Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaći hrvatski proizvod

Ogulinski kupus

Ogulinski kupus
Foto: Madig Mrežnica d.o.o.
1/2
23.12.2020.
u 09:24

Posebnost ogulinskog kiselog kupusa je u tome što su mu listovi hrskavi kada ga jedete, tanki i zato pogodni za savijanje za pripremu sarme

Zahvaljujući Udruzi proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za registarciju i oznaku izvornosti naziva, već pet godina domaći hrvatski proizvod “Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje” ima europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla. Ogulinski kupus lokalna je sorta čije se sjeme isključivo proizvodi na seljačkim gospodarstvima u ogulinskom kraju, a uzgaja u ekološki gotovo optimalnim uvjetima kada su u pitanju kvaliteta tla i klima. Ogulinski kiseli kupus; kao glavica ili ribani proizvod, godinama su poznati proizvodi ogulinskog kraja na hrvatskim tržištu.

Iako je riječ o povrću kojeg Ogulinci, ali i mještani okolnih općina stoljećima sade, kisele po receptu svojih predaka koji podrazumijeva prirodnu fermentaciju, te prodaju ovaj jedinstveni proizvod, nakon dobivanja titule sve je više onih koji se bave uzgojem ogulinskog kupusa.Ogulinska tvrtka koja danas nosi naziv Madig Mrežnica d.o.o. prva je u svijetu osmislila i na tržište plasirala vakumirani ogulinski kiseli kupus još 70-ih godina prošloga stoljeća kada se njihov proizvod pojavio na hrvatskom tržištu putem prodavaonica tadašnjeg Unikonzuma. Danas im više od 60 posto proizvodnje čini kupus uzgojen u Ogulinu, a u nizu proizvoda koje plasiraju na tržište, prvi su osmislili i izvoze miks za sarmu; vrećicu u kojoj je 12 ručno odvojenih listova zelja i narezano zelje.

Foto: Madig Mrežnica d.o.o.

Posebnost ogulinskog kiselog kupusa je u tome što su mu listovi hrskavi kada ga jedete, tanki i zato pogodni za savijanje za pripremu sarmi, pa nema niti puno otpadaka, a kiselost, odnosno slanost, dobivamo po recepturi naših baka – pričaju nam proizvođači iz ogulinskog kraja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije