Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud u BiH odlučio

'To je okončano': Nema uvjeta za izručenje Mamića Hrvatskoj

Zdravko Mamić dolazi na Sud BiH, gdje će danas biti odlučeno da li će biti izručen u RH
Armin Durgut/PIXSELL
30.08.2019.
u 14:51

"Dobio sam obavijest od suda... Pravomoćno je rješenje da nema uvjeta za izručenje gospodina Mamića Hrvatskoj. To je okončano", izjavio je odvjetnik Zdravko Rajić

Zdravko Mamić, kako sada stvari stoje, neće biti izručen Hrvatskoj. Odlučio je tako Sud BiH, a potvrdio Mamićev bosanskohercegovački odvjetnik.     

– Dobio sam obavijest od Suda Bosne i Hercegovine. Pravomoćno je rješenje da nema uvjeta za izručenje gospodina Mamića Hrvatskoj. To je okončano. Sada ide samo tehnička procedura da Ministarstvo pravde BiH proslijedi tu obavijest Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske – kazao je Zdravko Raić, odvjetnik Zdravka Mamića.

Zbog čega je Sud BiH tako odlučio, za sada je nepoznanica jer odluka nije, koliko je poznato, objavljena. No da bi se stvari oko najpoznatijeg hrvatskog bjegunca ovako mogle rasplesti, bilo je jasno nakon sjednice koja se na sarajevskom sudu održala 23. srpnja. Tada se tužiteljica Gordana Bosančić, koja je inače po naravi stvari trebala zastupati hrvatski zahtjev za Mamićevo izručenje, priklonila navodima Mamićeve obrane. Tvrdila je da Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj jer to za što ga Hrvatska tereti u BiH nije kazneno djelo. USKOK Mamića, u optužnici poznatoj kao Dinamo 2, tereti za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg je zajedno s još nekoliko osoba iz GNK Dinama izvlačio novac, konkretnije oko 200 milijuna kuna. Tereti ga i da je i sklopu zločinačkog udruženja počinio zloporabu u gospodarskom poslovanju.

Do ročišta na sarajevskom sudu u srpnju, što je vidljivo iz ranijih sudskih odluka u slučaju Mamić, nikada nije bilo sporno da djela za koja se Mamića u Hrvatskoj tereti postoje i u kaznenom zakonu BiH. No ako je suditi po odluci Suda BiH, očito je argumentacija tužiteljice i Mamićeve obrane prihvaćena pa on do daljnjeg ostaje u BiH u koju je pobjegao neposredno prije nego što ga je sud u Osijeku u drugom predmetu nepravomoćno osudio na šest i pol godina zatvora. Ova odluka vjerojatno znači da će se Mamiću za Dinamo 2 vjerojatno suditi u odsutnosti.

Ključne riječi

Komentara 129

KC
Kcro
13:57 30.08.2019.

Ha ha ha bravo maminjo. Kako su se jugovici digli na sve cetri noge.

PO
pozornik66
14:30 30.08.2019.

Ja sam hajdukovac,ali svi znaju da se Mamića politički progoni, namišten mu je sudac u Osjeku i cili proces. Cilj je uništenje HNS-a i hrvatskog nogometa najsvetlije i najveće promocije hrvatske u svjetu. U biti nekima je samostalna Hrvatska veliki trn u oku

PA
pappmisi
14:06 30.08.2019.

Daj ostavite Zdravka na miru, vec sakupite nocac da bi mu ispred stadiona Dinama Podigli Spomenik !!! Niko prje njega nazalost ni posle njega necu uraditi toliko dobrog za Hrvatski Nogomet !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije