Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dok Budimpešta optužuje Zagreb

Hrvatska - Mađarska: Odnosi loši? A raste i izvoz i broj mađarskih turista...

Viktor Orban
Foto: DPA/PIXSELL
14.07.2015.
u 20:05

Epicentar sukoba - slučaj Ina – MOL izvor je svih sukoba Mađara i Hrvata, kao i postupak protiv šefa MOL-a Hernadija, kojega štiti Orban

Najprije je ministar u mađarskoj vladi János Lázár ustvrdio da se u Hrvatskoj provode “protumađarske aktivnosti koje predstavljaju sigurnosnu ugrozu za Mađarsku” te da se u nas događa “dosad neviđeni poslušaj diskreditacije i ocrnjivanja ne samo šefa MOL-a Zsolta Hernadija već i cijele mađarske gospodarske elite”, a potom je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó rekao da su odnosi Mađarske i Hrvatske na najnižoj razini dosad i da to potkopava mađarske interese.

Dok su prvu, vrlo tešku optužbu iz Budimpešte u hrvatskoj Vladi odlučili prešutjeti, mađarskom ministru vanjskih poslova odgovorila je ministrica Vesna Pusić poručivši da bilateralni odnosi između Hrvatske i Mađarske ne bi smjeli biti rezultat razvoja događaja između Ine i MOL-a.

Međunarodni sud

No, čini se da ljutnja mađarske političke elite na hrvatsku Vladu ne utječe, ili barem ne značajno, na trgovinsku razmjenu Hrvatske i Mađarske. Nama su sjeverni susjedi šesti najveće vanjskotrgovinski partner. Iako hrvatski izvoz u Mađarsku raste, još uvijek su Mađari u trgovinskom suficitu. Teške optužbe iz Budimpešte za hrvatske “protumađarske aktivnosti” ne utječu ni na turizam. Štoviše, lani su Mađari ostvarili 266 tisuća dolazaka i 1,931 milijun noćenja, 11,7% više nego 2013.

Mađarska je na devetom mjestu ljestvice zemalja iz kojih dolazi najviše turista.I tako se opet potvrdilo da su politička prepucavanja jedno, a stvarni život nešto drugo. Iako Mađarska nije Hrvatskoj, kao ni obrnuto, glavni vanjsko-trgovinski partner, suradnja dviju zemalja pronalazi svoje putove. Odnosi Hrvatske i Mađarske već su godinama opterećeni slučajem Ina-MOL i to zato jer je MOL dobio upravljačka prava nad hrvatskom strateškom energetskom kompanijom iako nema 51 posto dionica te naftne kompanije.

Taj se problem rješava na međunarodnom sudu u Washingtonu. Usto, šef MOL-a Zsolt Hernadi opterećen je kaznenim postupkom u Hrvatskoj jer ga se sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Sanadera sa 10 milijuna eura kako bi MOL-u prepustio upravljanje Inom. Mađari Hernadija ne žele izručiti hrvatskom pravosuđu. Prije pet dana šef HDZ-a Tomislav Karamarko primio je mađarskog ministra Szijjártu, a HDZ surađuje s Orbanovim Fideszom, koji mu je partnerska stranka.

Odmah je bio napadnut da je s Mađarima potajice razgovarao o Ini, a Ina je svakako problem o kojem treba razgovarati. Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da Hrvatska i Mađarska ne bi bile “glavni ekonomski partneri” i da nema problema s Inom. Objašnjava da je u Mađarskoj prevelika dominacija politike nad gospodarstvom, što koči suradnju.

Kompatibilne ekonomije

Naglašava da postoji niz primjera malih poduzetnika koji ekonomski surađuju s hrvatskim tvrtkama, ali da to ni približno nije kako bi moglo biti s obzirom na kompatibilnost naših ekonomija. Mađari s Hrvatskom žele čvršću gospodarsku i energetsku suradnju.     

>> Mađarska vojska počela radove na podizanju ograde duž granice sa Srbijom

Komentara 27

BA
beto_alonso
20:46 14.07.2015.

Mađari su preko INA-e vlasnici 50% Hrvatske ali im ova Vlada nije u potpunosti sjela jer se nisu njima u potunosti okrenuli kao neke bivše a moguće i slijedeća.

Avatar Pekhtor
Pekhtor
12:56 15.07.2015.

pora...........mađarice :) ....." Jel' ti to pripovjedala Severina ili Slavica Ecclestone ?

DU
Deleted user
06:12 15.07.2015.

Za INU me boli glava, Ta parazitska firma, koja živi na ovim prostorima, već jako dugo, i praši građane najvećim cijenama benzina u EU, neka ide znate kam! Još koja godina i oni više nebu imali kome prodavati benzin. Sve bu na struju, automobili, autobusi, tramvaji. Po nekoj mojoj malenkosti to bi se trebalo desiti za 5-10 godina! Ovisi o usmjerenju Hrvata i Vlasti toga trenutka. Mi Hrvati trebali bi se boriti za svaki izvor pitke vode, čiji će barel vode vrijediti cca 100 x više od nafte! Imamo izvore pitke vode i za to se trebamo brinuti, ali ono maksimalno, jer voda je prva u ovoj zemlji i prva od opće društvenog interesa! Vi, kada odete do sjevera Europe, morate kupiti bočicu pitke vode. Sve su zagadili! Nema u vaserlajtungu piti vodu. Samo dućan i plati. Zato ovim putem jedna mala Molba svim Vladama od danas pa nadalje: Čuvajte pitku vodu ko zlato! A INA, Šejkovi Arapski itd., njima pomalo ali sigurno dolazi kraj! Ak budu htjeli čistu vodicu, morali bu dati pozamašnu količinu nafte za kemijsku industriju i za potrebice RH! Zbog toga, ovo istraživanje Jadrana zbog nafte, prosto je smješno, tragikomično! Ako nešto treba napraviti s Jadranom to je ZERP! Trebamo zaštititi svoj riblji fond, koji je totalno uništen!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije