Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo

Ofenziva za EU - Vesna Pusić zove državni vrh za isti stol

\'unu . .zagreb. . . 05,10..2009. suceljavanje predsjednickih kandidata ive josipovica,andrije hebranga,damira kajina,nadana vidosevica i vesne pusic na debati studenata nacionalove novinarske akademi
Boris Ščitar/PIXSELL
23.03.2011.
u 20:15

Za svoj je plan dobila zeleno svjetlo Nacionalnog odbora kojem je na čelu, a načelno ju je poduprla i vladajuća koalicija

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić poslala je otvoreno pismo premijerki Kosor i predsjedniku Josipoviću u kojem im predlaže konkretne mjere koje Hrvatska treba napraviti da bi u lipnju završila pregovore. Pusić tvrdi da je taj cilj moguće ispuniti ako se razmirice ostave po strani te se angažiraju sve raspoložive političke snage u zemlji. Radi ispunjenja cilja Pusić nudi Vladi i 57 dana primirja, koliko je ostalo do ispunjenja svih mjerila za zatvaranje poglavlja 23 (pravosuđe).

Predsjednik dao signal

– Svi moramo prionuti na posao. Vremena je jako malo. Do 20. svibnja, dakle mjesec dana prije zadnje međuvladine konferencije, mi moramo poslati svu dokumentaciju. Bez ispunjenja mjerila ne moramo ni ići u EU razgovarati – kaže Pusić. Paralelno s ispunjavanjem mjerila, dodaje, treba odrađivati i diplomatske poslove. U svom pismu Pusić nudi rješenje i za taj dio – pokretanje diplomatsko-političke ofenzive kojoj bi se, uz predsjednika i premijerku te saborske zastupnike Nevena Mimicu, Mariju Pejčinović-Burić i Milorada Pupovca, i sama priključila.

– Ja sam se spremna dodatno angažirati, ali u prvom redu ofenzivu moraju voditi premijerka i predsjednik – kaže Pusić.

I dok joj je predsjednik, dodaje, dao signal da je spreman na razgovor, od premijerke Kosor još, kaže, nije dobila direktan odgovor. Stoga će joj se, kaže, ovih dana sama javiti jer bi u roku od tjedan dana morali svi sjesti i dogovoriti zajedničku strategiju.

Svima je cilj isti

– Važno je da ostvarimo zajednički cilj. Politikantskom prepucavanju tu nema mjesta – kaže Pusić.

Međutim, iako Pusić od premijerke još nije dobila konkretan termin, načelnu potporu koalicije za “udruživanje snaga” ima.

– Ta je inicijativa dobila potporu Nacionalnog odbora, a prihvaćena je i na posljednjem koalicijskom sastanku. Mi mislimo da je Nacionalni odbor zlatno mjesto prevladavanja političkih sukoba koji iscrpljuju energiju, a ne donose rezultate i uz to zbunjuju naše prijatelje u inozemstvu – rekao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Osim inicijative Vesne Pusić na istom je koalicijskom sastanku, dodaje, prihvaćen i njegov prijedlog da Vladimir Šeks postane koordinator za provođenje akcijskog plana za završetak pregovora u poglavlju 23. Premijerka je Šeksa već imenovala na tu funkciju i sada joj preostaje još samo dogovoriti sastanak s Pusić i Josipovićem.

– Ne bude li tog sastanka, nemamo šanse dovršiti pregovore u lipnju – uvjeren je Milorad Pupovac.

Komentara 144

MA
maraosta
21:11 23.03.2011.

Vesna Pusić predstavvlja zagrebačke srbe i svoj osobni interes.Da je Europska unija Hrvatski nacionalni interes, Vesna Pusič bi sigurno bila protiv.

MR
mravac
21:27 23.03.2011.

Političare možeš kupiti za sitnu lovu To su činjenice,zato narod nesmije nikada birati istu kliku mafijaša.!!

JO
jojojo
20:35 23.03.2011.

sada teta vesna nastupa kao spasiteljica! mislim da joj se povraća svaki put kada mora reći \"hrvatska\". toliko mrzi ovu zemlju. ORJUNAŠKA OBITELJ PUSIĆ I HNS SU ISTINSKI FAŠISTI, a ne oni jadnici koje prozivaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije