Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Otkad smo preuzeli dužnost, prosječna plaća je veća za 710 kuna

Otvorili smo mogućnost da otpis dugova naprave i telekomi, banke i lokalne samouprave, poručio je premijer.
26. srpnja 2018. u 11:03 170 komentara 6333 prikaza
Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U ime Vlade i hrvatskoga naroda izražavam sućut grčkom premijeru Tsiprasu u povodu šumskih požara koji su zahvatili područje nedaleko Atene. Hrvatska je spremna pomoći u gašenju požara našim protupožarnim zrakoplovima i njihovim posadama. U kontaktima smo s grčkim vlastima. Zaista nam je žao i našu sućut i pomoć ćemo domonstrirati čim dobimo signal iz Grčke - poručio je na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Zdravko Marić porezne reforme Marić: 'Neke lokalne jedinice slijedit će primjer Vlade i otpisati dugove blokiranima'

Vezano za stupanje na snagu prvog zakona u paketu od tri zakona koji se odnose na blokirane građane, naveo je kako su otpisani dugovi za 150.474 građana, u potpunosti je deblokirano 6248 građana s dugom do 10.000 kuna, a za ostale je smanjen dug u tom iznosu.

U Zagrebu je tako otpisan dug 28.743 građana, u Splitu 4302, Osijeku 3701 i u Rijeci 3842 građana. Ukupan iznos otpisanih dugova je 1,338 milijardi kuna, od čega glavnica iznosi 846 milijuna kuna, a kamate gotovo 492 milijuna kuna.

Plenković je podsjetio da isti zakon predviđa mjeru da dugove otpišu i jedinice lokalne samouprave i privatni vjerovnici, primjerice teleoperateri.

Vlada - sjednica
1 / 14
Vlada - sjednica

Najavio je da će uskoro razgovarati s njima i pojasniti im da je Vlada u zakonu predvidjela porezne olakšice u sustavu poreza na dobit i poreza na dohodak, kako bi i ti vjerovnici iskazali socijalnu odgovornost prema dugotrajno blokiranim građanima, njih 326.379.

Plenković kaže da je Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji bi idući tjedan trebao stupiti na snagu, usmjeren prema destimulaciji blokada računa koje traju dulje od tri godine. Vlada od provedbe toga zakona, rekao je, očekuje smanjenje broja blokiranih građana za oko 70.000 i iznos blokade za oko 30 milijardi kuna.

Početkom iduće godine stupaju na snagu izmjene Zakona o stečaju potrošača, kojima će se pojednostaviti stečaj potrošača kako bi se u fleksibilnom postupku dugotrajno blokiranima za iznos glavnice do 20.000 kuna pružila mogućnost da se oslobode obveza, a bilo bi obuhvaćeno više od 80.000 ljudi.

MINISTRICA KULTURE Vlada uzima vozila niže srednje klase povoljnih cijena

Cilj je svih mjera, naglašava premijer, značajno smanjiti broj blokiranih građana.

- Naša intencija je da to bude otprilike za oko 150.000 ljudi i iznos evidentiranoga duga za oko 33 milijarde kuna po blokiranim računima - kazao je.

Također se radi na novom Ovršnom zakonu. Radna skupina je pri kraju posla pa će Ministarstvo pravosuđa konture novih zakonskih rješenja predstaviti Vladi, nakon čega slijede javna rasprava, savjetovanje, te predlaganje novog zakona i upućivanje u saborsku proceduru.

- Mislim da se Vlada ponijela vrlo odgovorno, no ne ispuštamo iz vida da se obveze trebaju izvršavati u roku i da su ovo izvanredne mjere namijenjene u izvanrednim okolnostima - poručio je premijer.

Premijer je najavio kako Vlada nizom mjera planira popraviti situaciju u Slavoniji te dodao kako je zabilježen rast prosječne plaće.

- Otkad je naša Vlada preuzela dužnost, prosječna plaća je veća za 710 kuna. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama RH za svibanj 2018. iznosila je 6.352 kune, što je na godišnjoj više za 3,4 posto. Stopa nezaposlenosti je u padu i sad iznosi 8,8 posto, a trenutno je u zemlji nezaposleno 136.889 ljudi što je oko 3.513 osoba ili 2,5 posto manje nego mjesec dana prije. To je jedan od najnižih apsolutnih brojeva vjerojatno od 1990., ako se ne varam, što se više nego jasno vidi u turističkoj sezoni, gdje su brojni poslodavci su u potrazi za radnicima različitih profila. U prvom kvartalu ove godine za 71.000 je više zaposlenih nego 2017. godine - naglasio je i najavio da će u pripremi iduće sezone morati pravovremeno i s poslodavcima i sa sindikatima vidjeti najbolje načine da se riješi taj problem na tržištu rada te da se eventualno i ranije vidi koje su kvote potrebne za strane radnike.

 

Osvrnuo se i na uspjehe hrvatskih sportaša.

- Veseli nas nastavak izvrsnih rezultata sportaša: košarkaška reprezentacija U20 osvojila je srebro na EP-u, naši vaterpolisti danas igraju polufinale EP-a u Barceloni, hrvatska rukometna reprezentacija gluhih osvojila je zlato na SP-u. Sandra Perković je u Londonu ostvarila svoju četvrtu pobjedu ove sezone. Ovo je ljeto velikih sportskih uspjeha Hrvatske - prisnažio je Plenković.

Premijer je izjavio da će proračun za regionalni razvoj biti povećan za 22 posto, čime Vlada upućuje poruku da ravnomjernim regionalnim razvojem želi podići kvalitetu života u krajevima koji su iz niza razloga u preteklih tridesetak godina imali manje razvojne mogućnosti.

Sjednica Vlade SJEDNICA VLADE Plenković: Hrvatska je postala globalni brend, možemo biti ponosni

S obzirom da su na Vladinoj sjednici bili Nacrt prijedloga zakona o brdsko-planinskim područjima, Nacrt prijedloga zakona o otocima, Nacrt prijedloga zakona o potpomognutim područjima i Nacrt prijedloga zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, Plenković je istaknuo da je u 2017. i 2018. u regionalni razvoj uloženo 833,5 milijuna kuna, a u planovima za proračun za 2019.  Vlada je osigurala 434 milijuna kuna.

- Dakle, 1,3 milijardi kuna u 2017., 2018. i 2019. govori da je to šest puta više nego u razdoblju 2012.- 2015., kada je ukupno bilo 207 milijuna kuna", rekao je Plenković u uvodu Vladine sjednice.

Naglasio je da će ukupni proračun za regionalni razvoj biti povećan za 22 posto, a na taj način Vlada upućuje poruku da ravnomjernim regionalnim razvojem želi podići kvalitetu života u krajevima koji su objektivno iz niza razloga u preteklih tridesetak godina imali manje razvojne mogućnosti, poput područja koja su bila opustošena u ratno vrijeme.

Dodao je da će se u Zakon o stambenom zbrinjavanju uvrstiti još 151 jedinica lokalne samouprave, pa će svi koji to žele na puno jeftiniji, jednostavniji i brži način dobiti potporu države za rješavanje stambenog pitanja.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Snijeg
  Snijeg:

  Dobar je Premijer ali danas vrlo, vrlo lose o predsjednici u austrijskom Standardu… kaze bliska fasistima I ustasama...

 • Hrvatska:

  Ovaj Kujundzic nema pojma o nicemu. Samo naprijed ministre Maricu!

 • ikbmibm:

  Čestitamo vladi A.Plenkovića ! Dr.Zdravo Marić osoba godine