Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'To je okončano': Nema uvjeta za izručenje Mamića Hrvatskoj

"Dobio sam obavijest od suda... Pravomoćno je rješenje da nema uvjeta za izručenje gospodina Mamića Hrvatskoj. To je okončano", izjavio je odvjetnik Zdravko Rajić
30. kolovoza 2019. u 14:51 130 komentara 10877 prikaza
Zdravko Mamić dolazi na Sud BiH, gdje će danas biti odlučeno da li će biti izručen u RH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Zdravko Mamić, kako sada stvari stoje, neće biti izručen Hrvatskoj. Odlučio je tako Sud BiH, a potvrdio Mamićev bosanskohercegovački odvjetnik.     

Dražen Bošnjaković IZRUČENJE MAMIĆA Ministar pravosuđa: 'Ne mislim da je sve u pravosuđu čisto'

– Dobio sam obavijest od Suda Bosne i Hercegovine. Pravomoćno je rješenje da nema uvjeta za izručenje gospodina Mamića Hrvatskoj. To je okončano. Sada ide samo tehnička procedura da Ministarstvo pravde BiH proslijedi tu obavijest Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske – kazao je Zdravko Raić, odvjetnik Zdravka Mamića.

Zbog čega je Sud BiH tako odlučio, za sada je nepoznanica jer odluka nije, koliko je poznato, objavljena. No da bi se stvari oko najpoznatijeg hrvatskog bjegunca ovako mogle rasplesti, bilo je jasno nakon sjednice koja se na sarajevskom sudu održala 23. srpnja. Tada se tužiteljica Gordana Bosančić, koja je inače po naravi stvari trebala zastupati hrvatski zahtjev za Mamićevo izručenje, priklonila navodima Mamićeve obrane. Tvrdila je da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj jer to za što ga Hrvatska tereti u BiH nije kazneno djelo. USKOK Mamića, u optužnici poznatoj kao Dinamo 2, tereti za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg je zajedno s još nekoliko osoba iz GNK Dinama izvlačio novac, konkretnije oko 200 milijuna kuna. Tereti ga i da je i sklopu zločinačkog udruženja počinio zloporabu u gospodarskom poslovanju.

Dražen Jelenić Glavni državni odvjetnik: Teza odvjetnika Miljevića na razini je fantastike

Do ročišta na sarajevskom sudu u srpnju, što je vidljivo iz ranijih sudskih odluka u slučaju Mamić, nikada nije bilo sporno da djela za koja se Mamića u Hrvatskoj tereti postoje i u kaznenom zakonu BiH. No ako je suditi po odluci Suda BiH, očito je argumentacija tužiteljice i Mamićeve obrane prihvaćena pa on do daljnjeg ostaje u BiH u koju je pobjegao neposredno prije nego što ga je sud u Osijeku u drugom predmetu nepravomoćno osudio na šest i pol godina zatvora. Ova odluka vjerojatno znači da će se Mamiću za Dinamo 2 vjerojatno suditi u odsutnosti.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • Kcro:

    Ha ha ha bravo maminjo. Kako su se jugovici digli na sve cetri noge.

  • pozornik66:

    Ja sam hajdukovac,ali svi znaju da se Mamića politički progoni, namišten mu je sudac u Osjeku i cili proces. Cilj je uništenje HNS-a i hrvatskog nogometa najsvetlije i najveće promocije hrvatske u svjetu. U biti nekima je samostalna Hrvatska veliki trn u oku

  • pappmisi:

    Daj ostavite Zdravka na miru, vec sakupite nocac da bi mu ispred stadiona Dinama Podigli Spomenik !!! Niko prje njega nazalost ni posle njega necu uraditi toliko dobrog za Hrvatski Nogomet !!!