Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suprotna stajališta

Erjavec: Arbitražni sporazum je važeći ugovor. Evo što mu je na to odgovorio Stier...

Davor Ivo Stier
Patrik Macek/PIXSELL
03.06.2017.
u 15:36

Ministar Davor Ivo Stier je ponovio stav Vlade da je izlazeći iz Arbitražnog sporazuma Hrvatska učinila sve što je bilo potrebno u skladu s Bečkom konvencijom

Hrvatska i Slovenija ostale su danas na posve suprotnim stajalištima o graničnoj arbitraži iz koje je Hrvatska izašla, a Slovenija ustraje da Zagreb mora poštivati odluku sudaca o sporu koji odnose dviju država opterećuje od njihova osamostaljenja 90-tih godina.

Slovenski i hrvatski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i Davor Ivo Stier održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon regionalnog ministarskog sastanka u Brdu kod Kranja.

Upitan što će Slovenija učiniti ako Hrvatska odbije primijenitii arbitražnu odluku, Erjavec je rekao da to pitanje ne treba postaviti njemu nego hrvatskoj strani.

Slovenija smatra da je arbitražni sporazum važeći međnarodni ugovor i da takve ugovore članice Europske unije moraju poštovati, rekao je šef slovenske diplomacije.

Stier je istaknuo da je Hrvatska otvorena za dijalog o rješenju graničnog prijepora sa Slovenijom i istaknuo da otvorena pitanja, pa i granična, postoje i među drugim državama EU-a, ali ne smetaju njihovoj suradnji. 

Neće (smetati) ni dobrim odnosima Slovenije i Hrvatske i njihovim nastojanjima da pomognu ostalim zemljama u regiji na njihovu europskom putu, rekao je Stier.

Stier ponovio da je Hrvatska učinila sve

Hrvatski ministar je ponovio stav vlade da je izlazeći iz Arbitražnog sporazuma Hrvatska učinila sve što je bilo potrebno u skladu s Bečkom konvencijom, ali ne i pokušaj medijacije koja prema konvenciji nije nužna.

Neki zastupnici oporbenog SDP-a tvrde da vlada formalno nije prekinula graničnu arbitražu sa Slovenijom, što je stav i službene Ljubljane, te da je time dovela Hrvatsku u izrazito loš položaj, objavili su u subotu hrvatski mediji.

SDP-ovci prozivaju Stiera i bivšeg ministra vanjskih poslova i europskih poslova Miru Kovača da nisu poduzeli nijednu radnju u svrhu prestanka sporazuma.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Unatoč tome, Arbitražni sud u Den Haagu je krajem travnja objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije objaviti za nekoliko mjeseci.

Dvojica ministara sudjelovala su na ministarskom sastanku koji se održava paralelno sa skupom predsjednika država regije kojim predsjedavaju slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatskla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Radi se o pripremnom sastanku za summit država Berlinske inicijative koju je radi bržeg napretka zemalja u regiji pokrenula Njamačka koji će se sredinom lipnja održati u Trstu.

Stier i Erjavec složili su se da je interes Hrvastke, Slovenije i EU-a konkretna perspektiva članstva u Uniji svih država koje to još nisu, a nalaze se u europskom pristupnom procesu.

Komentara 36

DU
Deleted user
16:02 03.06.2017.

Postoji slučaj Mađarska vs Slovačka oko HE Gabčikovo, skončao na Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu i ne "ferma" se presuda. Nitko ne može suverenoj državi "nagurati" međunarodnu sudsku presudu ili arbitražno rješenje ukoliko to ta suverena država ne želii jer su države subjekti međunarodnog prava. A da se ne govori da će hrv.-slov. arbitraža nepovratno kompromitirati arbitražne postupke kao takve jer će se post festum proučavati kako je Slovenija pokušala utjecati na arbitre koji bi trebali biti neovisni. Još je Rupel, onako u izmaglici od vatrene vodice, tamo negdje 2007. godine u Ljubljani govorio " arbitre bomo najedli in napili, ter €€€€€€ in šele potem bodo Hrvati ugotovili kje bo potekala mejna črta". I još jednom se "izlanuo" kasnije kad je rekao da će napraviti referendum i odbiti arbitražnu presudu, ako ne bude po volji Slovenije jer narod je iznad suda. Zaključno, kartu čitaj, seljaka pitaj - u ovom slučaju in whiskey veritas Rupel davno otkrio pristup SLO (pošteno, ako nije moguće drugačije...).

DU
Deleted user
16:27 03.06.2017.

A što ako arbitražni sud odluči da je crta ondje gdje je doista: na sredini zaljeva? Već vidim slovenske političare kako govore da je mrtav sporazum jer ga Hrvatska ne prihvaća...

Avatar Zgubider.
Zgubider.
17:12 03.06.2017.

Ako Trump može izaći iz ugovora gdje su još drugih 195 zemalja supotpisnice, onda i Hrvatska može izaći iz pristranog, namještenog i dogovorenog suda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije