Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada odlučila

Odzvonilo naplaćivanju opomena i obavijesti o troškovima

racuni za vodu
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
27.06.2012.
u 13:06

Bilo je, navode, puno banaka, teleoperatera i drugih tvrtki koje su svaku opomenu naplaćivale od 20 do 300 kuna pa je često trošak opomene bio veći od samog duga

Vlada je donijela i novi Zakon o zaštiti potrošača u kojem je najbitnija promjena da više nitko neće smjeti naplaćivati opomenu za dugove.

Potrošači će sada moći platiti svoj stvarni dug, ali više neće trebati plaćati i naknadu za dugovanje.

U Ministarstvu gospodarstva poručuju da je odzvonilo svim trgovcima, odnosno svim javnim poduzećima, teleoperaterima, bankama.... koji su dosad naplaćivali opomene za dug.

Drugim riječima, kažu u ministarstvu, ako ste na primjer banci dužni 151 kunu, oni vam mogu poslati opomenu s računom točnog duga od 151 kunu uvećanu za zakonom propisanu najvišu zateznu kamatu koju određuje HNB.

Na takvo su se zakonsko rješenje odlučili, kažu, jer su primili na tisuće pritužbi građana koji su upozoravali na eklatantnu nepravdu. Bilo je, navode, puno banaka, teleoperatera i drugih tvrtki koje su svaku opomenu naplaćivale od 20 do 300 kuna pa je često trošak opomene bio veći od samog duga.

Komentara 92

MA
malik8
15:26 27.06.2012.

svaka pohvala ovoj odluci.

YO
yocko
13:40 27.06.2012.

To je samo bacanje prašine narodu u oči..

ME
melkior007
07:52 28.06.2012.

u našem pravnom sustavu se mora dužniku poslati pisana opomena prije nego ga se utužuje i ta opomena uzrokuje trošak vjerovnika, pa bi ju vjerovnik i trebao imati pravo naplatiti dužniku, kao što mu ima pravo naplatitit dospijele zatezne kamate i troškove parničnog i ovršnog postupka.Vjerovnik ne bi imao pravo naplatiti samo neosnovano poslanu opomenu, koju je poslao prije dospijeća tražbine (duga).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije