Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odluku o granici RH i Slovenije objavljuju 29. lipnja!

Karl Erjavec rekao je u nedjelju da se Slovenija vrlo intenzivno priprema na provođenje arbitražne presude u svom graničnom sporu s Hrvatskom te očekuje da će je "prije ili poslije" morati prihvatiti i Hrvatska
19. lipnja 2017. u 12:11 138 komentara 23349 prikaza
Savudrijska vala
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Odluka u slučaju razgraničenja između Hrvatske i Slovenije bit će objavljena 29. lipnja, potvrdili su danas u podne iz Stalnog arbitražnog suda u Haagu.

Objava odluke bit će javna, trajat će od 14 do 16 sati, a samu će odluku pročitati predsjednik suda Gilbert Guillaume.

Karl Erjavec Erjavec: Spremni smo za primjenu presude arbitara, morat će je poštovati i Hrvatska

Dok Hrvatska ostaje pri stavu da su arbitraža i sporazum gotova stvar, da je arbitraža nepovratno kontaminirana nakon što je Večernji u srpnju 2015. otkrio kako su slovenski sudac Jernej Sekolec i slovenska agentica Simona Drenik ne samo nedopušteno komunicirali već i da su planirali utjecaj na ostale arbitre te kovali planove o podmetanju dokaza te odluke Sabora o povlačenju iz postupka i sporazuma, Slovenija inzistira na tome da Zagreb mora poštovati odluku arbitraže.

Slovenija je, nakon početnog negiranja napisa o nedopuštenim radnjama, negirala postupke, a nakon objave snimke razgovora ekspresno je opozvala S. Drenik, a Sekolec se sam povukao. Čak je i sam Stalni arbitražni sud u prošlogodišnjoj odluci potvrdio da je bilo kršenja postupka od Slovenije, no da su izmjenom sudaca uklonjene dvojbe.

Podsjetimo, u razgovoru za Slovensku televiziju ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade Karl Erjavec rekao je u nedjelju da se Slovenija vrlo intenzivno priprema na provođenje arbitražne presude u svom graničnom sporu s Hrvatskom te očekuje da će je "prije ili poslije" morati prihvatiti i Hrvatska.

Očekujete li da će odluka arbitražnog suda o granici sa Slovenijom biti pozitivna za Hrvatsku?

 • DA 21,56%
 • NE 78,44%
Davor Ivo Stier Suprotna stajališta Erjavec: Arbitražni sporazum je važeći ugovor. Evo što mu je na to odgovorio Stier... arbitraža hrvatsko- slovenski spor Spor oko arbitraže: Njemačka zauzela neutralan stav, ne želi se miješati Peđa Grbin PROBLEMATIČNE IZJAVE Peđa Grbin kao Karlo Erjavec: Zašto sada baca klip pod noge Hrvatskoj

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar gospar
  gospar:

  Sve zemlje svijeta njih oko 150 koje su imale spor o granici na moru s susjedima obratile su se Medunarodmom pomorskom sudu u Den Haagu.a ne arbitraznom sudu,Po ovom se vidi koliko je Slovenija bila sigurna u svoju pravicu, i ... prikaži još!u, i istinu,Ucijenili su nas s arbitraznim sudom radi ulaska u EU znajuci da se tamo moze manipulirati s zakonima i ljudima ali i tome dode kraj.

 • navijeke:

  Može ad hoc sud donositi 'presude' kakve god želi, nakon izjave službenog Londona, tradicionalno nesklonog Hrvatskoj kako je slovenski pokušaj prijevare i samoodlučivanje o vlastitoj korumpiranosti ad hoc suda skandal neviđenih razmjera - a UK nije jedina moćna država kojoj ... prikaži još! itekako ne odgovara kompromitacija arbitraže - mi jedino trebamo uzeti dostatne zalihe sokova i grickalica, udobno se zavaliti i gledati kompromitirane "arbitre" i naše 'drage' susjede kako se koprcaju i pokušavaju obraniti neobranjivo.

 • serđo12:

  Tko zna povijest ovog kraja zna i cije je to more!