Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR NADLEŽNOG TIJELA

Oglasio se Državni inspektorat: U posljednje četiri godine obavljeno je 14 nadzora i podnesene su dvije kaznene prijave

Osijek: Usporeno je širenje velikog požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International"
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/2
05.10.2023.
u 22:18

Inspektori Državnog inspektorata još jedan nadzor obavit će odmah nakon lokaliziranja požara

Državni inpektorat je u osječkoj tvrtki Drava International obavio 14 nadzora u zadnje četiri godine, a sve se odvilo po službenoj dužnosti. Odgovor inspektorata prenosimo u cjelosti: Od osnutka Državnog inspektorata, odnosno od 1. travnja 2019. godine do listopada ove godine inspekcije Državnog inspektorata: inspekcija zaštite okoliša, inspekcija rada (u području radnih odnosa i zaštite na radu) i sanitarna inspekcija obavile su ukupno devet (9) inspekcijskih nadzora na lokaciji na koju se odnosi Vaš upit. Inspekcijski nadzori su, sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu, obavljeni po službenoj dužnosti.

Inspekcija zaštite okoliša obavila je dva nadzora po službenoj dužnosti kod pravnog subjekta iz Vašega upita koji obavlja djelatnost oporabe neopasnog otpada temeljem Dozvole za gospodarenje otpadom koju je izdao nadležni upravni odjel Osječko-baranjske županije. Slijedom utvrđenoga u nadzoru 2019. godine inspekcija zaštite okoliša je kao hitna mjera na zapisnik rješenjem subjektu naredila sanaciju onečišćenja lokacije putem ovlaštene osobe. Subjekt je postupio po naređenoj mjeri.

POVEZANI ČLANCI:

Nadalje, u prosincu 2020. godine u suradnji s ovlaštenim službenicima Carinske uprave, Ministarstva financija inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata obavila je nadzor s osnova kontrole prekograničnog prometa pošiljki otpada. Nadzorom nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti inspekcije zaštite okoliša.

Napominjemo kako je u posljednjem kvartalu ove godine Operativnim planom nadzora planiran inspekcijski nadzor inspekcije zaštite okoliša na lokaciji upita. U istom razdoblju inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata nije zaprimila niti jednu prijavu koja se odnosi na navedeno društvo.

Sanitarna inspekcija obavila je dva inspekcijska nadzora. U nadzoru korištenje opasnih kemikalija i biocida utvrđena je jedna nepravilnost slijedom čega je izdano Rješenje po kojem je pravna osoba postupila. U nadzoru nad proizvodnjom predmeta opće uporabe nisu utvrđene nepravilnosti.

Osijek: Usporeno je širenje velikog požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International"
1/48

Inspekcija rada u području zaštite na radu obavila je pet (5) inspekcijskih nadzora na lokaciji upita. Na temelju utvrđenog činjeničnog stanja, inspektor rada donio je jednu upravnu mjeru, kojom je poslodavcu naredio udaljavanje radnika s mjesta rada, jer poslodavac nije mogao predočiti dokaze o ispunjavanju propisanih uvjeta za obavljanje poslova s posebnim uvjetima rada.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela, nadležnim državnim odvjetništvima podnesene su dvije (2) kaznene prijavu protiv dvije (2) osobe. Kaznene prijave podnesene su zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 215. stavak 2. i članka 221. stavak 1. Kaznenog zakona. U području radnih odnosa obavljen je jedan inspekcijski nadzor u kojemu nisu utvrđene nepravilnosti.

Zaključno, vezano uz trenutnu situaciju na predmetnoj lokaciji nadležne inspekcije Državnog inspektorata obavit će inspekcijski nadzor pravnog subjekta odmah po lokaliziranju požara od strane nadležnih službi.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Potpredsjednik Vlade Tomo Medved obišao je sa županom Anušićem i gradonačelnikom Radićem opožarenu osječku tvornicu Drava International

Komentara 2

PA
pajokola1
08:17 06.10.2023.

Znači da i nije baš sve bilo po slovu zakona kako su medije obavijestili iz uprave Drava Internationale, ipak se malo mućkalo,samo su kazne male pa se tvrtkama više isplati platiti kaznu nego da sve rade po zakonu.

LO
luka_os
05:48 06.10.2023.

A inace se dogovaraju sa vlasnikom kada idu u nadzor :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije