Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALEKSANDAR SRBINOVSKI

Oko imena Makedonije bit će gusto i napeto do kraja

ALEKSANDAR SRBINOVSKI
Foto: Privatni album
17.06.2018.
u 11:07

Makedonski politički analitičar i novinar odgovara na tri pitanja

Je li posljednji prijedlog imena najbolji do sada i je li rješenje krize na vidiku?

Moram reći da je gotovo tri desetljeća, otkad je počeo spor Grčke i Makedonije, vladala i još vlada iluzija da neka od ove dvije strane može iz pregovora izaći kao potpuna pobjednica. Realnost je, međutim, i te kako drukčija i morate prihvatiti kompromis.

Što se tiče prijedloga imena, nisam baš siguran da je najbolja opcija imena dosad, kronološki gledano unatrag kad je o makedonskoj strani riječ, bilo je i boljih opcija, ali njih su Grci konstantno odbijali u posljednjih 30-ak godina. Iako ovo rješenje možda i nije najbolje, obje su države prije imale svojih unutarnjih problema zbog kojih se ono odgađalo. Dvije zemlje sada nisu u istoj pregovaračkoj poziciji kao prije deset godina i možda je upravo sada savršeno vrijeme da se spor konačno i riješi. Sada su dvije vlade u relativno kratko vrijeme uspjele naći prijedlog koji je donekle prihvatljiv i daje golemu dozu optimizma da je blizu konačno rješenje spora, a time i mogućnost da Makedonija postane članica NATO-a i Europske unije.

Je li novo ime prihvatljivo za većinu građana u Makedoniji i Grčkoj? Kako javnost razmišlja?

Još je sve konfuzno u javnosti i svaka od službenih osoba ima svoju verziju: vlada Zorana Zaeva tvrdi da je ime najbolji prijedlog koji smo mogli dobiti u ovom trenutku, a predsjednik zemlje Đorge Ivanov i opozicijski lider Hristian Mickoski kategorično odbijaju ovaj stav pa su ga nazvali čak i kapitulacijom. U Grčkoj je možda i gore nego u Makedoniji i, prema svemu sudeći, jako je teško prognozirati što će se događati. Ono što je sigurno jest to da će biti gusto i napeto do samog kraja.

Kako dalje ako prijedlog propadne na referendumu?

Ako referendum propadne, sve ostaje kao prije. Što se tiče budućnosti Makedonije, ona će još neko vrijeme ostati izvan EU i NATO-a. To znači da će zemlja biti izložena ekonomskim i sigurnosnim rizicima. Dio mladog stanovništva kao i do sada u proteklih 30-ak godina selit će se iz zemlje, a svi ostali čekat će bolja vremena.

Komentara 4

BR
Brankko
22:49 18.06.2018.

Poslije te nevjerojatno uspješne akcije Helenske Republike (koja je dužna kao Grčka; ili kao Hrvatska?), predlažem da Hele.Rep. odmah započne akciju da se gradu u SAD u državi New York koji se zove Greece "Grčka" odmah zabrani upotreba toga imena, a također da se zabrani upotreba engleskoga imenaa Athens "Atena" u SAD (države (Georgia, Tennessee, Texas, Ohio, California, Alabama, Louisiana, Vermont).

BR
Brankko
22:50 18.06.2018.

Što će EU i NATO s Luksemburgom? Zamislite, zove se isto kao i susjedna pokrajina u Belgiji! Odmah zahtijevati da se Veliko Vojvodstvo Luksemburg mora zvati "Istočni Luksemburg"! Izgleda da grčka politika, države koja je dužna kao Grčka (ili dužna kao Hrvatska?), nema pametnijega posla...

BR
Brankko
22:47 18.06.2018.

Besmisleno i iracionalno ponašanje Helenske Republike. Makedonci se zovu po zemlji u kojoj žive, a to što u Grčkoj (manje od sto godina!) postoji i pokrajina Makedonija, ne može razumnomu biti nikakva smetnja. (Grčko i makedonsko i pisanje i izgovor različiti su!) Također, antički Makedonci (Makedonjani) Aleksandra Velikoga itd., uopće nisu bili Grci! Grci prisvajaju antičke Makedonjane?! -- Pogledajte članak "Nove stare igre s imenom Makedonije", od 13. siječnja o.g. (www.vecernji.hr/vijesti/nove-stare-igre-s-imenom-makedonije-1219647). Samo jedan citat iz tog članka: "jedna se od belgijskih pokrajina zove Luksemburg /.../. Jesu li ikada Belgijanci osporavali pravo na ime susjednoj suverenoj državi, Velikom Vojvodstvu Luksemburgu /...(? Što bi bilo da se Belgija ponaša kao Grčka pa da zabranjuje Luksemburgu da se zove tim imenom i da mu ometa opstanak? Kako bi na to gledala međunarodna zajednica?" -- A zvati se po zemlji u kojoj se živi, zar je to neobično? Pa kako se zovu Amerikanci, koji čak "prisvajaju" ime dvaju kontinenata?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije