Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ogorčeni mještani: U Hrvatskoj preusmjere rijeku u polje pa Hercegovina ostane bez vode

I prije desetak godina stanovnici su se borili s istim problemom i gledali ribe koje posljednjim atomima snage traže čudo i malo vode da prežive, ali nje nitokud.
04. rujna 2020. u 09:58 4 komentara 5004 prikaza
Suša u Hercegovini
Foto: Vecernji.ba

Tužni smo, naravno. Cijelog ljeta na more nismo htjeli zbog koronavirusa, a na našoj rijeci se ne možemo okupati jer nema vode. Danas problem imamo mi, a već sutra i ostatak Hercegovine - priča za Večernji list BiH skupina mladih Tihaljčana, žitelja mjesne zajednice u općini Grude. Tihaljina je po mnogočemu zanimljivo mjesto, diči se svojom poviješću, svojim znamenitostima, kao i svojom rijekom koja je u nekadašnjim vremenima značila život, a i danas kada ima vode, mnogi poljoprivrednici mogu odahnuti, ali...

AccuWeather Vremenska prognoza Na Balkanu će ove zime biti premalo padalina, suša će biti još gora

Problem još neriješen

I prije desetak godina stanovnici su se borili s istim problemom i gledali ribe koje posljednjim atomima snage traže čudo i malo vode da prežive, ali nje nitokud. I tada se spominjalo “zatvaranje ventila” s druge strane granice. Međutim, problem se nikad nije do kraja riješio. Situacija se smiri tek kada dugotrajne kiše napune riječne tokove.

- U Zmijavcima je napravljena brana koja okreće tok rijeke u Imotsko polje i svake godine ista priča. Mi posljednjih godina samo čekamo tu kišu da bismo mogli napojiti svoja polja i da se djeca imaju gdje okupati - priča sugovornik iz Tihaljine.

- To je leglo zaraze - priča sugovornik. 

suša Globalno zatopljenje Više od četvrtine tla osušit će se ako Zemlja bude dva stupnja toplija

- Čovjek iz sela provozao se do Imotskog i u Prološcu vode ima, a onda je sam ostao u čudu kada je vidio da su u Zmijavcima zatvorili branu i preusmjerili vodu u polje i tako nama stvorili probleme. Kupalište Jazina u Tihaljini presušilo, korito rijeke Tihaljine presušilo. Godinama se apelira na istu stvar. Vode može biti dovoljno i za jedne i za druge, zato mi nije jasno zašto nam ovo rade! I nije ovo samo problem Tihaljine i općine Grude, kako znamo da dogodine sličan problem neće imati druga mjesta koja egzistiraju zahvaljujući rijekama - pita se čovjek kojemu je dosta istih pitanja svakog ljeta.

Kaže i da institucije u BiH moraju reagirati.

- Prije se zemlja obrađivala sto puta više nego danas, povlačilo se više vode i rijeka nije presušivala. Nejasno mi je da se potpuno mora zaustaviti protok vode do Hercegovine. Da se rijeci omogući voda, imali bismo i velike turističke potencijale jer je ovdje bajkovita priroda. Treba i taj aspekt gledati. Međutim, što ćemo gledati kada u najboljem razdoblju za turizam, ljeti, ostajemo bez vode - ističe sugovornik.

Početak kataklizme Suša ubija humus! U Slavoniji će umjesto pšenice nicati sudanska trava i gradovi

Ovdje se stoljećima živjelo

Pita se i kako je moguće da se u 21. stoljeću doslovno zaustavi međunarodna rijeka.

- Da su preko granice neki drugi narodi, vjerojatno bi dosad išle sve moguće tužbe, traženje odšteta, međunarodni spor, ovako se situacija razvlači, apelira se po medijima i ništa se ne rješava. Da se razumijemo, nama je cilj da svaki dio Imotsko-bekijskog polja ima vodu i da rijeka Tihaljina ima vodu. To je perspektiva i za poljoprivredu od koje se stoljećima ovdje živjelo i preživljavalo, a i za turizam, poput nekih susjednih odredišta koja imaju vodu i kojima nije zaustavljen prirodni tok - kaže sugovornik.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • sisavac:

    ovo je za međunarodni sud. to se neće riješiti samo ovako, radi vode ratuju sirija, turska i irak, turci zagradili eufrat i tigris, nije turska samo tako na sjeveru sirije, zbog 'kurda'. irak i iran su zbog kanala, zbog vode, ... prikaži još! zaratili. etiopija dovršava najveću branu u africi, zagradit će nil i tamo će biti najjača hidrocentrala u africi, a lijepi dio vode će ići za navodnjavanje, radi čega sudan i egipat prijete ratom, al gradnja ide dalje. bosanski srbi namjeravaju graditi hidroelektranu gornji horizonti, dio vode će se preusmjeriti... znamo i da dio vode iz trebišnjice gura lopatice turbine u he dubrovnik... ali jadno da se baš sva voda preusmjeri, pa postoji neko pravilo o minimalnom protoku čisto zbog životinja u rijeci... biološki minimum se mora ispustiti, a ovdje je netko, naši znaju tko, pregradio rijeku. gdje su hrvatske vode, vodočuvari, vodni redari, policija..? mogu ja npr. dravu pregraditi? pitam...

  • Avatar Gilles Auguste Kremer
    Gilles Auguste Kremer:

    a u Hrvatskoj, hercegovci dođu u zagreb pa pametni zagrepčani ostanu bez vlastitog grada hahaha