Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Otvorenom

Okršaj Beljaka i Sokola: Dobili su još puno koliko vrijede. Nadam se da će vrlo skoro nestati

Otvoreno
Foto: Screenshoot HRT
1/4
28.05.2019.
u 07:32

Emisija je već od samog početka bila vrlo burna, a posebno je zaiskrilo je između Beljaka i Sokola

Četiri mandata HDZ i SDP, po jedan Hrvatski suverenisti, nezavisna lista Mislava Kolakušića, Živi zid, Amsterdamska koalicija na izborima za Europski parlament. U emisiji Otvoreno HRT-a gostovali su Tomislav Sokol, HDZ, Arsen Bauk, SDP, Krešo Beljak, Amsterdamska koalicija (HSS), Pero Kovačević, Hrvatski suverenisti, prof. dr. sc. Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i prof. dr. sc. Božo Skoko, komunikacijski stručnjak. 

Emisija je već od samog početka bila vrlo burna, a posebno je zaiskrilo je između Beljaka i Sokola.

Na pitanje je li HDZ podbacio Sokol je rekao da je činjenica da je HDZ relativni pobjednik. 

- HDZ je dobio glasova koliko SDP i Amsterdamska koalicija tako da to pokazuje snagu HDZ-a. Imali smo najbolju, kvalitetnu kampanju govorili o europskim temama i nastojali približiti ih građanima. Oporba je imala destruktivnu kampanju, bavila se napadima, širenjem laži i dezinformacija. Građani su to u velikoj mjeri prepoznali - rekao je Sokol.

Video: Reakcije HDZ-ovaca na izbore

Voditeljica emisija Zrinka Grancarić odmah je upitala Bauka jesu li širili laži pa je zato ovakav rezultat HDZ-a.

- Mi smo, kao što to pokazuje izborni rezultat i rezultat preferencijskih glasova, najviše govorili o tome što su naši zastupnici radili u EP. Zato smo dobili četiri mandata - rekao je Bauk.

Beljak je o širenju laži oporbe rekao kako ne bi uopće komentirao HDZ i njihove muke koje imaju. 

- Činjenica je da je HDZ pogriješio, HDZ je stranka koja će se raspasti i to su zaslužili. Nadam se da će vrlo skoro nestati u potpunosti s hrvatske političke scene. Dobili su još puno koliko vrijede i što u biti jesu - smatra Beljak.

Reagirao je Sokol koji je uzvratio Beljaku.

- Rijetko tko je praktički uništio i doveo na najniže grane tradicionalnu hrvatsku stranu kao što je HSS. HSS doista ne može govoriti što će biti s HDZ-om ili neće. HDZ je opet relativni pobjednik. Ovakve uvrede su bespredmetne, građani su to već vidjeli, a izbori su u velikoj mjeri pokazali što misle o Beljaku i njegovom vođenju politike - nije ostao dužan Sokol.

Beljak navodi kako se HDZ tri godine bavi HSS-om.

- Evo sad ima to, kako je rekao Kopol, "Tko pod drugim jamu kopa sam u nju upada". Umjesto da su se bavili sobom, bavili su se HSS-om i drugim strankama, i to im se obilo u glavu. Mi smo živi, a oni još malo pa će vidjeti gdje će završiti - rekao je Beljak.

- Mi smo se bavili konkretnim europskim temama - rekao mu je Sokol.

- Jeste jeste - dobacio mu je Beljak.

- Bavili smo se svim koristima koji imaju naši građani od Europske unije od 14 milijardi kuna više povučenih nego što je uplaćeno. Vodili smo pozitivnu i konstruktivnu kampanju. HSS se bavio samo HDZ-om i napada ga - rekao je Sokol.

Pero Kovačević je pak rekao da su suverenisti bili u medijskoj blokadi. 

- Ankete se nisu bavile ispitivanjem javnog mišljenja nego oblikovanjem. Anketa je govorila da ćemo dobiti 4%, a dobili smo 8,52% To je nama dobro došlo s jedne strane - rekao je.

Božo Skoko je iznio svoje viđenje rezultata izbora. Rekao je da su hrvatski birači  prepoznali rad dosadašnjih europarlamentaraca koji su se istaknuli svojim radom u EP. 

- To je nešto što je pozitivno, dakle ljudi prate što se radi i kako se radi u EP.
S druge strane je očito da je dobar dio birača nezadovoljan kako funkcioniraju velike stranke i velike opcije, općenito stranačkim životom u Hrvatskoj i oni su svoje nezadovoljstvo kanalizirali prema onima koji su najjasnije izrazili što njih boli pa su Kolakušić i suverenisti dobro prošli. Na liberalnoj sceni Amsterdamska koalicija je dosta jasno precizirala za što se zalaže. Ove krajnje raštrkane lijeve opcije dobile su jako puno medijskog prostora pa nisu ništa iskoristili - objasnio je Skoko.

Video: Kolakušić komentirao rezultate EU izbora

Komentara 48

Avatar southman
southman
08:42 28.05.2019.

8 stranaka skupa dobilo 5,19% glasova ! Krajnje je vrijeme da se prag za koalicije podigne na 8% !

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
07:48 28.05.2019.

Sitni kriminalac koji je dobio nadimak po kazetofonima koje je rado krao - Blaupunkt

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
08:21 28.05.2019.

Kao neutralni promatrač, duboko se nadam da će se svi oni raspasti i završiti tamo gdje realno i pripadaju: u Remetincu, Lepoglavi ili na ljetovanju na Golom otoku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije