Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju Leo Andreis

Odvjetnik smije pitati zašto nije optužena i premijerka, ali u sudnici

andreis
Boris Ščitar/Pixsell
19.11.2010.
u 11:37

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore o sukobima s predsjednikom države u povodu slučaja odvjetnika Ante Nobila te drugim istupima odvjetnika, o korupciji i sporosti u pravosuđu...

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) na čelu je jedne od posljednjih “muških utvrda” u Hrvata. Po mačizmu jači je jedino Hrvatski nogometni savez. Nikad na čelu HOK-a nije bila žena, Izvršni odbor od devet članova nema žene, a od 40 članova Upravnog odbora sedam je žena!?

To još nipošto ne znači da je riječ o mačizmu. Pogledajte u imenik HOK-a i među vježbenicima, žene gotovo prevladavaju.

Prema posljednjim statističkim podacima, 2008. bilo je 38 posto odvjetnica, ali ako je sada stanje takvo, još jače vrišti nezastupljenost žena u vrhu HOK-a.

Ne, već je pitanje koliko se odvjetnik želi posvetiti cehu. Ženama je to kompliciranije. Stvar je osobnog izbora, mogućnosti i htijenja da participiraju s tim da se rad u Komori ne plaća.

Sudstvo, pa i državno odvjetništvo istodobno je feminizirano, na nižim razinama je i više od 70 posto žena. Bježe li muškarci u unosnije zanimanje?


Ne vjerujem da bježe od bilo čega. Odvjetnički poziv je težak i zahtjevan, bez radnog vremena... Gotovo je nemoguće zamisliti obitelj gdje je žena 70 posto vremena izvan kuće.

Je li bilo nesmotreno od vas prijaviti odvjetnika Antu Nobila kad ga premijerka i potpredsjednik Sabora napadaju? I predsjednik Josipović kaže da je HOK tako brzo reagirao na poticaje iz politike možda “jako davno u nekom prošlom sustavu”.

To je pogrešna percepcija. Mi smo reagirali prije nego što su nas iz kabineta premijerke pitali je li takav postupak u skladu sa zakonom i odvjetničkom etikom. O konkretnom postupku ne želim govoriti, pustimo da disciplinska tijela Komore daju konačnu odluku.

Dr. Josipovića ste htjeli tužiti, hoćete li ga zvati na Dane odvjetnika?

Na sjednici Upravnog odbora dogovorili smo se da nećemo politizirati i zato ga nismo tužili, premda smo duboko povrijeđeni, a na sljedećoj sjednici odlučit ćemo o uzvanicima. Moji privatni osjećaji i pogledi neće narušiti ništa što bi se ticalo interesa odvjetništva. Nikad nisam niti ću vrijeđati drugoga. Eto, dogodilo se da je gosp. Josipović mene uvrijedio. Zašto je i kome to bilo potrebno, ne znam.

Odvjetnik Nobilo je i nedavno u intervjuu za Nezavisne novine u BiH rekao kako je on podigao ugled odvjetništva, a da ste ga vi srozali.

To ne mogu komentirati jer je i to u postupku.

Da ste odmah izvijestili javnost, ne bi bilo sumnji?

Ali, mi ne izvješćujemo javnost jer je prema Statutu HOK-a disciplinski postupak tajan i to s razlogom. Zamislite ako nakon provedenog postupka taj kolega bude oslobođen. Disciplinski postupak nigdje nije javan. Ako me kao novinar pitate, dobit ćete odgovor je li neki slučaj procesuiran. Pravomoćnu odluku objavljujemo u svim slučajevima na našoj web stranici.

Navodno imate tijelo koje prati istupe odvjetnika?

Imamo posebno kvalificiranu osobu i svi mediji koji su nam dostupni praćeni su i sve što ima natruhu nečega što nije korektno dolazi u disciplinsko tužiteljstvo. Isto tijelo prati sve o Komori i odvjetništvu, kako pozitivno tako i negativno.

Zar se odvjetnik ne smije pitati zašto nisu procesuirani i drugi članovi Vlade i premijerka? Zar ne smije braniti stranku i od politike i medija?

Jasno da smije, ali u sudnici!

Ali, ovo je nešto što se prelijeva izvan sudskih okvira.

Upravo tako. Nešto izvan želi se prevaliti u sudski postupak, i to je nedopustivo. Neka sve to, i deset puta više, napravi u sudnici, ja ću mu skinuti kapu.

Vi ste za neke odredbe Zakona o odvjetništvu i ZKP-a rekli da su protuustavne. Po čemu je taj istup različit, nije li Ustavni sud mjesto gdje ste to trebali reći?

Ne, tu se radi o zakonima koji se tiču svih građana.

Što mislite o korupciji, ima li je u pravosuđu?


Nema države bez korupcije, ali kod nas je sve negativno korupcija. Tako je bilo povika da je korupcija uzrok sporosti pravosuđa. Uvjeren sam da nije tako. Bilo je sporadičnih slučajeva, ali ja sa svojim iskustvom nisam naišao ni na jedan takav slučaj. I zato je nedopustivo vrijeđati sudstvo da je korumpirano.

Na listama bogatih Hrvata neizostavni su odvjetnici!


Nije sramota biti uspješan, iako sumnjam u točnost tih lista, sramota je za odvjetnika biti neuspješan.

Broj odvjetnika za 20 godina povećan je četiri puta. Je li to zbog zarada?


Nekima je to motiv, ali stvarni broj takvih je zanemariv. Problem je što imamo 1800 upisanih odvjetničkih vježbenika, što su četiri pravna fakulteta na rubu hiperprodukcije pravnika. Bismo li povrijedili Ustav kad bismo taj broj sveli na razuman? Nekoć su državni mastodonti gutali pravnike, a danas se pravnici nemaju gdje zaposliti, tek zanemariv broj u sudstvu i državnom odvjetništvu, pa im preostaje odvjetništvo koje danas dijeli sudbinu zemlje, a situacija nikad nije bila teža.

Smeta li vam što vlada Jadranke Kosor nema hrabrosti suočiti se s krizom?

To su gospodarske i političke ocjene.

Ne date se ispolitizirati.

Komora se nikad nije dala niti će se dati ispolitizirati!

Komentara 27

MI
mica1111
12:15 19.11.2010.

...istina,ima jedna jedina dobra odvjetnica,ali to je zato jer mi je prijateljica...:)))

MI
mica1111
11:43 19.11.2010.

...ne moramo ići daleko...sjetite se samo ponašanja u sudnici suca Turudića prema Polančecu...koji ga je tretirao ko balavca i bez ikakvog dostojanstva... ...suci stvaraju sami svoj ugled,i narod točno zna,kakav je koji...a dobrih,poštenih i pravednih je nažalost jako malo...

DU
Deleted user
11:59 19.11.2010.

odvjetnici su štetočine kao i političari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije