Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preokret

Odjednom ima i sluha i novca za pomoć tvrtkama

02.09.2015., Zagreb - Prosvjed bivsih radnika TZV Gredelj d.o.o. u stecaju pod nazivom
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
03.09.2015.
u 14:24

U TIBO ulazi Uljanik, uskoro novi javni poziv za dokapitalizaciju Badela, privatni ulagači uz državu pomoći će HPB-u...

Pred kraj mandata Vlada je dobila dodatnog sluha za probleme domaćih tvrtki, pa je odjednom nađen novac i za one za koje se tvrdilo da im se neće pomoći jer su na tržištu i mogu sami zarađivati. Nakon čekanja od dvije godine, kada su počeli problemi u Imunološkom zavodu, kada je Vlada poručila da mu treba ulagač pa odugovlačila i s tim procesom, da bi na kraju ozbiljni ulagači odustali, u konačnici je Vlada prihvatila ono što su sindikati htjeli od prvog dana – da tvrtka zbog značaja proizvodnje ostane u državnim rukama pa je stoga nedavno preoblikovana u javnu ustanovu i isplaćene su zaostale plaće radnicima.

Novca se našlo i za Brodarski institut, za koji je također ne tako davno rečeno da mu se pomoći neće. U srijedu je ministar Ivan Vrdoljak primio predstavnike Hrvatske udruge radničkih sindikata i Sindikata metalaca zbog današnjeg prosvjeda pred Vladom radnika TLM-a i 3. maja TIBO. U međuvremenu, a nakon nedavnog premijerova posjeta Uljaniku, našlo se rješenje za riječku tvrtku pa će stoga danas radnici TIBO-a na prosvjedu biti samo potpora radnicima TLM-a. TIBO će u petak nastaviti proizvodnju, sljedeći tjedan dobit će plaće, a Uljanik bi ih trebao preuzeti, nakon čega bi trebalo riješiti i TIBO-ovo nenaplaćeno potraživanje od Brodosplita. TLM je privatna tvrtka pa su stoga mogućnosti Vlade da nešto učini gotovo nikakve, ali ministar je svjestan teške situacije za državu važne tvrtke koja zapošljava oko 600 radnika. Poništiti ugovor iz 2007., kada je TLM preuzeo privatni ulagač, ne može jer bi se tada morale vratiti potpore dobivene od Europske komisije. A kao ni prijašnji, ni sadašnji ruski vlasnik Igor Šamis ne radi ništa.

Trenutačno su za TLM stigla dva pisma namjere, slovačkog fonda i slovenskog Impola, ali Ministarstvo očekuje konkretnu ponudu, no nju opet može samo proslijediti najvećem vjerovniku TLM-a – Jadranskoj banci, koja će donijeti konačnu odluku. Inače, u međuvremenu je u manje od tjedan dana peticiju za spas TLM-a potpisalo 10.000 ljudi. I priča o Badelu izgleda ide prema kraju, trebala bi se nastaviti predstečajna nagodba te objaviti novi javni poziv, a prema nekim informacijama najizgledniji je ulagač Fond za gospodarsku suradnju Nexus.

I Petrokemija je važna proizvodnja pa je i za nju država intervenirala, ali još nije uspjela postići dogovor s potencijalnim ulagačima, a to su zasad samo PPD i mađarski MET. Zbog pravila EK nisu mogli sami sudjelovati u dokapitalizaciji Hrvatske poštanske banke pa će uz njih uskoro u tu banku ući i privatni ulagači. Jedino izgleda da se neće ostvariti veliki planovi IPO-ova, prepreke za to postoje i kod HEP-a i HAC-ONC-a.

>> Milanović o rastu BDP-a: Hrvatska je izišla iz krize

>> Ivan Vrdoljak: Ovo nije moj fijasko, imat ćemo koristi

Komentara 5

KA
kajinx
15:23 03.09.2015.

Ja vjerujem da su izbori jako blizu.

Avatar zabadalo5
zabadalo5
14:53 03.09.2015.

Pred kraj mandata ova je Vlada odjednom postala brižna i počela suosjećati sa svojim građanima. Gdje su do sada bili?! Ovo je obično predizborno dodvoravanje biračima, ali i to im je uzalud!

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
16:09 03.09.2015.

a diglo se brate mili 110 miljardi kuna kredita pa pokoja mrvica i sirotinju mora zapasti kad su već izbori pred vratima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije