Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH KOD MAURICIJUSA

Ogroman kruzer pod karantenom: 2200 ljudi ne smije napustiti brod, sumnja se da neki boluju od 'plave smrti'

Kruzer (ilustracija)
unsplash
26.02.2024.
u 11:23

Veliki kruzer trenutno je u karanteni uz obalu Mauricijusa, nakon izvješća o želučanoj bolesti na brodu.

Mauricijus, afrička država u Indijskom oceanu, zabranila je brodu Norwegian Cruise Line Holdings da pristane u njegove luke zbog navodnog zdravstvenog rizika, i to nakon što su uzeli uzorke od oko 15 putnika koji su bili izolirani na brodu.

Kruzer je navodno najprije želio pristati u luci na francuskom otoku La Reunion, a nakon što su ih oni odbili, otišli su do luke u glavnom gradu Mauricijusa Port Luoisu, koja im također nije dozvolila pristanak. "Odluka da ne dozvolimo pristup brodu donesena je kako bismo izbjegli zdravstvene rizike", izvijestila je lokalna lučka uprava nakon što je u nedjelju zabranila pristajanje kruzeru, piše Reuters.

"Dobrobit putnika, kao i cjelokupne države, od najveće su važnosti za vlasti", dodali su, ne navodeći pojedinosti o prirodi zdravstvenog rizika. Glasnogovornik tvrtke Norwegian Cruise Line, koja ima sjedište u SAD-u, izjavio je da su neki putnici tijekom putovanja brodom prema Južnoj Africi 13. veljač imali "blaže simptome" gastrointestinalnih bolesti ili želučanih problema.

Glasnogovornik je rekao da je nakon dolaska u Port Louis uprava broda surađivala s mauricijskim vlastima kako bi osigurala poduzimanje mjera opreza i provjerila jesu li svi na brodu dobro. Lučka vlast je rekla da će rezultati njihovih testova biti poznati za 48 sati. Brod, inače, ima 2.184 putnika i 1.026 članova posade. Od njih 2184, oko 2.000 putnika trebalo bi se iskrcati u Port Louisu nakon završetka krstarenja, dok se očekivalo da će se još 2.279 novih putnika ukrcati na brod, izjavile su lučke vlasti.

VEZANI ČLANCI:

"Putnici koji su trebali ukrcati na 'Norwegian Dawn' i započeti svoje krstarenje s Mauricijem danas to neće moći učiniti zbog potencijalnih zdravstvenih rizika. Oni koji su trebali iskrcati ili se pridružiti krstarenju to će sada učiniti 27. veljače", rekao je glasnogovornik Norwegian Cruise Linea. Brod je na put krenuo 13. veljače iz Južoafričke Republike, posjetio je Madagaskar te je trebao posjetiti La Reunion i Mauricijus.

Južnoafrička Republika, inače, trenutačno doživljava jednu od najgorih epidemija kolere u posljednjih nekoliko godina, a najmanje 14 putnika i jedan član posade na kruzeru navodno pate od povraćanja i proljeva, upravo simptoma kolere.

Da podsjetimo, kolera je zarazna bolest probavnog trakta koju uzrokuje bakterija Vibrio cholerae, a koja se najčešće prenosi preko kontaminirane vode. Ako se na vrijeme ne liječi, kolera vrlo brzo može izazvati smrt, s obzirom na to da uzrokuje gubitak do 15 litara tekućine dnevno. U razvijanim zemljama u kojima se voda filtrira, ova je bolest praktički iskorijenjena. Međutim, i dalje je prisutna u mnogim drugim dijelovima svijeta – Africi, Meksiku, jugoistočnoj Aziji.

U većini slučajeva, bolest zapravo neće imati simptoma, ili će uzrokovati blagi proljev. U jednom od deset slučajeva razvit će s ozbiljniji simptomi koji uključuju opću slabost, izuzetnu žeđ, vrlo obilne, česte i vodenaste proljeve, bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje, znakove dehidracije – suha usta, upale očne duplje, nizak krvni tlak, srčana aritmija, bolne grčeve u mišićima uzrokovane gubitkom kalcija i kalija.

Koleru se kolokvijalno naziva i "plava smrt", budući da se povezuje s teškim slučajevima dehidracije koji mogu dovesti do modro-plave boje kože kod oboljelih.  Više o toj opasnoj bolesti možete pročitati OVDJE.

VIDEO U Šibenik stigao The World, najveći privatni kruzer na svijetu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije