Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Održan veliki prosvjed u BiH: 'Zašto mi ne bi odlagali svoj pokraj Dubrovnika?'

Čerkezovac je, prema prostornom planu RH, jedina lokacija za takvo odlagalište, nakon što su političkim lobiranjem iz njega izbrisane istovrijedne lokacije na Papuku, Psunju i Moslavačkoj gori.
27. rujna 2019. u 14:41 9 komentara 918 prikaza
Foto: Facebook/Portal Bosanskog Novog - novljani.net
Pogledajte galeriju 1/2

Oko 2.000 ljudi, prema procjeni organizatora, okupilo se u petak prijepodne u Novom Gradu (BiH)  na prosvjedu protiv namjere odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori. Prosvjed je organizirala općina Novi Grad i ekološke udruge iz Bosne i Hercegovine. 

Milorad Dodik BIH Vlasti RS uvele žandarmeriju, Dodik najavio daljnje jačanje policije

„Ovo je pitanje koje se tiče ne samo stanovnika ovog grada, nego svih građana Republike Srpske i BiH, ma gdje živjeli. Ne želimo radioaktivni otpad svega nekoliko metara od prirodnog bisera rijeke Une, naših kuća, pašnjaka, pčelinjaka. I to Hrvatska veoma dobro zna. A ako je bezopasno kao što tvrde zašto ne odlažu pored Zagreba ili zašto mi ne bismo odlagali pored Dubrovnika." - istakla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić upitavši hoće li Hrvatska, kad uredi odlagalište na Čerkezovcu, po nekim budućim bilateralnim sporazumima tu spremati i nuklearni otpad drugih država.

Ministrica je podsjetila kako je Vlada Republike Srpske prije dva tjedna donijela odluku o proglašenju Parka prirode “Una” zaštitivši uz rijeku područje općina Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica.

Navela je kako će Republika Srpska formirati pravni tim u vezi s ovom problematikom, ali kako se i nada da će u diplomatskim razgovorima s Vladom Hrvatske problem biti riješen i prije nego se pokrenu pravni koraci.

 | Autor : Facebook/Portal Bosanskog Novog - novljani.net Foto: Facebook/Portal Bosanskog Novog - novljani.net

U Novi Grad su na prosvjed stigli stanovnici i predstavnici Unsko sanskog kantona, Bihaća, Prijedora, Velike Kladuše, Petrovca, iz Tuzle i Lukavca, ali i iz Dvora na Uni, Siska i Petrinje. Nakon šetnje sudionika kroz centar grada do graničnog prelaza s Hrvatskom prosvjed je okončan.

Podsjetimo, gradnji odlagališta za radioaktivni otpad protive se i stanovnici Dvora na Uni u čijoj blizini se nalazi planirana lokacija Čerkezovac. No Čerkezovac je, prema prostornom planu RH, jedina lokacija za takvo odlagalište, nakon što su političkim lobiranjem iz njega izbrisane istovrijedne lokacije na Papuku, Psunju i Moslavačkoj gori. 

Željko Komšić u UN-u Predsjedavajući Predsjedništva Komšić u UN-u: Susjedi unose nemir i proizvode destabilizaciju u BiH

Na međuministarskom sastanku između Hrvatske i Slovenije, 30. rujna u Ljubljani, će se donijeti konačna odluka hoće li Hrvatska pristati da otpad odlaže u Sloveniji, kako nam nude tamošnje vlasti, ili će se ići u uređenje vlastitog odlagališta u vojarni Čerkezovac. Čerkezovac je, po službenim izračunima hrvatske strane, jeftinija opcija. 

Od jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera
kolona prema moru na Bregani
Nesvakidašnji potez muškarca u gužvi mnoge iznenadio: 'Njemu će biti super', 'Svaka čast'
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu
  • damyr26:

    Gdje ste bili ekolozi iz BiH kad je svoje bojne otrove ispuštala rafinerija iz Bosanskog Broda?

  • zip123:

    Novi Grad je ime koje je da Karadjic.TO JE BOSANSKI NOVI.

  • Kluk:

    Jadna čeljad. Još im je uvijek najveća zabava gledanje preko tarabe, a kod sebe problema do neba.