Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAO STARI KESTEN

Oluja srušila stablo koje je bilo utjeha Ani Frank

srušeni kesten Anne Frank
Reuters
23.08.2010.
u 17:19

Staro stablo kestena u Amsterdamu, jedino zelenilo koje je kroz prozor svoga skrovišta mogla vidjeti židovska djevojčica, autorica slavnog dnevnika, palo je zbog jakog vjetra.

Oboljeli kesten zamalo je srušen prije dvije godine, ali tada su hortikulturni stručnjaci uspjeli postaviti čelične potpornje koji su 150 godina staro stablo podupirali dovoljno da izdrži još nekoliko desetljeća. Međutim, nalet olujnog vjetra bio je prejak i stablo je puklo na visini od oko tri metra, srušivši nekoliko zidića; srećom, nijedna zgrada nije bila oštećena.

Prije nego što su gljivice i trulež napali stari kesten, s njega je uzet veliki broj uzoraka od kojih su se brojni primili; samo u SAD je 11 "klonova" toga slavnog stabla, a u amsterdamskim parkovima ima ih oko 150. Srede li se imovinsko-pravni odnosi (kesten je na susjedovu zemljištu, a ne na zemljištu današnjeg Muzeja Ane Frank), jedan od tih klonova bit će posađen na mjesto srušenog stabla.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
18:16 23.08.2010.

Gospodo urednici, budite pazljivi pri upotrebi/uporabi rijeci \"oluja\". Mogli bi vas tuziti iz nekog srpskog udruzenja za nanosenje straha u mirna vremena.....

DU
Deleted user
20:14 23.08.2010.

\"Najlepše laži na svetu\" - pricaju : srbi ! Njima je to toliko istina.... A nama je to toliko smijesno....

SB
sbb
20:13 23.08.2010.

Kljucna rijec je \"\"били\"\" :-) A tko vam je momentalno (mislim dok se i ti ne \'odcepe\') najlijepsa kolonija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije