Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKO PROĐU PROVJERU

Ovih 6 građana nadzirat će sigurnosno-obavještajne službe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
28.06.2018.
u 12:44

Ako svi predloženi kandidati uspiju proći sigurnosnu provjeru, Hrvatska bi ponovno nakon gotovo tri godine mogla imati nadzor nad sigurnosno-obavještajnim sustavom.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je Saboru za imenovanje predložio predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, koje ne postoji od listopada 2015. godine kada je prethodnom sastavu istekao mandat.

Od tada je Odbor u više navrata raspisivao i poništavao natječaje, a ako svi predloženi kandidati uspiju proći sigurnosnu provjeru, Hrvatska bi ponovno nakon gotovo tri godine mogla imati nadzor nad sigurnosno-obavještajnim sustavom.

Na posljednji natječaj pristiglo je 35 kandidatura, a kako bi se cijeli proces ovoga puta ubrzao, članovi Odbora predložili su Saboru listu kandidata, ali s njima prethodno nisu odradili nikakve razgovore. Za predsjednicu Vijeća tako je predložena Zdravka Čufar Šarić koja je godinama bila potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

Za članove Vijeća predloženi su dr. sc. Gordan Akrap, stručnjak za informacijske znanosti koji je prije radio u sigurnosnom sustavu i diplomaciji, Eduard Briški, inspektor u HAKOM-u koji je se prije kandidirao i za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, dr. sc. Josip Čerina, doktor informacijske i komunikacijske znanosti koji je radio u Hrvatskom centru za razminiranje i kojeg su članovi Odbora već lani predložili u Vijeće, ali je i taj natječaj na kraju poništen.

Predloženi su još i Mile Štefanac, saborski službenik, Gordan Bosanac iz nevladinog sektora koji u Centru za mirovne studije vodi program Ljudska sigurnost te Vojko Rešetar koji je bio konzul RH u Mostaru.

– S obzirom na to da zakon predviđa da među članovima moraju biti pravnik, politolog i inženjer elektrotehnike, za određene dužnosti bili smo uvjetovani određenim imenima. Među predloženima su bivši pripadnici sustava, ali i ljudi iz nevladinih organizacija – kazao je HDZ-ov Petar Škorić.

Odbor je na ovoj sjednici donio i zaključke koji su rezultat ranije održane tematske sjednice na temu Uskraćivanje međunarodne zaštite u RH. Jednoglasno je usvojeno pet zaključaka, a odbačen je prijedlog predsjednika Odbora, SDP-ova Ranka Ostojića, da se doda i šesti zaključak da Odbor upućuje na potrebu donošenja integracijske i migracijske politike.

HDZ-ov Miroslav Tuđman usprotivio se tom prijedlogu jer, naglasio je, ni EU nema migracijsku politiku, pa bi bilo dobro pričekati pa da Hrvatska donese svoju politiku usklađenu s europskom.

''Stavljali bismo sami sebi klipove pod noge dok nemamo cijelu sliku. Treba prvo donijeti tu migracijsku politiku, a tek onda integracijsku'', primijetio je Tuđman, a s njime se složila većina ostalih članova Odbora pa je Ostojićev prijedlog odbijen.

Prihvaćeno je zato sljedećih pet zaključaka – Odbor je primio na znanje izvještaje i iskaze koji su organizacije civilnog društva prikupile na terenu od izbjeglica i migranata, kao i izvješća MUP-a kojima su kontinuirano izvješćivali Odbor o migracijskoj situaciji kao i o svim naporima koje Ministarstvo, u skladu s važećim zakonima i drugim propisima, poduzima.

Odbor pozdravlja uspostavu učinkovitijeg sustava koji omogućuje da državljani trećih zemalja, kojima je to potrebno, pravovremeno ostvare pravo na međunarodnu zaštitu. Odbor podržava postupanje RH usmjereno k ostvarenju najboljeg interesa djeteta, kako onoga koje je zatečeno bez pratnje tako i onoga u pratnji roditelja i drugih bliskih osoba te reguliranje smještaja koji bi bio primjeren njihovim potrebama i pridonosi njihovoj dobrobiti.

Odbor pozdravlja napore policije u štićenju hrvatske granice od neregularnih prelazaka granice, kao i napore vezane za razbijanje lanaca krijumčara ljudima. Posljednji je zaključak da Odbor pohvaljuje redovitu komunikaciju između MUP-a, Pučke pravobraniteljice i udruga civilnog društva te podržava nastavak takve suradnje.

Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić dodao je da je MUP u suradnji s Pučkom pravobraniteljicom i UNICEF-om pripremio novi protokol postupanja s djecom bez pratnje koji bi se uskoro trebao naći na vladi te naglasio kako se već sada radi na stambenom zbrinjavanju migranata, njihova djeca idu u škole...

– Svi su smješteni u nizu općina i gradova, pri čemu smo vodili brigu da nema getoiziranja – zaključio je Katić.

Komentara 91

PR
prajdali100
13:29 28.06.2018.

Ranko Ostojic nešto predlagao !!? Gordan Bosanac će kao nešto nadzirati oko " Obavještajne službe" !!!!!!!!!!!!!!!!!! Jbt ovo više nije normalno !!!! Ne mogu vjerovati.

MM
mmaraci4
13:33 28.06.2018.

Još im samo fali rada borić,miljenko jergovič,ante tomić,oliver frljić a sve da vodi nenad stazić hahahahahaha

DI
dirižabl
13:39 28.06.2018.

Ahaha.... Udba buraz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije