Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odobreno 24 mil. kuna za projekte od interesa za hrvatski narod u BiH

Vlada je osigurala i 125.000 kuna za projekt izgradnje "Spomenik žrtvama komunizma – Kanada, zemlja utočišta" u Ottawi u Kanadi.
26. srpnja 2018. u 11:37 42 komentara 1629 prikaza
Zvonko Milas
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Vlada je u četvrtak donijela odluku o raspodjeli 24 milijuna kuna za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2018. godinu.

Vlada - sjednica Sjednica Vlade Plenković: Otkad smo preuzeli dužnost, prosječna plaća je veća za 710 kuna

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas istaknuo je kako je riječ od dosad najvećem iznosu koji se usmjerava za potporu Hrvatima u BiH.

Za 31 projekt u kulturi bit će utrošeno 5,4 milijuna kuna, za 23 projekta na području obrazovanja i znanosti 6 milijuna kuna, za 16 projekta na području zdravstva 5,2 milijuna kuna, a za 35 projekata u ostalim područjima 7,3 milijuna kuna, naveo je Milas.

Ustavna je obveza skrbiti o Hvatima izvan domovine, naglasila je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

"Sredstva se usmjeravaju na nekoliko vitalnih područja za ostanak i opstanak Hrvata u BiH", rekla je Pejčinović Burić koja drži da bi se u budućnosti na sličan način trebali razvijati odnosi s Hrvatima i u drugim zemljama.

Zvonko Milas
1 / 14
Vlada - sjednica

Vlada je na sjednici dala suglasnost Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Hrvatske u 2019. godini za nabavu i isporuku građevinskog i instalaterskog materijala te sanitarne opreme u svrhu obnove i izgradnje obiteljskih kuća na području 17 županija u iznosu od 18,8 milijuna kuna.

Dala je i suglasnost istom uredu za preuzimanje obveza na teret proračuna u 2019. za izvođenje radova rušenja i izgradnje tri višestambene zgrade u Staroj Gradiški u iznosu 3,8 milijuna kuna.

Zdravko Marić porezne reforme Marić: 'Neke lokalne jedinice slijedit će primjer Vlade i otpisati dugove blokiranima'

Vlada je također dala suglasnost za prijenos osnivačkih prava nad Muzejom Apoksiomena u korist grada Malog Lošinja u cilju smanjivanja troška upravljanja.

Vlada je osigurala i 125.000 kuna za projekt izgradnje "Spomenik žrtvama komunizma – Kanada, zemlja utočišta" u Ottawi u Kanadi. Državni tajnik Milas kazao je da važnost takvog spomenika pokazuje podatak o približno osam milijuna državljana Kanade koji su potomci žrtava komunizma.

"Sudjelovanje Hrvatske u izgradnji spomenika žrtvama komunističkih zločina simboličkim financijskim doprinosom jasan je pokazatelj jedinstvenog stava Vlade prema negativnom nasljeđu svih totalitarnih režima", istaknuo je Milas.

KiK katalog
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Pupovac i "antifa dobivaju puno vise!

 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Kreteneski naslov antihrvatske HINAe da bi nahranili tupave trolove jugo-ljevičarske. Samo na Buškom jezeru u BiH, HEP odnosno Hrvatska zaradi 300 milijuna kn godišnje! Znači, sredstva koja Hrvatska daje godišnje Hrvatima u BiH su mrvice. Hrvatska ima samo koristi financijske ... prikaži još!e od Hrvata u BiH. Hrvatska izvozi u BiH preko milijardu i pol € robe, 80% te robe se izveze i potroši u županijama gdje su Hrvati većina i zato Hrvatska jedino sa BiH ostvaruje suficit u robnoj razmjeni. Da nema Hrvata u BiH, malo sutra bi Hrvatska imala suficit sa BiH. To znaju svi koji posluju sa BiH. Dok vi ljevičari samo prodajete vašu kretensku izopačenu neobrazovanost i percepciju o tome kako " vaš novac" vlada dijeli Hrvatima u BiH, samo Tedeschi preko svog prijatelja Muse koji je vlasnik tvrtke ataco Mostar zaradi stotine milijune kn od Hrvata u BiH. Hrvatska ima samo koristi financijske od Hrvata u BiH, umjesto da je obrnuto. Hercegovačke tvrtke violeta Grude, mepas, feala Široki Brijeg, lumen Grude, Stanić grupu, Lager Posušje dolaze u Zagreb i Hrvatsku, otvaraju radna mjesta, ulažu, umjesto da je obrnuto ,odnosno da zagrebačke i hrvatske tvrtke ulažu u Hercegovinu i svugdje gdje Hrvati žive u BiH. Ne znaju jugo-trolovi da Hrvatska iz krajeva gdje žive Hrvati u BiH izvuče godišnje preko 10 milijardi kn, i onda se javljaju jugo-trolovi neobrazovani zbog sitniša od 20 milijuna kn, ali niste vi jugo-trolovi krivi već mediji poput HINAe koji ne informiraju, već dezinformiraju.

 • sudbina x:

  Cilj ovog petokolonaškog članka i jest da zavadi domicilne i hrvate iz BIH..Vidim da je već naišao na plodno tlo...