Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamenolom na Velebitu?

Općina Jasenice protiv devastacije svjetski poznatog čuda Tulovih greda

Velebit: Planinski krajolik podno Tulovih greda
Filip Brala/PIXSELL
06.10.2022.
u 12:13

Dovođenjem teške mehanizacije nedvojbeno bi se uništio turistički i društveni potencijal Tulovih greda. S obzirom da se većina stanovnika ovog područja indirektno ili direktno bavi turističkim djelatnostima smatramo da bi ovakav projekt čak i u gospodarskom smislu prouzročio više štete nego koristi, kažu iz općine Jasenice

Događa li se pokušaj uništavanja vizure najmoćnije hrvatske planine i Parka prirode Velebit aktiviranjem prastaroga kamenoloma zatvorenog još prije dvadesetak godina. Cijelu priču otvorio je nedavno Faktograf.hr uz spominjanje odluke tadašnje ministrice Martine Dalić iz 2017. godine, ali i ministarstva državne imovine. Spominje se i milijunska vrijednost koncesije, obrovačka tvrtka Kamen d.o.o u navodnom vlasništvu češko, hrvatskih partnera poznatih navodno po izgradnji apartmanskog naselja kod Zadra.

Spominju se i odluke bivšeg načelnika općine Jasenice i jednog od najistaknutijih političara zadarskog HDZ-a Martina Baričevića, ali i Park prirode Velebit koji je protiv kamenoloma. Nova vlast, nezavisna lista iz Općine Jasenice su protiv i izdali su upravo priopćenje u kojem se protive da se na području starog kamenoloma "Romanovac", koji nije u funkciji već dugi niz godina radi. Tvrde da se tamo odvijaju određene aktivnosti i to konkretno postavljanje rampe na ulazu u kompleks.

- Isto tako, prema našim saznanjima za predmetno eksploatacijsko polje u ovom trenutku ne postoji ovlašteni koncesionar koji bi imao sve potrebne dozvole i odobrenja za obavljanje djelatnosti pa se u tom smislu, vjerujemo, nikakva legalna eksploatacija ne može odvijati na tom području.

Prema našim saznanjima društvo Kamen d.o.o. iz Obrovca ishodilo je 2017. godine Odluku Ministarstva državne imovine o osnivanju prava služnosti na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske u kojem je obuhvat ovog eksploatacijskog polja, no koliko nam je poznato nikakvi drugi akti ne postoje, od potrebnih ekoloških studija pa do dozvole za početak eksploatacije.

Kao jedinica lokalne samouprave koja ima želju i obavezu brinuti o razvoju, dobrobiti i prosperitetu svih mještana na cijelom svom području snažno se protivimo bilo kakvom ponovnom pokretanju eksploatacije na predmetnom području. Dakle, evidentno je obzirom na lokaciju da se radi o visokovrijednom prirodnom području Parka prirode Velebit u neposrednoj blizini svjetski poznatog čuda prirode - Tulovih greda.

Isto tako ovim putem ukazujemo kako se ovdje radi i o vrijednom kulturnom području, a prema dostupnim podacima samim obuhvatom služnosti zadire se preko ceste D-547 "Majstorska cesta" koja je zbog svoje izuzetne kulturne i povijesne vrijednosti kategorizirana statusom "Kulturno dobro RH".

Također, kao izrazito turistički prepoznatljiva općina, snažno se protivimo devastaciji na području zaštićenog kulturnog dobra - Majstorske ceste i Parka Prirode Velebit. Dovođenjem teške mehanizacije nedvojbeno bi se uništio turistički i društveni potencijal Tulovih greda. S obzirom da se većina stanovnika ovog područja indirektno ili direktno bavi turističkim djelatnostima smatramo da bi ovakav projekt čak i u gospodarskom smislu prouzročio više štete nego koristi.

Obzirom na dostupna saznanja Općina Jasenice je zatražila od nadležnih institucija očitovanje i dodatnu dokumentaciju kako bi prikupili više informacija o predmetnim događanjima, a ujedno opreza radi Državnom inspektoratu RH i Ministarstvu kulture RH šalju se obavijesti odnosno zahtjevi za daljnje postupanje u okviru svojih nadležnosti - navodi se u priopćenju općine Jasenice.

I dok se iz Parka prirode Velebit ne javljaju na telefonske pozive iz općine Jasenice su odgovorili odmah naglašavajući kako bas s Parkom prirode na spornom području na Velebitu planiraju posjetiteljski centar, te da kamenoloma neće biti.

- Nije ovo prvi puta da se pokušava na području naše općine raditi protiv interesa stanovnika i prirode. Kamenolom nema sve papire, a i iz tvrtke u Obrovcu kažu da su to planirali za godinu dana. Kamenolom tu raditi neće - rekao je za Večernji list Stipe Vulić načelnik Jasenica, nezavisni političar koji je na lokalnim izborima pobijedio jakog HDZ-ovog načelnika, saborskog zastupnika i u zadarskom HDZ-u moćnog Martina Baričevića. 

Komentara 1

DU
Deleted user
09:52 06.10.2022.

Jasno kao dan Dalička je 2007 potpisala odluku a u NO firme Kamen d.o.o. sjedi naravno tko drugi nego HDZ-ovac! Imate Hrvatsku, činite što želite, narod će sve platiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije