Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatsko- slovenski spor

Spor oko arbitraže: Njemačka zauzela neutralan stav, ne želi se miješati

arbitraža
Davor Puklavec/PIXSELL
04.06.2017.
u 12:46

Za Ljubljanu nije baš zadovoljavajući niti odgovor koji je novinarima u vezi spora dao njemački predsjednik Steinmeier, iskusni političar i diplomat, bivši ministar vanjskih poslova  s velikim poznavanjem stanja na jugoistoku Europe

Hrvatska i Slovenija jučer su se na predsjedničkom summitu na Brdu kod Kranja zauzele za pomirenje u regiji i političke korake za uključenje svih država tzv. zapadnog Balkana u Europsku uniju kako bi se spriječila njihova prijeteća destabilizacija, nastala "vakuumom" zbog izostanka konkretnih mjera njihove europske integracije, dominantna je ocjena koju u nedjelju u internetskim izdanjima prenose slovenski mediji.

Ističu umjereno razočaranje što se i u toj prilici pokazalo da međusobno rješenje hrvatsko-slovenskog priijepora oko arbitraže i granice nije na vidiku. Dok je slovenski predsjednik Borut Pahor kazao da će i Hrvatska morati priznati  arbitražnu presudu koju bi trebalo primijeniti u roku 6 mjeseci, jer u suprotnom može doći do novih incidenata što bi ugrozilo autoritet dvije jedine članica EU-a iz regije i njihovu sposobnost da vode proces Brdo - Brijuni, hrvatska je predsjednica ponovila kako je arbitraža nepovratno kompromitirana, ali da problem postoji i Hrvatska ga ne negira nego ga želi riješiti sa Slovenijom jer se prijateljstvo dviju država treba nastaviti, prenose slovenski mediji.

Za Ljubljanu nije baš zadovoljavajući niti odgovor koji je novinarima u vezi spora dao njemački predsjednik Steinmeier, iskusni političar i diplomat, bivši ministar vanjskih poslova  s velikim poznavanjem stanja na jugoistoku Europe, ocjena je koja se iščitava iz priloga mariborskog lista "Večer".

On je susretu čelnika u regiji bio nazočan kao posebni gost, te se među ostalim zauzeo za brže korake država u regiji na putu u EU, ali i konkretnije mjere sadašnjih članica da taj prostor EU integrira, no u izjavi o hrvatsko-slovenskom sporu bio je vrlo kratak i škrt, rekavši da je njemačka načelna pozicija poštovanje međunarodnog prava, ali da je spor oko arbitraže iz koje se Hrvatska povukla bilateralne naravi, navodi "Večer", podsjetivši da i Njemačka tako podržava nastavak dobrih i prijateljskih odnosa Slovenije i Hrvatske i da je odnos Berlina prema njihov sporu, sudeći prema Steinmeierovoj izjavi, "neutralan".

Ljubljansko "Delo" naslovom prema kojemu je "arbitraža ostala visjeti u zraku" na skupu predsjednika i ministara vanjskih poslova zemalja Jugoistočne Europe sugerira da je to pitanje zasjenilo pozitivne poruke iz zajednički usvojene deklaracije kojom su države na putu u EU pozvane da zbog tog cilja ubrzaju potrebne reforme i suzdrže se od  "zapaljive retorike" kako bi se osigurala trajnija stabilnost na tom području, a proširenje EU-a ponovo došlo u fokus sadašnjih članica zaokupljenih drugim problemima.

 

Komentara 4

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
07:55 05.06.2017.

Ucjena se izjalovila njihovom vlastitom krivicom i sada se ne mogu pomiriti sa time. Tužite nas dragi slovenci ili se pomirite sa granicama koje su u okviru međunarodnog prava

SD
sdpesticid
13:47 04.06.2017.

i njemci su uvidjeli kako rh neće odstupiti od svog stava pa su promjenili priču. tako to ide kada netko ima lice i ne da se šamarati kako komu dopadne.

CE
centirion
03:53 05.06.2017.

Nijemci neutralni !!!!!!! I šta sad ???? Ispada da smo ipak na pravom putu! Ne priznajemo arbitražu! Ne damo Savudrisku Valu i točka !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije