Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zdravko Mamić dužan je platiti 25,5 milijuna kuna u roku od osam dana

U slučaju nenaplativosti novčane kazne, ova će kazna biti zamijenjena kaznom zatvora – stoji u objavi Županijskog suda u Osijeku na e-oglasnoj ploči.
22. travnja 2021. u 17:55 53 komentara 19005 prikaza
Mostar: Zdravko Mamić nakon potvrđene zatvorske kazne sazvao konferenciju za medije
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Županijski sud u Osijeku ispisao je Zdravku Mamiću slijedom pravomoćne presude uplatnicu na iznos od 25,5 milijuna kuna. Dužan je platiti, konkretno, 25.549.718,70 kuna u roku od osam dana u pošti ili banci, ili će se naplata izvršiti prinudnim putem. Riječ je, naime, o oduzetoj imovinskoj koristi, a koju je Mamić, kako se tereti, stekao izvlačenjem novca iz Dinama.

EKSKLUZIVNE SNIMKE VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme

- U slučaju nenaplativosti novčane kazne, ova će kazna biti zamijenjena kaznom zatvora – stoji u objavi Županijskog suda u Osijeku na e-oglasnoj ploči.

Zdravku Mamiću u Međugorju se pridružio i brat Zoran koji je zatražio da kaznu odsluži u Bosni i Hercegovini. Oni su danas snimljeni kako odlaze u teretanu te vježbaju nakon čega su u Dinamovoj opremi ušli u skupocijeni Mercedes. Zoran Mamić trebao bi se 26. travnja pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu kako bi se odredio datum kada će početi služiti zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci na koliko je osuđen.

USKOK se oglasio danas te je u priopćenju naveo kako nisu predložili određivanje mjera opreza Zoranu Mamiću jer za to nije bilo zakonskih pretpostavki. 

- Zbog interesa javnosti, te povodom brojnih upita novinara o razlozima nepredlaganja mjera opreza u aktualnom kaznenom postupku, navodimo da USKOK nije predložio nadležnom sudu izricanje mjera opreza zbog opasnosti od bijega jer nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje prijedloga.

Prije svega, podsjećamo da je USKOK, nezadovoljan odlukom suda o visini izrečene kazne, podnio žalbu na prvostupanjsku presudu i očekivao da će ona, s obzirom na u njoj iznesene razloge, biti usvojena (izricanje kazne u trajanju od pet godina ili više) u kojem bi slučaju istražni zatvor bio obligatoran.

Nadalje, prema odredbi članka 98. stavka 5. Zakona o kaznenom postupku nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude mjere opreza određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. To znači da mjere opreza može izreći, ako su ispunjene pretpostavke, prvostupanjski sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog nadležnog državnog odvjetništva.

U konkretnom slučaju, tijekom kaznenog postupka sada pravomoćno osuđeni Zoran Mamić uredno se odazivao sudskim pozivima te nije izbjegavao prijam pismena suda i USKOK-a. Osim toga ima prijavljeno prebivalište i vlasnik je nekretnina u Republici Hrvatskoj gdje žive članovi njegove obitelji i gdje se odvijala njegova poslovna aktivnost zbog koje je često napuštao Republiku Hrvatsku te se u nju vraćao.

Cijeneći sve naprijed navedeno, sama činjenica da imenovani ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine koje je ostvario na temelju svog porijekla, ne predstavlja zakonom predviđenu osobitu okolnost opasnosti od bijega iz članka 123. stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku i stoga ne predstavlja dostatan temelj za predlaganje određivanja istražnog zatvora.

Dinamo i Rijeka sastali se u 24. kolu HT Prve lige NAZIVAJU GA BJEGUNCEM Zoran Mamić zbog ovoga nije dobio državljanstvo u UAE? 'Osjetljivi su na to!'

Posebno ističemo da, sukladno važećim odredbama Zakona o kaznenom postupku, a dok se navedene odredbe u propisanoj proceduri eventualno ne izmijene, ako nema uvjeta za predlaganje istražnog zatvora onda nema ni uvjeta za predlaganje mjera opreza - stoji u priopćenju.

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platio 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Avatar GeniKameni
  GeniKameni:

  Neka se mafija naplati od sudaca koji su ga osudili! Njima je vec dao oko 500,000 eura! I kad ce poceti potrazivanja za onih 40-ak milijardi kuna zamracenih kroz brodogradilista?!

 • Platipus:

  Neka mu se prizna ono što je na suce potrošio.

 • texviler:

  treba bi kaznu poslat sucima da podmire