ili 150 km/h, a ogranicenje je 100. Mozda i njih treba na pregled npr. kod psihijatra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije