Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ogorčeni prosvjednici u Zagrebu skinuli i potrgali zastavu EU

- Mi znamo da haški tribunal nema ovlasti suditi ni državama niti bilo kojim drugim kolektivitetima, ali moramo se suprotstaviti protupravnoj i nemoralnoj presudi
16. travnja 2011. u 12:07 1722 komentara 1214 prikaza
prosvjed
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/22

14.23 Josip Klem, bivši specijalac i predsjednik krovne organizacije Specijalne policije iz Domovisnkog rata također se našao na skupu iako, kao što je već i prije najavio, se ne slaže sa svim iznesenim stavovima današnjeg dana.

- Želim da svaki skup s predznakom branitelja poziva na zajedništvo. Živimo u vremenu kada bi se trebali okrenuti nečem novom no svjesni smo da su neki učinili propuste, ali imamo zajednički cilj da dokažemo da nije postojao zločinački pothvat - rekao je Klem koji je prije nego li se zatekao na Trgu bio na sastanku u Vladi gdje su branitelji tražili odgovore na još nerazjašnjena pitanja.

Zaključak sastanka je formiranje radnog tijela koje će biti od pomoći svim braniteljima pa tako i generalma u Haagu te će im već uskoro pomagati aktivnom rješavanju kaznenog progona.

Unatoč tome što jedna od glavnih mjera za pobojšanje statusa RH po mišljenju Željka Sačića prekid svih pristupnih pregovora s EU, Klem je poručio da smatra da je EU neizbježna.

>>Prosvjednici u Rijeci Mesiću izvikivali "izdajnik"

>>Gospić: Milinović mirnim prosvjedom podržao generale

13.53 Na središnjem zagrebačkom trgu sreli smo i Slavena Leticu, bivšeg saborskog zastupnika koji nam je rekao kako generale podržava već 20 godina, te da ljudi imaju pravo izraziti svoje nezadovoljstvo presudom. Smatra kako 97 posto građana nije zadovoljno presudom i  kako se sada treba utvrditi političku odgovornost Račanove, Sanaderove i Kosoričine vlade te haškog pokajnika Stjepana Mesića.

13.40 Nakon govora, Željko Sačić izjavio je kako se protivi kako se proteklih 11 godina mira obavljao posao te da je međunarodni kazneni sud danas 16 tisuća poginulih branitelja i sve one koji su sudjelovali u borbenim operacijama na području RH prozvo zločincima te da je to nedopustivo.

Ante Prkačin, koji se našao među tisućama okupljenih branitelja rekao je "Uživam, jer inače ja govorim, a sada mogu slušati" dok su se nekoliko metara pored njega vijorile hrvatske i američke zastave, a na jednoj od američkih piše   "Zajedno 1995."

>>Prosvjednici u Osijeku: Ako je Tuđman zločinac, nema ni abolicije za sve Srbe!

13.31 - Prosvjednici su skinuli zastavu Europske unije s obližnjeg stupa te je počeli trgati i gaziti. Odguruju i napadaju fotoreportere koji iz blizine snimaju incident. Policije nema nigdje. Na prosvjednom skupu okupilo se po policijskim procjenama oko 10 tisuća ljudi. Organizatori tvrda da ih je čak 50 tisuća.

13.15  Na  pozornicu je konačno došao i glavni organizator Željko Sačić, ratni zamjenik osuđenog generala Mladena Markača i jedan od glavnih zapovjednika specijalne policije tijekom Domovinskog rata.

- Presudom nisu samo osudili Markača i Gotovinu, osudili su njome našu žrtvu, ali su se prevarili! Povijest i istina su na našoj strani, poručio je Sačić okupljenima što su oni primili s ovacijama.

Nastavio je kako "danas moramo pokazati jedinstvo, znamo kako ćemo stati na kraj međunarodnoj prevari".  Sačić je potom odmah predložio odgovarajuće mjere koje se treblo poduzeti  "još jučer". Među mjerama našla se i ona za sazivanje kriznih diplomatskih sastanaka s prijateljskim državama, zatim  trenutačna obustava hrvatskih vojnih intervencija u sklopu NATO saveza, obustava pregovora s EU, te da se srbijanski predsjednik Boris Tadić u RH deklarira kao persona non grata

>>Branitelji i građani u Požegi dali potporu generalima

13.07 Atmosfera na Trgu zapalila se i stvarno, paljenjem bengalke i u prenesenom smislu, kada je na pozornicu došao Marko Perković Thompson. Bačene su i bengalke potpomognute "navijanjem" pakoštanskog "voda" koji je prije toga stigao na Trg i tako dodatno pojačao skup koji je poprimio neočekivane razmjere. Osim Mirka Čondića, biskupa Ante Ivasa, Tomislava Pokrovca, Željak Strizea, organizatora manifestacije potpore braniteljima na splitskoj rivi na kojoj je Ivo Sanader obećao kako će zaštiti dignitet Domovinskog rata, pojavio se i Ivan Pandža Orkan i rekao:

- Hrvatska nije više ista, od jučer je ugrožena.

Još žešći bio je Mladen Leovac, bivši logoraš i vukovarski branitelj koji je rekao:

- Ja sam zločinac, čast mi je i žao mi je svakog metka koji sam promašio - rekao je Leovac koji je Markovu trgu uputio poruku "ne čačkajte gdje ne treba".

13.00 Splitski gradonačelnik Željko Kerum popeo se na binu na rivi i u obraćanju sugrađanima kazao:

- Komunisti su uništili HDZ, i žele stvoriti novu Jugoslaviju!

Na te riječi, jedan momak iz publike dobacio mu je "Što ti radiš ovdje, makni se od Hajduka", na što je Kerum odgovorio "Evo ga, urbani komunist. Zbog takvih smo tu gdje jesmo." Na iznenađenje svih prisutnih, mladić je skočio na pozornicu i počeo udarati Keruma. Zaštitari su nasrtaj brzo smirili, a Kerum je na sve odgovorio pjesmom. Splićani su mu uzvratili skandiranjem "Željko, Željko!"

12.25. Prosvjednici skandiraju "Izdaja! Izdaja! Izdaja!"

12.20  - Ne priznajemo Haški sud niti njegove presude, no nisu najveći krivci u Haagu ili Londonu, oni su blizu, na Pantovčaku i Markovom trgu. Oni su među nama od prvog dana stvaranja države. Prvi je za govornicom poručio Mario Maks Slavičak, glasnogovornik Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996.

Kao glavne krivce Slaviček je nabrojio "Mesiće, Pusiće, Sanadere, a posljednjeg i najnovijeg Josipovića" koje osuđuje u ime "svih nas".

Za govornicu je došao i Mile Bogović, biskup iz Gospića koje je poručio: "Nisam si smio dopustiti da danas ne budem s Vama, jer bi netko mogao pomisliti kako me nepravedna presuda ne pogađa. Dodao je kako mu je žao naroda jer su kao ovce bez pastira, parafrazirajući riječi samoga Isusa Krista. Nije ostao dužan ni političkoj eliti ustvrdivši: Stav je da se treba svakoga kazniti, tko se opredijeli za Hrvatsku.

12.08. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu ispred pozornice na kojoj će neki od istaknutih zapovjednika i učesnika Domovinskog rata, te politički drugomišljenici i klerici izraziti potporu oduđenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, okupilo se nekoliko stotina ljudi. Josip Jurčević, predsjednički kandidat na posljednjim izborima za najviši politički  "čin" u državi rekao je:

- Mi znamo da haški tribunal nema ovalasti suditi ni državama niti bilo kojim drugim kolektivitetima nego samo pojedincima međutim, jučerašnja presuda koja se temelji na konstrukciji o zajedničkom zločinačkom pothvat je prvenstveno preesuda hrvatskoj državi i njenoj herojskoj obrani. Stoga imamo pravo suprotstaviti se protupravnoj i nemoralnoj presudi koja je protivna i osnovnim činjenicama i zdravoj pameti. Vrhovi ministarstava i drugih institucija krivotvorili su dokumente i takve ih slali haškom tužiteljstvu kako bi pojedni Hrvati bili ciljano osuđeni, a o toj međunarodnoj blamaži najupečatljivije svjedoči sudbina Daria Kordića, rekao je Jurčević.

Vukovarski križni put posvećen jučer osu

Vukovarski križni put posvećen jučer osuđenim hrvatskim generalima

U vukovarskom naselju Lužac kod Gospine kapelice na početku Puta spasa danas su hodočasnici prošli drugi po redu Vukovarski križni put kojim se odaje počast svima onima koji su se dolazeći tim putem žrtvovali i pomagali obrani Vukovara 1991. Put spasa od Bogdanovaca \"kukuruznim putem\" do Lužca bio je tada jedini prolaz za branitelje koji su u jesen \'91. dopremali pomoć Vukovaru i dolazili braniti grad u okruženju, a nakon pada grada ovim su se putem branitelji i civili probijali kroz obruč do neokupiranog Nuštra i Vinkovaca. Ovogodišnji Vukovarski križni put kojega je predvodio vojni kapelan iz Vinkovaca Alojz Kovaček, posvećen je jučer u Haagu osuđenim hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. (mf VLM)

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj