Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi

Moglo bi se izabrati za 15 dana, stiglo 25 pravovaljanih kandidatura

Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.05.2016.
u 12:11

Upitan kako komentira suradnju supruge Tomislava Karamarka s lobistom mađarskog Mola Jozom Petrovićem, Ostojić kaže da je već rekao svoj stav po tom pitanju.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost sa osam galsova 'za' i dva suzdržana prihvatio je izvješće podobora u kojem su bili Ines Linić Strenja (Most), Gordana Sobol (SDP) i Željko Dilber (HDZ) oko utvrđivanja pravovaljanih kandidatura za Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Predsjednik odbora Ranko Ostojić objasnio je da je od 73 pristigle kandidature utvrđeno da ih je 25 pravovaljanih.

– Svi će biti pozvani idući tjedan na razgovor pred Odbor i nakon toga će Odbor izabrati predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor, te konačan potpis predložiti Saboru. Dosta dobro smo se organizirali, vjerujemo da ćemo razgovor sa svim kandidatima obaviti u jednom danu i da odmah nakon toga, maksimalno u 10-15 dana ćemo imati novo Vijeće. Pretpostavljam da će to biti četvrtak, obavijestit ćemo sve kandidate, u dvije grupe po 10-15 minuta razgovor. Razgovori će biti zatvoreni za javnost – kaže Ostojić. Dva suzdržana glasa, dodaje, odnosila su se na formalne uvjete za kandidate, pa se raspravljalo može li dokument u kojem stoji da je netko državljanin zamijeniti sam dokaz o hrvatskom državljanstvu. Odbor je osim toga dogovorio i teme o kojima će raspravljati do kraja godine, kao i posjete institucija za koje je nadležan.

Upitan kako komentira suradnju supruge Tomislava Karamarka s lobistom mađarskog Mola Jozom Petrovićem, Ostojić kaže da je već rekao svoj stav po tom pitanju.

– Stvari treba definitivno raščistiti, takva varijanta nije sukob ineteresa, to je apsolutno zajednički interes. Očito da imamo nastavak tradicije u HDZ-u, nakon što je prodana Ina, sad je trebalo i ostatak dalje dogovoriti. Ja bih samo posjetio ono što svi zaboravljamo, a to je da Jozo Petrović ima pravomoćnu optužnicu koja je napokon nakon više godina upravo bila temeljena na istrazi oko krađe policijskih dokumenata. Mislim da je to bitno u svemu ovome i s takvim ljudima se ne dogovaraš, pogotovo što znaš da rade za nekoga drugog, konkretno MOL, a u trenucima dok imamo arbitražu treba braniti apsoulutno nacionalne interese – kaže Ostojić, a na pitanje zašto je čelniku njegove stranke Zoranu Milanoviću trebalo dva dana da komentira cijelu priču, rekao je da to treba pitati njega.

– SDP je dovoljno jaka stranka da kod nas nema situacija u kojoj jedno pričate u Saboru, a drugo u Vladi. Ja sam zapravo iznenađen da danas imamo protivljenje rasprodaji, a ta ista Vlada je donijela takvu odluku pod krinkom telefonske sjednice, vjerojatno da se ne bi vidjela lica dok glasuju o otvaranju raspodaje – tvrdi Ostojić te dodaje da SDP i dalje planira tražiti istražno povjerenstvo koje će istražiti optužbe koje je na račun bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića iznijela predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

>> Milanović: Ponašanje gospođe Kolinde Grabar-Kitarović neozbiljno je i neodgovorno!

>> DORH treba utvrditi je li Lozančić kršio zakon

Komentara 7

AN
aniva
12:37 12.05.2016.

On je bio i ostao NAJNESPOSOBNIJI ministar MUP-A. Svatstika,,,svastika,,,,,stanovao je kod Pavića,,,,,,,,,,,i nikome ništa........i šta on ima koga prozivati.......................Nered u MUP-u je njegova ostavština.....i umjesto da ga se kazni...on izvire i iz paštete...On Maras, Grbin,,,,,sve ekipa snova....

DU
Deleted user
13:10 12.05.2016.

Ah nadma se da će ovaj "sposbni" napokon objaviti ime slikra svastike na Poljudu!

KL
kliker24
19:49 12.05.2016.

Kad vidim ovog Ostojića ne mogu se odati dojmu da je nepošten !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije