Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Komšić u UN-u: Susjedi unose nemir i proizvode destabilizaciju u BiH

Komšić, koji je izabran na poziciju hrvatskog člana u državnom vrhu BiH uz potporu bošnjačkih birača, rekao je kako su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susjednih država u samom vrhu prioriteta vanjske politike
25. rujna 2019. u 07:09 33 komentara 11246 prikaza
Željko Komšić u UN-u
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je utorak u govoru na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku kako susjedi te zemlje "unose nemir i proizvode određenu destabilizaciju" u Bosni i Hercegovinu, očito aludirajući na Hrvatsku i Srbiju.

Titov bunker ZNALO SAMO ČETVERO LJUDI Najstrože čuvana tajna Jugoslavije: Titov bunker sagrađen je za nuklearni napad

Komšić, koji je izabran na poziciju hrvatskog člana u državnom vrhu BiH uz potporu bošnjačkih birača, rekao je kako su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susjednih država u samom vrhu prioriteta vanjske politike. Upozorio je, međutim, kako se suradnja država ne unapređuje na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

„Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi Bosne i Hercegovine sa susjednim državama dоbri i intenzivni, međutim, radi partikularnih politika naših susjeda, povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa“, ustvrdio je Komšić.

Stjepan Mesić Stjepan Mesić: 'Rat nije bio potreban. Mogli smo biti u konfederaciji 3 godine pa da vidimo...'

Komšić je u govoru u UN-u, za kojega nije imao suglasnost Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa ove države, istaknuo kako su pojedine odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, diskriminirajuće prema predstavnicima manjina.

Napomenuo je kako u BiH treba provesti izmjene Ustava sukladno četiri presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga kako bi se zajamčila jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine. Pri tome nije spominjao odredbe Ustava BiH koji jamči i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

VIDEO Što je Silajdžić rekao Komšiću u staroj emisiji:

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • Avatar southman
  southman:

  Tzv. " hrvatski član Predsjedništva BiH " koji se zalaže za građansku državu i Slobin princip " jedan čovjek jedan glas ", a u UN-u priča o nedovoljnoj zaštiti manjina u BiH, dok se istovremeno na sve načine provodi majorizacija ... prikaži još! hrvata od strane muslimana koji su ga izabrali. Ne postoji toliko debeli đon od cipele koliko je ovom čovjeku debeo obraz !

 • Avatar nisam..robot
  nisam..robot:

  slika i prilika bosne i hrecegovine odnosno muslimanske politicke elite koja zemlju vodi iz propasti u katastrofu itd.

 • doktorica:

  pomozi sirotu na svoju sramotu...